De Fem Halder

Gå i historiens spor

De Fem Hald'er

Gammel Hald

Gammel Hald er et borganlæg, der stammer fra slutningen af 1200-tallet. I dag består resterne af en op til syv meter høj borgbanke og en voldgrav. Det er muligvis et medlem af den tyske slægt ”Eberstein”, der ejede Hald i starten af 1300-tallet, der opførte borganlægget.

Niels Bugges Hald

Halden blev opført af den mægtige stormand Niels Bugge i 1347, som et forsvarsværk mod Kong Valdemar Atterdag, som han gjorde oprør imod. I 1358 blev Niels slået ihjel efter et møde med kongen, som mange mistænkte for at stå bag.

Kongen overtog Halden, men kunne ikke betale til den, hvorfor den blev pantsat og indløst af Dronning Margrethe I i 1387. Hun rev fæstningen ned, så stenene kunne bruges til bygningerne til Viborg Domkirke.

Jørgen Friis’ Hald (Hald Ruin)

Mange år senere overtog den sidste katolske biskop i Viborg, Jørgen Friis Niels Bugges Hald og byggede en moderne borg som værn mod lutheranerne omkring år 1528. Efter reformationen i 1536 overgik borgen til kongen, men blev 128 år senere solgt grundet den store gæld, der opstod efter Svenskekrigene.

Gregers Daas Hald

Den fjerde Hald stammer fra 1703, hvor officeren Greger Daa købte stedet og anlagde en have og en bygning, der i dag er nedrevet. Havens væksthuse fra dengang er stadig at finde den dag i dag.

Hald Hovedgård

Den majestætiske bygning blev opført omkring år 1787 af landsdommer Frederik Schinkel. Læg vejen forbi og se udstillingen om Hald Hovedgård i laden.

Der er ikke adgang til selve Hovedgården, da stedet huset Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald, der er et litterært arbejdssted.

Læs mere om De Fem Hald'er i denne brochure.

Opdateret af:
VisitAarhus info@visitaarhus.com
VisitAarhus

  • De Fem Halder
  • Ravnsbjergvej
    8800 Viborg