Falling Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Blå himmel og grønne træer ved Falling Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Kirkestien op til Falling Kirke

Kirken ved Åkjær

Falling Kirke blev opført i slutningen af 1100-tallet – formentlig af en lokal stormand. I løbet af middelalderen var de fleste danske kirker ejet af den katolske kirke. Falling Kirke var ingen undtagelse, og var ejet af Århus Bispestol.  Kirken har formentlig spillet en større rolle på denne tid, da sognets gods, Åkjær Gods, som ligger 1,5 kilometer mod vest, også var ejet af Aarhus Bispestol. Åkjær blev bispernes hovedgård syd for Aarhus og skabte et kæmpemæssigt len (område) og ejede bl.a. hundredvis af gårde. Falling var den nærmeste kirke, og har formentlig haft visse privilegier.

Da Danmark blev protestantisk ved reformationen i 1536, inddragede kongen både Åkjær Gods samt Falling Kirke. Kongen ejede kirken og Åkjær frem til 1661, hvor de blev overdraget til Joachim Gersdorff, som var Danmarks rigshofmester (statsminister). Gersdorff fik en masse land omkring Odder som erstatning for tabt land ved Skåne – en historie, som er velkendt i Odder-området, da Gersdorffs efterkommere satte kæmpe aftryk på lokalområdet. Falling Kirke fulgte herefter Åkjær frem til 1810, hvor kirken blev solgt til lokale bønder. Kirken blev omtalt som ’Slotskirke til Åkjær’ og var altså godsets private kirke.

I 1908 overgik kirken til selveje.

 

Om kirken

Falling Kirke er på mange måder en klassisk dansk landsbykirke. I det åbne landskab lidt uden for Falling ses den hvidkalkede kirke med tegltag og savtakket tårn og våbenhus tydeligt – nærmest som det perfekte billedlige eksempel på landsbykirken.

Kirken består af kor og skib fra 1100-tallet samt tårn og våbenhus, som blev tilføjet omkring 1350. I 1700-tallet blev et gravkapel tilføjet for Åkjærs ejer, Hedvig Margrethe Bornemann. Ved indgangene til kirkegården står to portaler fra den sene middelalder som et karakteristisk kendetegn ved kirken. Før du går ind i kirken, bør du lægge mærke til stenhuggerkunst i murværket fra 1100-tallet.

Falling Kirke har et lyst og varmt kirkerum. Du vil nok hurtigt lægge mærke til korbuen, som er bevaret i sin oprindelige form, og har interessant stenhuggerkunst. Kirkens ældste inventar er døbefonten fra omkring 1225. Døbefonten tilhører den såkaldte Horsens-type, som er prydet af udskæringer af løver.

Prædikestolen er den ældste i Odder-området og kan dateres til 1585. Altertavlen (1635) er lavet af den anerkendte træskærer Peder Jensen Kolding fra Horsens, som har lavet tavler og prædikestole i størstedelen af de lokale kirker. Han lavede også kirkens flotte mindetavle over provst Hans Rasmussen Skjolde.

 

Gravkapellet

Af alle Åkjærs ejere var Hedevig Margrethe Bornemann den, som gjorde mest ud af at vedligeholde og udvikle kirken. Hun lavede blandt andet gravkapellet på nordsiden af kirken til ære for hendes afdøde mand, oberst Mathias Rosenørn. Senere er hendes egen smukke og rigt udsmykkede kiste blevet tilføjet, ligesom der er lavet en mindetavle for hende.

En bizar historie omkring Hedevig Margrethe Bornemanns kiste er, at tre degne åbnede hendes kiste en gang årligt og skiftede hendes strømper. Ja, du læste rigtigt! Dette skete helt frem til 1961. Årsagen var, at hun angiveligt skulle have skrevet i sit testamente, at hun ønskede dette. Ved gennemgang af hendes testamente viste det sig dog at være usandt – det var blot en myte, som blev taget meget seriøst af personalet. Kisten er i dag helt lukket, så degnen ikke længere kan skifte hendes strømper.

 

Vil du besøge Falling Kirke?

Falling Kirke er åben når personalet er på kirkegården. Dvs. hverdage i normal arbejdstid. Graverne er normalvis på kirkegården i denne periode, men der stilles igen garantier – de kan være andetsteds.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.  

Hoteller i nærheden af Falling Kirke

  • Hotel Skanderborghus

    18,22 km

    Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

    Læs mere : Hotel Skanderborghus
  • Jørgensens Hotel

    18,84 km

    Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

    Læs mere : Jørgensens Hotel
  • Hotel Oasia Aarhus

    26,94 km

    På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

    Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
  • Nørre Vissing Kro

    29,66 km

    Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

    Læs mere : Nørre Vissing Kro
  • Låsby Kro

    33,99 km

    I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

    Læs mere : Låsby Kro
  • Hotel Vejlefjord

    34,44 km

    Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

    Læs mere : Hotel Vejlefjord
  • Montra Hotel Sabro Kro

    34,44 km

    Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

    Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
  • Kaløvig Badehotel

    39,29 km

    Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

    Læs mere : Kaløvig Badehotel
  • Hotel Hedegaarden

    41,04 km

    Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

    Læs mere : Hotel Hedegaarden
  • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

    43,99 km

    Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel