Genforeningsstenen i Tarm

Gå i historiens spor

Tarm genforeningsmonument blev afsløret den 14. september 1919 under overværelse af mere end 2.000 tilskuere oprindeligt ved Tarm Realskole (Nu Vestjysk Gymnasium i Tarm).

Det var daværende rektor S. Madsen-Mygdal, som stod bag det imponerende monument. Monumentets bronzerelieffet illustrer en moder der omfavner sin hjemvendte søn, mens man ser den opgående sol i baggrunden.

Monumentet er blevet flyttet, revet ned og igen opført. Ved den sidste genetablering står en sten ved monumentets fod. Oprindeligt var genforeningsmonumentet opført i gule sten med grønne glaserede tegl. Det nuværende monument er i stedet opført i røde tegl.

Genforeningsmonumentets mur er af røde mursten, og står på en sokkel af beton. Anlægget er 1,1 x 2,5 m og 3,3 m højt. Betonsoklen måler 1,1 x 2,5 m. og er 0,3 m. høj. Selve muren måler 0,7 x 1,7 m. og er 3 m. høj. Stenen ved foden er af grå granit.

På bronzepladsen står der: ”Sønderjylland vunden”, og på fodsten står der: ”Det første genforeingsminde rejst den 14.9.1919 skænket af S. Madsen Mygdal udført af Alois Max Krupa genafsløret den 17.8.1971”.

Opdateret af:
VisitVesterhavet turist@visitvesterhavet.dk
VisitVesterhavet

  • Genforeningsstenen i Tarm
  • Stationsvej 1
    6880 Tarm