Sønderhavskovene ved Flensborg Fjord

Sønderhavskovene ved Flensborg Fjord

Sønderhavskovene

6340 Kruså

Foto: Aabenraa Tourist

Sønderhavskovene ved Flensborg Fjord

De to skove Kelstrup Fredskov og Hønsnap Skov er sammen med Rønshovedskovene, Gårdbæk Skov, Waldeck Skov og flere private skovparceller med til at danne de samlede skovområde Sønderhavskovede.
Sønderhavskovene dækker et område på ca. 250 hektar. staten ejer 3/4 af skovarealet, og området hører under Kelstrup skovpart, der igen er en del af Gråsten Statsskovdistrikt.
De skove, man ser i området i dag, er kun rester af de store skove, der dækkede hele landsdelen i den tidligste oldtid. Udgravninger fortæller, at egnen har været beboet siden stenalderen, og de mange rund- og langdysser i området mellem Kruså og Rønshoved viser, at der har været en stor befolkningsaktivitet. Bygderne fra sten- og bronzealderen har ikke efterladt sig synlige spor i skovområdet, men der er fundet rester af jernalderboplader.
Geologi:
Geologisk set er området meget spændende. Felstrup Plantage og mod øst ligger flere nord-sydgående randmoræner fra sidste istid. En af dem ligger i den vestlige del af Kelstrup Fredskov og strækker sig mod syd ned langs vestkanten af Hønsnap Skov. I den vestlige del af skovene kan man se randmorænens top som flade plateauer med en højde på omkring 40 m over havet. fra plateauerne falder terrænet stærkt mod sydøst til Flensborg Fjord. Faldet er ikke jævnt. Området gennemskæres af dybe slugter og store sænkninger i landskabet.
Der løber store mængder vand gennem Sønderhavskovene. Vandskellet følger næsten hovedvej 8 mellem Sønderborg og Kruså. Det betyder, at overfladevandet og rundvandsafstrømningen fra marker vest for skovene skal passere gennem skovene for at nå ned til Flensborg Fjord. I skovene løber de store vandmængder sammen med overskudsvand fra skovene i åbne bække gennem dybe slugter ned til fjorden. Tidligere blev vandet stemmet op og brugt til fiskemammene der, hvor bækkene løb gennem de store sænkninger i terrænet.
En af de mest markante bække er Skelbækken. Bækken er et af Sønderjyllands reneste vandløb, og langs denne bæk og flere andre bække i området er der store vældområder, enkelte med rigtige kilder.
Faunaen:
De stærkt variende skove med lange og bugtede skovbryn giver området et rigt dyreliv med mange forskellige dyrearter. På brinken langs et vandløb kan man se grave med ræv, grævling og gravand side omside.
Floraen:
De frodige morænebakker med vekslende undergrund og forskellige skovbeviksninger danner voksesteder for mange forskellige plantearter, også flere ret sjældne og fredede arter.


Hoteller i nærheden af Sønderhavskovene ved Flensborg Fjord

 • Benniksgaard Hotel

  6,05 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Bov Kro

  6,64 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  21,25 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel 6400

  22,74 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Røde-Kro

  25,98 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen gør det muligt for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Agerskov Kro

  37,84 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Tønderhus

  39,51 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Abild Kro & Hotel

  41,3 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Gram Slotskro

  55,99 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  56,62 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro