Danmarks flottes besøgshaver - et genskin fra paradis

Fine haver skaber en atmosfære af frodighed, liv og skønhed. De er en kilde til oplevelser, sanselighed og glæde for mange mennesker, og er et oplagt besøg værd, når vi tager på weekendophold og miniferie. Tag med rundt til Danmarks skønneste haver på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Find en kro eller hotel i nærheden af en besøgshave

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Sjælland

For haveinteresserede byder Sjælland og København på mange spændende besøgsmål. Haverne ved Fredensborg og omkring Frederiksberg Slot er topattraktioner, og det samme er Frederiksborg Slotshave.

I Frederiksborg Slotshave findes den fineste kongelige havekunst med både en barokhave og et romantisk landskabsanlæg. Haverne ligger ved siden af hinanden og repræsenterer vidt forskellige opfatter af naturen. Barokhaven ligger lige overfor slottet. Den er stram anlagt med terrasser på italiensk maner, en akse med springvand og en fin udsigt over til slottet. Øverst ender anlægget ved ovalsøen, en klassisk spejldam, omgivet af stier og længere ude af høje træer. Sådan en have er et statement fra 1700-tallet, hvor menneskets kontrol over naturen prægede haveidealet. Landskabshaven ved Frederiksborg er meget større end barokhaven. Her snor og bugter stierne sig naturligt gennem landskabet, som skifter mellem græs, fritstående enkelttræer, små grupper og rigtige skovstykker. Hvert øjeblik er der en ny udsigt. I 1800-tallets romantisk landskabelige havestil dyrkes den fri natur, og her er både sump, eng, sø og skov.

Bo i nærheden på Skjalm Hvide Hotel i Slangerup, Hotel Gilleleje StrandMarienlyst Strandhotel i Helsingør eller Skovshoved Hotel i Charlottenlund.

Slotshaven ved Ledreborg Slot i Lejre er en moderne gendigtningen af barokken. Den oprindelige have blev anlagt for den nyudnævnte greve Johan Ludvig Holstein og dengang i ca. 1750, var det en af de allerflotteste haver i kongeriget.
I det 19. århundrede blev haven lagt om til en romantisk landskabshave, men i 2004-2007 besluttede man, at genskabe det barokke præg på en stram og mere moderne og overkommelig måde. Sådan står den imponerende og elegante have i dag - med symmetri, lige stier og akser, krukker, skulpturer, springvand, spejldam og adskillige terrasser i flere niveauer. Den er helt i grev Holsteins ånd stadig imponerende at besøge.

Bo i nærheden på Taastrup Park Hotel, Skjalm Hvide Hotel i Slangerup eller Absalon Hotel i København.

Fyn

I Harndrup, ca. 30 kilometer vest for Odense ligger Humlemagasinet en af de mest interessante haver, som bringer dig på vandring gennem havehistorien. Der er den renaissanceprægede, duftende rosenhave med formskåret taks og omgivet af hække. Der er den mere barokke Dronning Ingrids have og en lang, engelsk inspireret alle med en monumental vase i den ene ende og en pavillion i den anden. Der er en romantisk have, komplet med sø og en nybygget ruin med munkesten fra en nedrevet, senmiddelalderlig. Der er en landsbyhave, komplet med stråtækt bindingsværkshus og en æblehave og en cottage garden og meget mere. Der er ca. 20 forskellige haverum med charme og ide, så afsæt gerne et par timer til havevandring.

Bo i nærheden på Frederik VI’s Hotel, Hotel Knudsens Gaard eller City Hotel Nattergalen i Odense.

Holstenshus er i privateje og ligger ca. 7 km nordøst for Faaborg, midt i et af Danmarks smukkeste landskaber. Vi finder en fin, romantisk landskabshave. På sydsiden sørger nogle får for at tugte græsset. Det er et fint eksempel på, hvordan man kan lave en glidende overgang mellem slottet og en velplejet kulturhave og videre ud til naturen længere ude. På nordsiden er planen fra det gamle barokanlæg stadig tydeligt: du vil kunne høre vinden suse i lindealleen og se og en akse der går fra hovedbygningen og op til en obelisk. Selv en eremitgrotte med eremitfigur er der tænkt på. Den ligger under tehuset og en lille rislende bæk er der også.

Bo i nærheden på Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference eller Brobyværk Kro.

Glorup Gods ligger ca. 10 km. sydvest for Nyborg og er ikke kun et af Danmarks flotteste barokslotte, det har også en meget smuk have med adgang for offentligheden. Mod vest er barokhaven tydelig - statuerne står stadig og pryder havegangene under de store lindetræer inden haven mod syd og vest glider over i bøgeskov. Mod syd i haven er der en sø som snor sig, og i SØ-hjørnet ligger et lille tempel for Andromeda, - det var populært at have i de store engelske haver for 200 år siden. På trinene op til templet kan man fint sidde og nyde sin medbragte kaffe, og hvis man er interesseret i middelalderborge kan man derefter følge markvejen en kilometer mod syd og kigge på Rygård. Rygård er fra senmiddelalderen, og  omgivet af vand og stadig en af landets fineste herreborge.

Bo i nærheden på Hotel Troense i Svendborg eller Tornøes Hotel i Kerteminde.

Jylland

Parken ved Boller Slot er en fryd for sanserne. Boller ligger et par kilometer øst ud af Horsens og syd for fjorden. Selve slottet er et firefløjet, senmiddelaldeligt borganlæg på en holm i en lille sø og det har tilhørt nogle af de mest magtfulde adelige. Slotshaven er åben og rummer bl.a. en fin japansk have, et område med lægeurter og klosterplanter og mange fuchsia, mere end 100 forskellige roser, pelargonier samt den hule Boller-eg som muligvis er Jyllands ældste og mere end 1.000 år gammel. Gennem lystskoven er der kun et par hundrede meter ned til Horsens Fjord og den sjove odde Fingerhav. Herfra er der en fantastisk udsigt over Horsens Fjord.

Bo i nærheden på Hotel Vejlefjord, Nørre Vissing Kro ved Ry, Hotel Skanderborghus eller Hotel Hedegaarden i Vejle.

Haven i Hune ligger på sandbund, bare 1-2 kilometer fra Vesterhavet, lige øst for Blokhus og der er konstant vestenvind i området. Over nogle år lykkedes det næsten mirakuløst blomstermaleren Anne Just at skabe læ med træer og volde og hække og anlægge en stor og frodig og samtidig også en intim have. Der er en overdådighed af forskellige små haverum med læ og beskyttede siddekroge, små havehuse, og både planter og blomster, der stråler i forskellige farver. I kaffehuset kan man købe kaffe og kage og i havebutikken er der et udvalg af stauder, der burde kunne trives under forhold som dem vi kender fra Hune.

Bo i nærheden på KOMPAS Hotel Aalborg eller Hotel Phønix ligger i Hjørring

Bangsbo Botaniske Have er under Frederikshavn Kommune og ligger kun et par kilometer syd ud af byen. Herregården har ligget her siden højmiddelalderen og er omgivet af en ca. 8 hektar stor, engelsk inspireret have. Der er store plæner, gamle lindealleer, vand og en rislende bæk. Der er mange forskellige haverum - en rosenhave, en sansehave, bede med læge- og krydderurter og meget andet: stenhaver, rosenhave, en pavillion, en bonsai-samling. I juni afholdes normalt blomsterfestival og plantemarked i september.
For botanisk interesserede findes her et stort spaltebed - faktisk er det verdens største af sin slags - med alpine planter. Og for de mindste er der også en legeplads.   

Bo i nærheden på Hotel Lisboa eller Hotel Jutlandia begge i Frederikshavn.

Gråsten Slot er en af Sønderjyllands perler. Oprindeligt blev haveanlægget ved Gråsten Slot skabt af den magtfulde slægt Ahlefeldt. Over de sidste 300 år har haveområdet været lagt ud på mange forskellige måder, men i dag fremstår slotshaven ved Gråsten som en romantisk landskabspark præget af Dronning Ingrids tanker og arbejde med haven. Dronning Margrethe har ligeledes bidraget.
Der er store åbne græsområder og bugtende grusstier, som er flankeret af store, gamle træer. Der er op til flere damme og på romantisk vis bliver grænsen mellem park og natur flydende, så man ikke altid nøjagtig ved, hvor parken slutter og naturen begynder.
Siden 2020 har der været adgang til den kongelige køkkenhave, med cafe og gårdbutik hvor man kan købe kongeligt ind til aftensmaden.

Bo i nærheden på Benniksgaard Hotel i Gråsten eller Bov Kro i Padborg.


Alle de nævnte haver kan besøges, men check de enkelte havers individuelle åbningstider, da disse kan variere fra sted til sted og afhængigt af årstid.