Hvisselhøj Jættestue

Foto: Lone Andersen

Hvisselhøj - 1024 x 576 - Nordjyllands Historisk Museum

Foto: VisitJammerbugten

hvisselhøj

Jættestuen i Hvisselhøj er unik med de tre stenbyggede kamre fra stenalderen.

Intet sted i Danmark har man hidtil fundet en jættestue med tre kamre bygget bag hinanden. Dog findes der flere jættestuer med et hovedkammer samt et mindre bikammer. I alt kendes 25 jættestuer med bikammer i Jylland, hvortil kommer yderligere to på Sjælland samt to på Lolland.

Overordnet set er jættestuer med bikammer hovedsageligt koncentreret i den nordlige del af Jylland, og dette faktum kan være med til at bekræfte en teori, som i de senere år er begyndt at vinde frem. Teorien går ud på, at det har været omrejsende lokale specialister, som har opført de indviklede megalitanlæg.

Dette understøttes af, at man andre steder – blandt andet i egnen omkring Frederikssund på Sjælland - har fundet konstruktionsdetaljer, der er så ens, at der kun kan være tale om de samme håndværkere. Konstruktionen og bygningen af de komplicerede jættestuer har krævet enorme ressourcer og en højt specialiseret viden.

Selvom bærestenene og dækstenene har været de centrale elementer i bygningen af jættestuerne, så findes en mængde detaljer, som gør værket fuldendt. Eksempelvis tørmurene mellem bærestenene og de flintlag i højkonstruktionen, der leder regnvandet væk fra kammeret.

Der er offentlig adgang til Hvisselhøj.


Hoteller i nærheden af Hvisselhøj Jættestue

 • Kompas Hotel Aalborg

  29,56 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • St. Binderup Kro

  35,77 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og bornholmerurets tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hvalpsund Færgekro

  42,75 km

  Ved Limfjorden ligger Hvalpsund Færgekro. Kroen er kendt for sit gode køkken, og drives i dag af kromanden Peder Pedersen, der er femte generation på stedet. Her er mulighed for at opdage sæler i et af landets bedste sælområder, og du når Fårup Sommerland indenfor en god time i bil.

  Læs mere : Hvalpsund Færgekro
 • Hotel Thisted

  47,48 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Pinenhus

  50,18 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  50,28 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Amerika

  52,79 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Phønix Hjørring

  55,24 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Purhus Kro

  63,04 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Palads Hotel Viborg

  67,64 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg