Genforeningssten Hjerting

Genforeningssten Hjerting

Dovervej

Hjerting

6630 Rødding

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Genforeningssten i Hjerting

Stenen er en såkaldt tvillingesten. Den har nemlig en makker, der står ved Højskolen i Rødding. Begge sten kommer fra en og samme rå sten, som ved spængning blev delt i to. Denne oprindelige sten blev fundet tæt på Hjerting og vejede 24 tons. Den var så stor, at sprængning i to dele var den eneste mulighed for at få stenen flyttet. Og det er så ikke her, at man skal tro, at det var en nem sag, som lokalsamfundets borgere lige selv fiksede i en håndevending. Opgaven med at sprænge fordrede tæt kontakt til Hærens Ingeniørkorps, og selve transporten til henholdsvis Hjerting og Rødding blev assisteret fra Haderslev Amts Jernbane, der stillede særligt forstærkede vogne og midlertidige sveller og skinner til rådighed for at få stenene fra engen ud til fast vej. Herfra skulle en blokvogn klare resten af transporten og Hjerting-stenen måtte igen med togvogn det sidste stykke til sin stå-plads. 

Med velberådet hu og ihukommende anvendelsen af røde og hvide farver under udlændingetiden, så  nyd den rød-og hvidmalede bænk, der står lige ved siden af stenen. 

Teksten på stenen stammer fra den norske digter Bjørnstjerne Bjørnsons tekst til den norske nationalsang (slutningen af 7. vers). 

Stenen blev afsløret på afstemningsdagen  dvs.10. februar i 1930. 

Hoteller i nærheden af Genforeningssten Hjerting

 • Gram Slotskro

  10,87 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Hovborg Kro

  24,66 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Tyrstrup Kro

  27,31 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Agerskov Kro

  29,71 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Refborg Hotel Billund

  37,81 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  37,91 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Røde-Kro

  40,29 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen gør det muligt for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Hotel Hedemarken

  40,45 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  46,83 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Abild Kro & Hotel

  47,19 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel