Geopark: Teglværksindustrien i Stenstrup

Gå i historiens spor

Mod slutningen af ​​sidste istid var Weichselian, et område på 20-25 km2 omkring Stenstrup og Kirkeby dækket af en gletsjersø. Da isen smeltede og vandet senere forsvandt, var det fineste smeltevandsleer aflejret på bunden af ​​søen. Dette ler blev grundlaget for en omfattende teglværksindustri, som er tydeligt synlig i landskabet i form af vandfyldte lergrave, jernbanespor, ruiner af teglværker og husene til teglværkets arbejdere og fabrikanter. Det tidligere Petersminde Teglværk er stadig i drift og ejes i dag af A/S Wienerberger.

Gennem tiden har der været i alt 13 større teglværker placeret og flere små lokale ’gårdhusteglværker’ i området. Efter anlæggelsen af ​​Odense–Svendborg jernbanen i 1876 blev produktionen koncentreret omkring Stenstrup, fordi jernbanen og dens sidespor, læssespor og cirkulationsspor betød langt bedre muligheder for indgående transport af kul til afbrænding af og udgående transport af færdige drænrør. , tagsten og mursten. Omkring år 1900 var syv teglværker i drift på samme tid og deres produktion var rigets højeste.

Man kan stadig se spor af lerudvinding over hele landskabet, fx fra Assensvej og Rødmevej. Mange steder er gårdene og husene blevet efterladt på bredder mellem marker, der er 3, 4 eller 5 meter lavere, fordi lerlaget er gravet væk og muldjorden er lagt tilbage. Andre steder er udgravningerne blevet til søer, som i dag tiltrækker et rigt fugleliv. Der er banker mellem gamle lergrave til vej- eller jernbanetransport, og et sted fører en tunnel til tipvognsskinner under Assensvej.

Der er også masser af spor i bygninger. Lige ved mellemstation Stenstrup Syd lå to teglværker, hvor læsseren og en skorsten er bevaret ved det ene, mens ovnen danner en malerisk ruin ved den anden. Et velbevaret transformatortårn blev også bygget her oprindeligt på grund af teglværket. To fornemme direktørhuse, begge fra 1900, ligger ved Assensvej og ved Rødmevej. De mere beskedne huse til fabriksarbejderne ligger langs Assensvej og i en klynge ved Stenstrup Syd. Arbejderne på teglværket var sæsonarbejdere, og mange af dem lejede boliger i sæsonen. Den lange bygning kaldet “Brødløs” (betyder fattig; bogstaveligt “brødløs”) er et eksempel på en bygning bygget som lejemål for arbejderne på teglværket.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Teglværksindustrien i Stenstrup

  • 5771 Stenstrup
  • Tlf. (+45)