Trelde Næs

Gå i historiens spor

Trelde Næs er et unikt naturområde med skov, strandeng, høje klinter og en Blå Flag badestrand. Området har en varieret natur og et rigt dyre- og planteliv. Trelde Næs indgår i Danmarks Naturkanon, som en af landets 15 bedste naturperler. 

Geologisk set er kystlandskabet omkring Trelde Næs i særklasse. I de over 30 meter høje skrænter på nordsiden ud mod Vejle Fjord kan man se tydelige jordaflejringer, som bl.a. viser hele tre istider og en mellemistid, der kortvarigt bremsede ismassernes fremmarch for 400.000 år siden. 
Nogle aflejringer kan dateres mere end 50 millioner år tilbage. Trelde Næs er udpeget som nationalt geologisk interesseområde - og her har du gode chancer for at finde fossiler.

På sydsiden af Næsset langs Lillebælt, løber en 6 km lang uberørt kyststrækning, hvor lerskrænterne skrider sammen og skaber dybe, dramatiske formationer. Strækningen er den længste og mest imponerende af sin art i Danmark. Leret er aflejret på hvad der engang var bunden af et dybt hav, der dækkede store dele af Nordvest­europa for omkring 55 millioner år siden.
I leret kan man finde mange forskellige slags fossiler, der fortæller om fortidens liv i havet. Er man heldig, finder man måske en hajtand, fra en haj der svømmede forbi for 50 millioner år siden. Der er fundet flere fossiler i leret, der har fået betegnelsen danekræ.

Danmarks Naturfredningsforening har fremhævet Trelde Skovene som en af de skove i Danmark, der har den højeste biodiversitet. Trelde Næs er hjemsted for en unik flora og fauna. Er man til svampejagt, er Næsset en af Jyllands bedste jagtmarker og her findes over 120 forskellige svampearter - heriblandt også fredede og giftige. Man kan også støde på den sjældne orkidé stor gøgeurt, som kun findes få andre steder i landet. 

Planlæg dit besøg

Uanset om du er i bil, med bus eller på cykel er det nemt at komme til Trelde Næs. Der er en stor gratis parkeringsplads med direkte adgang til både skoven og stranden. Parkeringspladsen ligger på Trelde Næsvej 290. 
Bybus 6 kører til parkeringspladsen.

Ved parkeringspladsen på Trelde Næs findes informationstavle samt foldere med kort over området og den 5 km lange vandrerute Næsset Rundt

I Naturcentret på stranden findes en grejbank, hvor man gratis kan låne udstyr til aktiviteter i naturen. Der er bl.a. krabbe-fiskestænger, fiskenet og båludstyr. Her kan man også læse mere om Trelde Næs. 

Naturcentret er tilgængeligt alle ugens dage:

April-September kl. 8-21
Oktober-Marts kl. 10-17

Der er offentlige toiletter ved Naturcentret og et handicaptoilet ved den gamle avlsgård ved parkeringspladsen, som er åbent året rundt. 

Tip: hvis I tager en dagsudflugt til Trelde Næs anbefaler vi, at I selv medbringer vand og mad, da det ikke er muligt at købe noget derude. Nærmeste minimarked er på campingpladsen DanCamps Trelde Næs ca. 800 meter fra parkeringspladsen. 

Det er muligt at overnatte på Trelde Næs på et af områdets shelterpladser

 

Historien om Trelde Næs

Det yderste af Trelde Næs blev i 1966 opkøbt af Fredericia Kommune og hele området blev fredet. Områdets historie er dog ikke helt fredelig. 

I den tidlige middelalder huserede den fredløse grev Trolle, også kaldet Næssekongen, på næsset. I det 14.-15. århundrede hørte Trelde Næs under kronens skovgods. Siden var der stridigheder mellem flere af de omkringboende godsejere om rettighederne til området. De var især ude efter retten til det gode og indbringende sildefiskeri, som farvandet ved Trelde Næs var kendt for.

I 1657 blev blev området besat af svenske soldater som brændte huse og gårde i Trelde ned. Inden da havde de lokale bønder dog nået at søge tilflugt i de store Trelde Skove. Her gemte de sig for svensken og boede i huler i skoven i over end et år. 

I 1919 blev Næsset købt af forretningsmanden Harald Plum, som brugte området til ferieture for sine ansatte. I 1923 gik Plum imidlertid konkurs og endte med at tage sit eget liv i 1929. På det tidspunkt var Trelde Næs blevet et yndet udflugtsmål for offentligheden og der var både sommerpensionat og restauration.

I 1930 blev Trelde Næs solgt igen og var derefter i en lang årrække ejet af  Fru Ane Ryholt, som også blev kendt som Næssedronningen. Ane Ryholt var en særlig karakter, som værnede meget om sit privatliv. Områdets popularitet blev for meget for hende og hun endte med at lukke spidsen af Trelde Næs af for offentligheden med port og pigtrådshegn. Der gik rygter om at fru Ryholt havde vagthunde og indimellem selv kom efter uvedkommende personer med et jagtgevær. Andre kilder beskriver hende dog som mere fredeligt stemt, når blot hendes privatliv blev respekteret. Ane Ryholt drev en række succesfulde restauranter i København og brugte i første omgang Trelde Næs som sommerbolig. Senere flyttede hun permanent til sin elskede ejendom og boede der til sin død. Hun havde solgt stedet nogle år før, men salget var betinget af, at hun kunne få lov at blive til sin død. Hendes aske blev spredt på græsplænen ved siden af hovedbygningen Troldehuset og få år senere placerede kommunen en buste af Ane Ryholt på stedet.  

I dag er der igen offentlig adgang til det smukke naturområde og Troldehuset er ombygget til lejrskole.

 

Opdateret af:
VisitFredericia turisme@fredericia.dk
VisitFredericia