Rønninge moserne

Gå i historiens spor

Rønninge Mose – eller Gammellung mose, er et ca. 11 ha stort moseområde syd for Langeskov liggende op til oldtidslandskabet Bytoften, fra hvilket der er adgang til mosen.

Mosen er en del af et stort mose/søområde som bl. a. også omfatter Maries Minde Mose, Nonnebo Mose, Lavindsgaarde Mose, samt Røjerup Mose som indtil motorvejen kom på tværs i 1980 var en del af Rønninge Mose.

Hele dette store moseområde  blev dannet under den sidste istid som et såkaldt dødeislandskab. Da isen trak sig tilbage efterlod store klumper is huller i landskabet, hvorved moserne og søerne blev dannet.

Gennem diverse undersøgelser er der konstateret mange fund fra stenalderen i området såsom spor af bopladser og en del økser, både stenøkser og hjortetaksøkser.

Som et kuriosum blev der i 1942 fundet en stammebåd på 2.6 m. dateret til 3950 – 1701 f.Kr. Da båden var i meget dårlig stand blev den aldrig taget op. Så den ligger stadig i mosens dyb.

Gennem mange tider, lige fra bronzealderen og til både 1. og 2. verdenskrig har der været skåret tørv i mosen.

Og området har iflg gamle kilder altid været brugt til fiskeri. Aborre, ål, suder og andre fisk er kommet på middagsbordet.

Tag turen fra Bytoften (Eller gennem Rønninge og Mosevejen) ud gennem mosen og lad dig betage af den storslåede natur. Uden den store fantasi kan man sagtens drømme sig tilbage til det stenalderfolk som boede her for ca. 6000 år siden.

Tag turen ad stien og gå mod Rønninge. Drej til venstre hvor mosen slutter, og langs skovbrynet og tilbage gennem det arkæologiske landskab Bytoften.

Eller fortsæt helt til Rønninge og følg Kløverstierne

(Fra Kirken) tilbage mod Langeskov, over Røjerup Mose og motorvejen og tilbage til udgangspunktet.

Selve mosen er desværre ikke velegnet for dårligt gående. Har det regnet meget er det næsten umuligt at komme ad stien. For alles tilfældes skyld, husk de vandtætte støvler!

Foto og tekst:  Naturguide Tonny Jack Nielsen - tjn-natur.dk 

Opdateret af:
VisitKerteminde js@visitkerteminde.dk
VisitKerteminde

  • Rønninge moserne
  • Mosevejen
    5550 Langeskov