Hoteller og overnatning i Aalborg og omegn

Siden vikingetiden har der ligget en by på dette sted, fordi der var et vigtigt vadested over Limfjorden. I slutningen af 1900-tallet var Aalborg en lidt nedslidt arbejder- og industriby, men i dag er de store industrivirksomheder lukket, og Danmarks fjerdestørste by er blevet en blomstrende scene for uddannelse, viden og kultur​.

Hoteller i eller i nærheden af Aalborg

Der er desværre ingen ophold ledige

Hvis du kører over Limfjordsbroen fra Nørresundby og ind i Aalborg ad den lange gade Vesterbro, bør du kigge op. Over butiksfacaderne stråler der nemlig nogle af landets fineste funkisbygninger. De er fra 1930'erne, hvor Aalborg var en driftig og rig industriby. I slutningen af 1900-tallet sygnede byen lidt hen, men her i det nye årtusind har Aalborg igen fuld fart på.

Kunsten, Utzon Center, Musikkens Hus og Nordkraft

Det eneste kunstmuseum den finske stjernearkitekt Alvar Aalto har tegnet, blev indviet i Aalborg i 1972 og er netop restaureret. Tusinder af arkitekturinteresserede kommer hvert år til Aalborg for at se Kunsten. De kan efterfølgende tage videre ned til havnefronten, hvor byens berømte søn og Danmarks mest kendte arkitekt Jørn Utzon som sit sidste værk tegnede Utzon Center. Det formidler Jørn Utzons arkitektur og metoder, og en hel afdeling er sat af til børns leg med arkitektur.

Lidt længere henne ad havnen ligger Musikkens Hus tegnet af den internationalt berømmede hollandske tegnestue Coop Himmelblau. Huset indeholder fire koncertsale. Ved siden af Musikkens Hus ligger Nordkraft, der engang forsynede aalborgenserne med elektricitet. Her byder man i dag på koncerter, litteraturfestival, kunstudstillinger, idræt, film og meget andet.

Læs også: Kulturoplevelser gør din ferie bedre

Aalborg Zoo, Klatreparken og byens højeste attraktion Aalborgtårnet

Tæt på Kunsten ligger Aalborgtårnet, der siden 1935 har tronet 55 meter over jorden og 105 meter over havet. Tag Danmarks længste udendørselevator op og nyd udsigten 360 grader rundt over Aalborg og en stor del af Nordjylland. Udsigten kan kombineres med mad og drikke i tårnets bistro.

I den nærliggende Mølleparken finder du Aalborg Zoo, der er åben året rundt. Her er mere end 140 forskellige dyrearter. I Mølleparken ligger også Klatreparken, hvor du har mulighed for at komme højt op i trætoppene. Der er seks klatrebaner til børn og voksne med i alt 23 svævebaner og et frit fald på 14 meter. Ind imellem har du direkte kig ind til dyrene i Zoo. 

Læs også: Nordjylland: Lys og luft på toppen af Danmark 

Shopping og storkøbmandens højhus fra 1814

I Aalborg midtby finder du et rigt udvalg af specialbutikker, kulturoplevelser, spisesteder og historiske seværdigheder. Byen har to store gågader Bispensgade og Algade og flere citycentre som Friis og Kennedy Arkaden, hvor der også er mulighed for parkering. Tag endelig nogle afstikkere fra gågaderne og find de sidegader, hvor unge designere og kunsthåndværkere holder til.

På din vej gennem Bispensgade vil du passere den berømte og berygtede Jomfru Ane Gade – byens forlystelsesgade nummer et. For enden af Bispensgade drejer du til højre ad Østerågade og kommer nummer 9, hvor Aalborgs første højhus ligger. Stor-købmanden Jens Bang byggede i 1624 sit imponerende fem etagers "højhus" lige ned til Østerå, hvorfra hans varer ad vandvejen blev fragtet fra Limfjorden og op til huset.

Udsigt over midtbyen og et underjordisk klostermuseum

Overfor Jens Bangs Stenhus byggede en anden storkøbmand Herman Salling i 1964 stormagasinet Salling. I 2018 indviede man her Salling ROOFTOP, hvor man på 1500 kvadratmeter i to plan byder på udsigt over byen, loungeområder, bar og cafe. En Skywalk i glas stikker i 30 meters højde ud fra bygningen, og herfra kan du gennem glasgulvet kigge ned på Algade.

Vel nede på jorden igen kan du tage en elevator ned under jorden og opleve Gråbrødrekloster Museet, der fortæller historien om det franciskanerkloster, der blev anlagt her i 1250. Du kan gå rundt i de velbevarede underjordiske ruiner og se skeletter fra kirkegårdene og en række fund fra vikingetidens Aalborg.

Ambitiøse restauranter, højtgastronomisk niveau og verdenskøkkener

De senere år er Aalborg boomet med madoplevelser, så selv en stor engelsk avis som The Guardian har været forbi for at rose byens restauranter. Michelin har endnu ikke uddelt stjerner i Aalborg, men flere af byens restauranter har ambitionerne.

Nordens svar på Michelin – White Guide – har kåret restaurant Tabu som Aalborgs bedste restaurant tæt fulgt af Textur, Applaus, Mortens Kro, Bühlmann, Fusion og Bistro Dejavu. Ud over disse er der et bredt udvalg af restauranter og cafeer i Danmarks fjerdestørste by, der byder på alt fra mormormad over sushi til spansk tapas og smørrebrød, som passer til ethvert budget.

Aalborg har også fået sin egen Streetfood. Hvis du bevæger sig lidt uden for midtbyen, finder du Aalborg Street Food i en tidligere møbelfabrik, der byder på gadekøkkener fra forskellige lande.

Læs også: Dansk gastronomi er madoplevelse i verdensklasse