Muslingebyen, Løgstørs historie

Foto: Destination Himmerland

Muslingebyen, Løgstørs historie

Foto: Destination Himmerland

Muslingebyen, Løgstørs historie

Løgstør er først og fremmest født og formet af Limfjorden. Hvor byen i dag bryster sig af muslingen som varemærke, var det saltede sild, der i 1516 blev begyndelsen på det, der senere skulle udvikle sig til fiskerlejet, havnebyen, købstaden og i dag turistdestinationen Løgstør. 

Blæsten går frisk over Limfjordens vande, og Løgstør har også været hårdt ramt af naturens luner med vind, vand, ild og is. Byen er nedbrændt flere gange og med jævne mellemrum blevet ramt af stormfloder. På mange måder har elementerne budt på så ekstreme udfordringer, at det egentlig strider mod al sund fornuft, at der skulle udvikle sig en by på dette sted. 

Samtidig har Løgstør været et centralt forbindelsessted, først med rofærger, sidenhen med dampskibsfærge og i dag med Aggersundbroen. Nytårsdag år 1900 fik Løgstør de eftertragtede købstadsprivilegier. Effekten deraf klingede af i 1950erne, og på kort tid skiftede byen identitet. Først til industriby og senere til den turistby, Løgstør er i dag - med fokus på Limfjorden.

 

Frederik VII’s Kanal

Et særligt historisk karaktertræk ved byen finder man i byens beliggenhed ved det berygtede Løgstør Grunde. I århundrede lå grundene som en gigantisk prop i Limfjorden, men med anlæggelsen af Frederik VII’s Kanal i 1861 fik den vestlige del af fjorden adgang til Kattegat og de indre danske farvande. For Løgstør udgjorde grundende imidlertid en god forretning, for der blev tjent styrtende summer på at fragte varer ud over grundene i små fladbundede fartøjer. 

Som et af Nordjyllands syv vidundere skærer Frederik VII’s Kanal sig igennem landskabet ved Løgstør og udgør Løgstørs nok mest spektakulære attraktion. Kanalen er 4,4 km lang, 28 m bred og 3 m dyb og gravet med håndkraft af 400 tyske arbejdere i 1856-61. Den fredede kanal ligger i dag som et mægtigt kulturminde, men rummer også helt særlige naturværdier, da den består af kalkoverdrev og strandenge. 

 

Genåbningen

Frederik VII’s Kanal var i brug frem til 1913. Efter lukningen opdæmmedes kanalen ved Lendrup for at forhindre tilsanding, og kanalen blev erklæret for et fredet kulturminde i 1958. I dag ligger den som et minde om fortidens ingeniørkunst og limfjordsfolkenes kamp med fjordens umådelige kræfter. Limfjordsmuseet har sammen med byen kæmpet for at vække kanalen op af tornerosesøvnen. Ambitionen er at skabe et mere oplevelsesrigt besøg på museet og styrke områdets stedbundne og autentiske potentialer. Limfjordsmuseet arbejder derfor nu på at få genåbnet Frederik VII’s Kanal for masteførende skibe, så man kan sejle igennem Limfjorden, som man gjorde i 1861. 

 

 

Et velbevaret maritimt miljø

Få danske havne besidder så velbevaret et maritimt kulturmiljø som Løgstør havn. 1800- og 1900-tallets søfartskultur træder tydeligt frem i form af en række arkitektoniske vidnesbyrd, og ser man ordentligt efter, kan en tur langs Løgstør Havn byde på en rejse ind i en historisk tidslomme, der fører beskueren tilbage til en tid, hvor havnen først og fremmest var en arbejdsplads. 

Hvad enten det handler om den gamle toldbod, dobbeltfyret, købmandsgårde, lodshuset, bedding og bådebyggeri eller kulladen, hvor der blev opbevaret kul til at drive datidens dampskibe, så ligger de der endnu - som maritime perler på en snor. 

Byens fornemmeste maritime kulturmiljø finder man naturligvis ved Frederik VII’s Kanal. Danmarks ældste drejebro, kanalfogedkomplekset i Løgstør, kanalbetjenthusene i Lendrup og de gamle trækstier, hvor heste trak 1800-tallets skibe igennem kanalen for at komme sikkert forbi de berygtede Løgstør Grunde fremstår i det store hele, som ved anlæggelsen i 1861-63.

Hoteller i nærheden af Muslingebyen, Løgstørs historie

  • St. Binderup Kro

    30,82 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Hotel Thisted

    34,03 km

    Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

    Læs mere : Hotel Thisted
  • Hotel Pinenhus

    34,57 km

    Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

    Læs mere : Hotel Pinenhus
  • Sallingsund Færgekro

    34,62 km

    Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

    Læs mere : Sallingsund Færgekro
  • Kompas Hotel Aalborg

    42,57 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
  • Hotel Amerika

    51,68 km

    At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

    Læs mere : Hotel Amerika
  • Tambohus Kro & Badehotel

    54,31 km

    Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

    Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
  • Hotel Thinggaard

    55,9 km

    Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

    Læs mere : Hotel Thinggaard
  • Palads Hotel Viborg

    58,37 km

    Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

    Læs mere : Palads Hotel Viborg
  • Purhus Kro

    61,02 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro