Holsted Kirke, Sydjylland

Holsted Kirke, Sydjylland

Vestergade 11

6670 Holsted

Telefon: 75393355

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Glasmosaik i Holsted Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Holsted Kirke, bygningsdetalje

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Holsted Kirke

Holsted Kirke er tegnet af arkitekt Tage Olivarus fra Randers. Den røde teglstensbygning består af skib, kor og tårn med indgangsparti. Under koret er der indrettet et kapel. Soklen af granitkvadre er genbrugt fra den gamle kirke. Desuden er to døroverliggere og en granitkvadre med indhuggede middelalderruner brugt igen. Denne er placeret i korgavlens spids under vinduet.  

Indvendigt er kirken hvidkalket og har træloft. I de tre korvinduer er der i 1950 indsat glasmosaikruder med bibelske motiver - udført af Kræsten Iversen (1886-1955). Han  var født i sognet og var en periode professor ved Kunstakademiet i København. Det ene korvindue tjener som baggrund for de tre træfigurer på alteret. Også inventar fra den tidligere kirke er brugt i den nye, Den romanske døbefont i rødlig granit er fra den gamle kirkes opførsel. En tidligere korbuekrucifiksgruppe og to helgener er fra senmiddelalderen, og udgør alterudsmykningen. Ligeledes er prædikestolen fra 1650 genbrugt. Denne har ved en restaurering af kirken i 1950 fået sin originale maling igen.

Ifølge sagnet skulle Holsted Kirke have været bygget et andet sted, så hvad man byggede om dagen, rev Bjøvlund-trolden ned om natten. For at finde ud af, hvor kirken skulle bygges, så spændte man et par stude for, og lod dem gå, hvor de ville. Hvor de stoppede, blev der bygge kirke og et billede af Bjøvlund-trolden blev sat ind i muren til minde. Kan i dag ses som relief i romansk døroverligger, øverst i tårnets vestside.

Den gamle kirke
Den tidligere kvaderstenskirke med oprindeligt kor og skib, og tilføjet tårn og våbenhus, blev revet ned i 1885, hvorefter der blev nyopført et  kirkegårdskapel på den gamle kirkes plads. Elementer fra den gamle kirke er genanvendt til kapellet, bl.a. en dekoreret overligger fra romansk vindue.

Der er storslået udsigt over Holsted Å og grønne enge fra kirkegårdens sydlige dige. Adressen for kirkegården er Esbjergvej, 6650 Holsted. 

På kirkegården blev der i november 2022 etablereret et nyt klokkertårn med den gamle original klokke 

Hoteller i nærheden af Holsted Kirke, Sydjylland

 • Hotel Hovborg Kro

  10,54 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Gram Slotskro

  25,84 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Hedemarken

  26,87 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Refborg Hotel Billund

  27,22 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  27,73 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Sdr.Omme Kro

  36,25 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Billum Kro

  38,45 km

  Billum Kro er en ægte landevejskro, hvor du bliver mødt af fantastiske og nærværende værter. Beliggenheden tæt ved Vesterhavets skønne strande, Nationalpark Vadehavet samt det nye bunkermuseum Tirpitz, gør kroen til et oplagt udgangspunkt for dig, der søger gode oplevelser i det vestjyske.

  Læs mere : Billum Kro
 • Tyrstrup Kro

  38,94 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  44,59 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Agerskov Kro

  44,73 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro