Ertebøllekulturen

Foto: Destination Himmerland

erteboellekulturen-visitvesthimmerland-visitfarsoe-web

”Her er Vesthimmerland grundlagt”.

I slutningen af 1800-tallet bestemte man sig for at finde ud af, hvad det havde på sig med de skaldynger, man kunne finde langs de nordøstdanske kyster.
Enkelte dynger var allerede undersøgt af arkæologer, men man vidste alligevel kun lidt om oprindelsen. Man kunne dog se, at det var affaldslag med måltidsrester i, og derfor kaldtes skaldyngerne for køkkenmøddinger.

Man besluttede sig for at foretage en række arkæologiske udgravninger på en af de største køkkenmøddinger, man kendte.
Den lå ved Ertebølle. Udgravningerne foregik i 1893-97 i samarbejde med bl.a. zoologer. Resultaterne var givtige og talrige, og man kunne nu beskrive og datere en helt ny kultur i det danske område, opkaldt efter det sted, den blev internationalt kendt som Ertebøllekulturen.

Køkkenmøddingen i Ertebølle var oprindeligt 140 m lang, 20 m bred og op til to m dyb.
Den er ophobet over en periode på 1000 år, hvor Ertebøllefolket efter hvert besøg på bopladsen har efterladt sig marine skaller, måltidsrester og andet affald på stedet. Undersøgelserne viste dog også, at køkkenmøddingen ikke kun fungerede som møddings-område, men at man rent faktisk opholdt sig på den og foretog en bred vifte af forskellige hverdags aktiviteter på den.

Omkring 80 % af køkkenmøddingen består af østersskaller, og derudover indeholder den skaller fra blåmuslinger, hjertemuslinger og strandsnegle.
I de yngste lag bliver blåmuslingerne dog mere dominerende. Sammensætningen af de marine skaller og udviklingen mod flere blåmuslinger i de yngste lag er overordnet set ens på alle de danske køkkenmøddinger. Skønt selve møddingen ligger godt gemt i jorden, så hører fundstedet dog til blandt de mest betydningsfulde fortidsminder i landet, og nye informationsskilte guider besøgende fra Stenaldermuseets parkeringsplads ud til møddingen. Med den nye skiltning bliver det nemt at finde ud til stenalderfolkets dynge. Samtidig bliver man introduceret til områdets stenalderhistorier på den knap 1 km lange gåtur langs markvejen, der fører gennem det smukke landskab ud til køkkenmøddingen.

Skiltningen indgår i Kulturstyrelsens projekt "Danmarks Oldtid i Landskabet", der har til formål at nyformidle de mest interessante danske oldtidsminder, så de nu bliver nemme at besøge, og deres historie fortælles på de ny opsatte skilte med udgangspunkt i den nyeste viden.

Hoteller i nærheden af Ertebøllekulturen

  • Hotel Pinenhus

    21,04 km

    Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

    Læs mere : Hotel Pinenhus
  • Sallingsund Færgekro

    21,76 km

    Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

    Læs mere : Sallingsund Færgekro
  • St. Binderup Kro

    23,18 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Hotel Thisted

    33,82 km

    Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

    Læs mere : Hotel Thisted
  • Tambohus Kro & Badehotel

    40,61 km

    Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

    Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
  • Palads Hotel Viborg

    42,4 km

    Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

    Læs mere : Palads Hotel Viborg
  • Hotel Amerika

    44,81 km

    At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

    Læs mere : Hotel Amerika
  • Hotel Thinggaard

    46,76 km

    Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

    Læs mere : Hotel Thinggaard
  • Grand Hotel Struer

    50,24 km

    Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

    Læs mere : Grand Hotel Struer
  • Purhus Kro

    52,25 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro