Christiansfeld

Besøg verdenskulturarven i Christiansfeld.

Hoteller og kro nær Christiansfeld

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Byen blev grundlagt i 1773 af de tyske herrnhutere (Brødremenigheden) på foranledning af Kong Christian VII, deraf navnet Christiansfeld. Herrnhuterne var dygtige håndværkere og handelsfolk. De skabte en by med sammenhængende arkitektur, konsekvent brug af bestemte materialer og farver samt sans for detaljer med rod i deres stærke kristne tro, som er omdrejningspunktet for både tankegang og byplanlægning med kirken og Gud i centrum.

I dag er byen nænsomt restaureret og den specielle arkitektur, materialer og farver gør den til noget helt enestående. Især ved juletid, hvor man kan nyde de smukke herrnhuter stjerner med lys i, ophængt i gaderne omkring Prætoriustorvet og brønden ved kirken. Når det ikke er juletid, må man ”nøjes” med de smukke støbejerns lanterner som aftenbelysning i bykernen.

Brødremenigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed med samme bekendelsesgrundlag som Den Danske Folkekirke. Brødremenigheden kaldes også herrnhutere, og disse kan føres helt tilbage til 1415. I dag virker Ældsterådet som menighedsråd.

Denne helt specielle by blev den 4. juli 2015 optaget på UNESCO's verdensarvsliste. En spadseretur i byens centrum er en spadseretur i et stykke verdenshistorie med noget nyt at opdage på hvert gadehjørne.

Læs også: UNESCOs verdensarvsliste
Læs også: Et kropophold er et dyk ned i danmarkshistorien