Danmarks skønneste naturområde
Trelde Næs er et stort naturområde beliggende nord for Fredericia ud til Vejle Fjord og Lillebælt. Området rummer både skov, eng, lerskrænter og strand og har et rigt dyre og planteliv med flere sjældne arter.
Naturområdet er optaget i Danmarks Naturkanon, som en af landets 15 bedste naturperler udvalgt af Miljøstyrelsen, og er et af de områder, som Danmarks Naturfredningsforening har udpeget som særligt bevaringsværdigt.
Området har også sin egen vandrerute, som er certificeret som kvalitetssti af Dansk Vandrelaug.
Trelde Næs: Det perfekte udflugtsmål
Trelde Næs byder på mange udflugtsmuligheder. Du kan nyde den skønne natur fra områdets store stisystem eller du kan planlægge din næste badetur.
Stranden ved Trelde Næs er en Blå Flag-strand og har en høj vandkvalitet. På Trelde Næs ligger også et naturcenter, hvor du kan låne udstyr og deltage i forskellige events.
Planlæg din udflugt
OBS: Det er ikke længere muligt at gå langs stranden på sydsiden ud mod Lillebælt pga skred!
Uanset om du er i bil, med bus eller på cykel er det nemt at komme til Trelde Næs.
Gratis parkering: Der er en stor gratis parkeringsplads ved Trelde Næs med direkte adgang til både skoven og stranden. Parkeringspladsens adresse er Trelde Næsvej 290,7000 Fredericia.
Offentlig transport: Bybus 6 kører til Trelde Næs og har stop ved Trelde Næs' parkeringsplads. Du kan finde mere information om køreplan her!
Vandreruten Næsset Rundt
Ved parkeringspladsen på Trelde Næs findes informationstavle samt foldere med kort over området og den 5 km lange vandrerute Næsset Rundt. Husk praktisk fodtøj og beklædning.
På cykeltur til Trelde Næs
Du kan også opleve Trelde Næs på cykel via den 34,4 km lange cykelrute T8, der leder dig igennem Fredericia by og videre ud til Trelde Næs' skønne natur.
Vild mad på Trelde Næs
Næssets rige planteliv betyder også, at der er gode muligheder for at sanke langs skov og strand. Trelde Næs har sin egen sankerute, der giver dig mulighed for at nyde områdets smukke omgivelser mens du samler planter og urter.
Aktiviteter ved Trelde Næs med Naturpark Lillebælt og Det Grønne Fredericia
Både Naturpark Lillebælt og Det Grønne Fredericia afholder jævnligt et væld af spændende udflugter og aktiviteter ved Trelde Næs. Deltag fx i strandsjov eller oplev kysten langs Trelde Næs i gennemsigtige kajakker.
Se oversigt over Naturpark Lillebælts events og book billet her!
Se oversigt over Det Grønne Fredericias events og book billet her!
Praktisk information
Toiletfaciliteter: Du finder toiletfaciliteter ved Naturcenter Trelde Næs. Toiletfaciliteterne er som udgangspunkt tilgængelige hele året rundt, men ved kortere særligt kolde vinterperioder kan toiletterne være lukket ned pga. risiko for frostsprængninger.
Handicapvenlig: Du finder et handicaptoilet ved den gamle avlsgård ved parkeringspladsen. Handicaptoilettet er åbent året rundt.
Mad og drikke: Der er ikke mulighed for at købe mad og drikke på Trelde Næs. Den nærmeste indkøbsmulighed er Dancamps Trelde Næs Campings kiosk, som ligger ca. 800 meter fra parkeringspladsen ved Trelde Næs.
Naturcenter Trelde Næs
Ved Trelde Næs strand, kun få minutters gang fra parkeringspladsen ligger Naturcenter Trelde Næs. Centret rummer info om områdets natur- og dyreliv, toiletfaciliteter og en såkaldt grejbank. I grejbanken kan du gratis låne udstyr til forskellige aktiviteter i naturen, fx krabbe-fiskestænger, fiskenet og båludstyr.
Naturcentret er tilgængeligt alle ugens dage i tidsrummet:
Fra april til september: kl. 8 til 21
Fra oktober til marts: kl. 10 til 17
Trelde Næs Strand
Er du mere til en badetur, er Trelde Næs Strand et besøg værd. Trelde Næs Strand er en familievenlig naturstrand med sandbund og en god badebro. Den ligger kun få minutter fra parkeringspladsen og har det blå badeflag. Strandområdet grænser op til en bred strandeng, hvor der både findes flere borde og bænke og anlagt bålplads. Nær stranden ligger Naturcentret, hvor du kan låne udstyr til bl.a. krabbe- og rejefiskeri. Her findes også toiletfaciliteter.
Vandaktiviteter ved kysten
Kysten langs Trelde Næs er også særligt velegnet til både kitesurfing, windsurfing og stand-up-paddleboarding. Du kan læse mere om surfing på Trelde Næs her!
Er du mere til snorkling kan du også prøve kræfter med Trelde Næs' nye snorkelsti.
Fiskepladser i området
På Trelde Næs har du gode muligheder for at fange en fisk til din aftensmad. Det er muligt at fiske langs Trelde Næs' kyst, særligt i området omkring det rev, der ligger ud for Trelde Næs. Du kan læse mere om fiskeri omkring revet her!
Et andet godt fiskeområde ligger ved Trelde Klint. Du kan læse mere om denne fiskeplads her!
Shelters og overnatning på Trelde Næs
På Trelde Næs findes der to shelterpladser: Shelterplads Nord med 2 shelters og Shelterplads Syd med 4 shelters. Du kan booke shelters på begge shelterpladser via dette link.
Ved Shelterplads Nord findes et grønt område, hvor det er tilladt at slå telt op, selvom man ikke har booket en shelter. Du kan læse mere om det her!
Tæt på Trelde Næs ligger Dancamps Trelde Næs Camping, hvor du også finder flere forskellige muligheder for overnatning.
Et helt særligt landskab
Trelde Næs ligger på en stor lerbanke, der går hele vejen ind til Fredericia. Undergrunden er derfor næsten rent ler, hvilket er med til at skabe Næssets særegne landskab med store lerskrænter på både den nordlige og sydlige kystside. Skrænterne falder med jævne mellemrum sammen, hvilket skaber nogle helt unikke lerformationer langs stranden.
Lerskrænten på Trelde Næs' sydlige kystside, som ligger ud mod Lillebælt, er 6 km lang og den længste af sin art i Danmark. Sydsidens store lerbanker er særligt kendt for at gemme på fortidsminder, der er mere end 50 millioner år gamle. Her kan du derfor se aflejringer fra tidligere istider, og den sydlige side af Trelde Næs er også et godt sted at lede, hvis du vil finde fossiler.
Læs mere om fossiljagt ved Lillebælt her!
Vær opmærksom på, at skrænterne kan skride!
Trelde Næs' særlige biodiversitet
Skovene på Trelde Næs er af Danmarks Naturfredningsforening udpeget til at være et af de områder i Danmark med den højeste biodiversitet. Området er kendt for at være hjemsted for særligt mange orkidearter, herunder flere sjældne som fx stor gøgeurt, der kun findes meget få steder i Danmark.
Trelde Næs' store skovområde er også hjemsted for mange fugle- og dyrearter. Rovfugle som musvåge, tårnfalk og spurvehøg har fast yngleplads i skovene. På din tur rundt i området kan du også være heldig at spotte en natugle eller en af de mere sjældne sorte hugorme, eller du kan gå på jagt efter de over 200 år gamle egetræer, der stadig findes rundt omkring i skoven.
Svampejagt på Trelde Næs
Trelde Næs er også et af Jyllands bedste områder til svampejagt og med sine over 120 forskellige svampearter kan du finde adskillige spisesvampe, men også giftige svampe og flere fredede svampearter, så tag ikke på svampejagt, hvis du ikke har indgående kendskab til de forskellige svampes udseende.
Vil du på svampetur med en ekspert arrangerer Naturpark Lillebælt jævnligt svampeture med guide. Du kan se oversigt over fremtidige ture og booke billet her!
Trelde Næs' historie
Trelde Næs' lange historie indeholder både blodige krigsopgør, skelsættende begivenheder og utrolige fortællinger. I middelalderen var Trelde Næs angiveligt hjemsted for den sagnomspundne Grev Trolle, også kaldet Næssekongen, der slog sig ned på Trelde Næs efter at være blevet gjort fredløs af kongen. Herfra røvede han både til lands og til vands og var særligt berygtet for sin blodige fremfærd.
Trelde Næs har siden oldtiden været beboet af både fiskere og bønder, der flere gange var involveret i de uroligheder, der har præget området. Under Svenskekrigene i 1657 måtte de lokale bønder flygte fra den svenske hær, der havde besat Trelde og afbrændt huse og gårde. Bønderne flygtede ud på Næsset, hvor de ifølge fortællingen boede i jordhuler i over et år, før de kunne vende tilbage til deres hjem.
Op igennem 1900-tallet har Trelde Næs haft flere ejere, der alle har bidraget til skabelsen af det naturområde, der findes på Næsset i dag. I 1919 blev området købt af handelsmanden Harald Plum, der havde tjent en formue som gullaschbaron under Første Verdenskrig, og som ejede det Transatlantiske Kompagni. Han ønskede at bruge området som ferie- og fristed for sine ansatte og bidrog samtidig til en større byfornyelse i området omkring Næsset og i Trelde. Plums visioner for området dannede grundlaget for Trelde Næs som et rekreativt fristed, og efter hans økonomiske konkurs og personlige deroute i 1920erne fortsatte området med at være et af fredericianernes foretrukne udflugtsmål med både sommerpensionat og restauration.
Næssedronningen på Trelde Næs
Fra 1930 og frem til 1966 var Trelde Næs ejet af erhvervskvinden Fru Ane Ryholt, der fik tilnavnet Næssedronningen. Ane Ryholt var en reserveret person, der værnede utrolig meget om sit privatliv, når hun holdt ferie i Troldehuset, det tidligere sommerpensionat, og de mange besøgende på Næsset kom ofte helt op til hendes hus, kiggede ind af vinduerne og gik uanmeldt ind i hendes hjem. Dette blev for meget for Næssedronningen, der satte pigtrådstegn op og lukkede spidsen af Trelde Næs af til stor ærgrelse for lokalbefolkningen. Der gik rygter om, at der bag pigtråden gik bidske vagthunde og vrede tyre, og at Næssedronningen stod klar med et vagtgevær, hvis nogen bevægede sig ind på grunden.
Fru Ane Ryholt vedblev frem til sin død 1968 med at være en bestemt dame. Dette fik særlig en tysk kommandant, der havde taget bolig i Troldehuset under Besættelsen, at føle. Da Næssedronningen hørte, at kommandanten havde flyttet hendes sofa og elskede flygel udenfor, tog hun straks til Trelde Næs og skældte ham ud. Da hun i 1960 solgte grunden på Trelde Næs var det da også med krav om, at hun kunne blive boende i området frem til sin død. Da Fredericia Kommune opkøbte Trelde Næs i 1966 og fredede området, medfulgte Næssedronningen, som mange syntes mindede mere og mere om en heks fra et eventyr. Kommunen sørgede for at indhegne hendes hus, så hun fortsat kunne bo uden at blive forstyrret af de gæster, der nu igen kunne besøge Næsset.
Da Fru Ane Ryholt døde, blev hendes aske spredt på græsplænen ved Troldehuset, og Fredericia Kommune opsatte senere end buste på stedet til minde om Næssedronningen. Det rygtes, at Næssedronningen stadig holder et vågent øje med området omkring Troldehuset, der i dag er omdannet til lejrskole.