Brørup

Gå i historiens spor

Det nuværende Brørup ligger rundt om stationen, der kom med jernbanen til Esbjerg i 1874. Det tidligere Brørup var et landsogn præget af små landsbyer. Rundt om stationen mærkes fortsat stationsbyens præg med den byggestil, som var fremherskende i sidste del af 1800-tallet; fx Bedre Byggeskik.

Det er på begge sider af stationen langs Nørregade og Søndergade, at byens liv udfolder sig. Brørup kan byde på et bredt handelsliv med gode dagligvarebutikker, mange specialbutikker og også genbrugsbutikkerne i Brørup er værd at besøge. En særlig markedsstemning opstår i byen hver fredag, hvor Brørup Marked har åbent. Her sælges kreaturer, og områdets kræmmere bakker op om markedet, så det næsten er som i gamle dage.

Efter stationsbyens etablering blev der behov for en kirke inde i byen. Johanneskirken blev derfor bygget i 1920’erne og ligger som et stort, hvidt forankringspunkt tæt på bymidten. Byen har mange fritidstilbud, som bruges både af borgere og gæster til byen. Den gamle biograf med en autentisk biografsal er i dag en moderne, brugerstyret og foreningsdrevet biograf med hjemmebag i pausen, og man kan få sig rørt både i friluftsbadet og på bowlingbanen på Søgården.

Derudover er Brørup solidt rodfæstet i historien. Således blev to lurer fra bronzealderen fundet ved Malt tæt ved Brørup, og kan på den måde være symbolet for et af landets første andelsmejerier, som opstod  her i 1884.

Opdateret af:
VisitVejen turisme@udviklingvejen.dk
VisitVejen