Grinderslev Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Grinderslev Kloster

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Grinderslev Kloster (2)

År 1176 oprettedes et augustinerkloster i Grinderslev, hvor brødrene med sognefolkenes samtykke overtog den eksisterende sognekirke, Sct. Peders Kirke. Kirken er opført i granitkvadre og består af apsis, kor og skib. I senmiddelalderen opførtes tårnet, sakristi samt to sideskibskapeller. Våbenhuset er fra 1800-tallet.

Apsis har et smukt dekoreret blændgalleri med tvillingrundbuer, halvsøjler, kapitæler og udhuggede mandshoveder. Præstedøren på korets sydside har udhuggede karmsten med en grif og en stående løve. Tympanon er dekoreret med tovsnoninger. Syddøren er en delvis rekonstruktion.

Norddøren er tilmuret allerede i middelalderen. Et romansk alterbord med relikviegemme er i 1954 genopstillet i apsis.
Altertavlen fra o. 1600 bærer Erik Lykkes og Dorthea Krabbes våben. Prædikestolen er samtidig. På nordvæggen hænger en senmiddelalderlig krucifiksgruppe.

De øverste stolegavle er dekorerede, bl.a. med indskrift fra 1478 og forskellige adelige våben.
En lysekrone er skænket 1730 af Mette Mikkelsdatter Tovgård på Astrup.
I sideskibet hænger hendes gravtræ fra samme år. I sideskibet hænger også et halsjern fra pietismens tid - for bodfærdige.

I kirken ses gravstene over Bertel Kaas, død o. 1500, og over Niels Juel, død 1575. I tårnrummet findes et sandstensepitafium fra 1591 over Erik Lykke til Eskjær og hans hustru, Dorthea Krabbe.

Augustinerklostret blev allerede i 1531 overtaget af kronen, og i 1581 kom det i privat eje. De nuværende klosterbygninger syd for kirken er opført 1886-87 på dele af de gamle klosterfundamenter.

Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Grinderslev Kirke

 • Hvalpsund Færgekro

  7,68 km

  Ved Limfjorden ligger Hvalpsund Færgekro. Kroen er kendt for sit gode køkken, og drives i dag af kromanden Peder Pedersen, der er femte generation på stedet. Her er mulighed for at opdage sæler i et af landets bedste sælområder, og du når Fårup Sommerland indenfor en god time i bil.

  Læs mere : Hvalpsund Færgekro
 • Hotel Pinenhus

  14,03 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  15,47 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • St. Binderup Kro

  29,01 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og bornholmerurets tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  29,68 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Palads Hotel Viborg

  34,06 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Grand Hotel Struer

  36,62 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Thisted

  37,03 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Thinggaard

  40,14 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  46,62 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel