Cykelferie i Danmark: Verdens bedste cykelland

Danmark er et af de lande i verden, hvor det giver bedst mening at tage på cykelferie. Det er let at finde virkelig lækre og bilfri – eller bilfattige - cykelruter i Danmark med et fint underlag. Vores land er så fladt, at det ikke kræver en professionel cykelrytters kondition at pedalere gennem landskabet. Og så er der aldrig mere end få timers cykling mellem overnatningsstederne, så du kan nemt få tag over hovedet.

Find tilbud på cykelophold

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Vi danskere er blevet en nation af cykelfreaks. Aldrig før i historien har så mange danskere – af begge køn og i alle aldre - dyrket cykelsport som motion. Men det stopper ikke her. Vi tager i stadig stigende grad vores cykelglæde med på ferien, hvor flere og flere tager på ferie på cykel. 

Hvor vi før i tiden tog bilen og fræsede til rejsemålet så hurtigt som overhovedet muligt, så er billedet anderledes i dag. Vi har fået øjnene op – ikke bare for sunde og aktive ferier – men også for, at det at være ”langsomt undervejs” kan være selve kernen i en ferie.

Mange hælder til cykelferie i en light-version, hvor de tager cyklerne med på bilen, kører til feriedestination og cykler alt fra smutture efter bagerbrød til dagslange udflugter under ferieopholdet. Andre går linen helt ud, lader bilen stå, pakker cykeltasker og cykelvogne og tager 100 procent på cykelferie. Måske tages cyklerne med ombord på et tog til det udvalgte cykelområde og herefter ud i ferielandet – hele tiden på vej mod et nyt sted.

Læs også: Et kroophold er et dyk ned i danmarkshistorien

Danmark er et unikt cykelland

Uanset hvor hårdt og vedholdende vi hver især tramper i pedalerne under ferien, er Danmark et helt unikt cykelland for alle typer af cyklister. Danmark er det første land i verden, der har bygget et sammenhængende net af nationale cykelruter hele vejen ned langs Vesterhavet, langs grænsen, rundt om både Roskilde Fjord og Limfjorden, langs Sjællands og Jyllands østkyster, rundt om Bornholm og mange andre steder.

Læs også: Vesterhavet: Den mest storslående natur i Danmark

Vi har en del regionale ruter. Vi har en cykel-hærvejsrute, der fletter sig mange hundrede kilometer ned gennem Jylland fra top til bund, parallelt med den berømmede fodgængerrute. Og så har vi et netværk af velholdte småveje, der fører fra by til by, men som ikke længere rummer nævneværdig biltrafik, fordi der er bygget nye og større veje til bilerne. Disse småveje er det rene guf for en cyklist. Her kan du høre fuglenes sang, dufte blomsterne fra marken, føle vindens varme. Og glædes indvendig over, hvor lækkert det er at trille lige så stille roligt ind i en ny by.

Hvis du tager cykel med på bilen

Hører du til dem, der tager jernhesten med på bilen, eller lejer cykel dér, hvor du holder ferie, er det bare med at køre på opdagelse på de små veje. Eventuelt med hjælp fra GPS’en. Du har sandsynligvis kun brug for at spænde en lille taske eller rygsæk på bagagebæreren med ekstra tøj/regntøj/badetøj, mad og drikke samt lappegrejer og pumpe.

Husk dog at tjekke cyklerne hjemmefra, så alle sliddele virker, kæden er velsmurt, bremserne fungerer osv. Det er så frustrerende (og dyrt) at skulle ringe efter en taxa fra Lars T’s marker, fordi man ikke har fået tjekket sin cykel ordentligt hjemmefra.

Når du tager 100 procent på cykelferie

Planlægger du en decideret ferie på cykel, hvor du cykler med alt grej fra sted til sted, kræver det noget mere planlægning. Hvis du for eksempel vælger at cykle en uge på en nationalrute, skal du tænke over, hvor du vil starte og slutte turen, hvor langt du vil cykle hver dag og få det til at passe med overnatningssteder – som også skal bookes. Cykler du med telt og kogegrej, er det lettere at improvisere. Men det er en frihed med en vis tyngde, så at sige.

Uanset om du rejser hardcore med telt og kogegrej eller vælger den lidt lettere rejsemodel med overnatning på f.eks. hotel, kroer eller B&B, skal du huske at pakke let og kun tage de ting med, du virkelig får brug for. En god huskeregel er at spørge sig selv: Er den her ting livsnødvendig for mig? Det kan sagtens være, at den røde aftenkjole og de højhælede sko er livsnødvendige på Restaurant Fornem. Men måske kan du så nøjes med én sweater.

Læs også: Tema: Dejlige Danmark

Nationale cykelruter i Danmark til den lange og den korte cykelferie

Danmark har et netværk af 11 nationale cykelruter, som tager dig gennem mange landsdele fra nord til syd og øst til vest. I alt 4.233 km, hvor du kan opleve Danmark fra din cykel. Og når du får brug for en overnatning, kan du måske finde en dejlig seng og et godt måltid mad på en af vores kroer eller hoteller.

N1 - Vestkystruten (560 km)
Vestkystruten går fra Rudbøl til Skagen, og er en af Danmarks længste skiltede cykelruter. Den tager dig med langs Vesterhavet - gennem marsken, hederne og skovene og over klitterne; forbi fjordene og gennem to nationalparker i Thy og Vadehavet samt Naturpark Vesterhavet. Derudover går ruten igennem adskillige byer herunder Danmarks ældste by, Ribe.

N2 - Hanstholm-København (420 km)
Denne cykelrute går diagonalt gennem Danmark fra Hanstholm ved Vesterhavet til København. Her kommer man til at opleve Danmarks forskellige landskabstyper, og kommer i berøring med tre af landets nationalparker. Først de åbne heder i Nationalpark Thy, dernæst Nationalpark Mols Bjerge på Mols og efter 3 færgeture passeres grænsen til Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

N3 - Hærvejsruten (450 km)
Hærvejs-cykelruten går midt ned gennem Jylland fra Frederikshavn i nord til Padborg i syd. Det er en unik rute, der fører dig gennem bakkede istidslandskaber, skove, hede og mellem bølgende marker. Hærvejscykelruten er anlagt, så den så vidt muligt går ad mindre veje. De fleste veje er asfalterede, men der er mange mindre skov- og markveje med grusbelægning. 


N4 - Søndervig-København (310 km)
Cykelruten fra Søndervig til København løber tværs gennem Danmark, og efter en omlægning af ruten i 2019 går turen nu hen over skønne Samsø.

N5 - Østkystruten (650 km)
Østkystruten strækker sig fra Sønderborg på Als langs den jyske østkyst op til Skagen i nord. Det er en meget spektakulær og afvekslende rute, der løber tæt på kysten, og blandt andet går gennem istidslandskabet Mols Bjerge på Djursland, Lille Vildmose og har flere små færgeoverfarter.

N6 - Esbjerg-København (330 km)
På cykelturen fra Esbjerg til København krydses både Hærvejsruten, Østkystruten og Østersøruten. Turen går over Fyn, og følges ruten på tværs af Danmark kan man blandt andet opleve Koldinghus, Den gamle Lillebæltsbro, H.C. Andersens Odense, Trelleborg ved Slagelse og domkirken i Roskilde. Turen over Storebælt kræver dog en lillge togtur mellem Nyborg og Korsør.

N7 - Sjællands Odde-Rødbyhavn (240 km)
Cykelruten strækker sig mellem færgelejet på Sjællands Odde og i Rødbyhavn på Lolland.
Ruten går på det første stykke uden om større byer, og gier mulighed for at opleve et varieret landskab med både udsigt over Sejrø Bugten, den flade Lammefjord, skove og store søer.

N8 - Østersøruten (820 km)
Landets længste cykelrute er Østersøruten, der er 820 km lang. Den forbinder både Als, Jylland (Flensborg-Fredericia), Fyn, Sjælland, Lolland, Falster, Langeland, Tåsinge samt Ærø. Ruten byder på ikke færre end fem færgeforbindelser og otte broer. Har du kun en weekend, så brug den på en ø-hoptur på Fyn, Als og Ærø. Du kan f.eks starte i Svendborg og cykle til Bøjden ved Fåborg og tage færgen til Fynshav på Als. Herfra kan du hoppe på en anden færge til Søby på Ærø. Fra Ærøskøbing sejler færgen tilbage til Svendborg. På både Als og Ærø indgår den danske Østersørute i den 6.000 km lange EuroVelorute, Baltic Sea Cycle Route.

N9 - Helsingør - Gedser (290 km)
Ud over at være en dansk nationalrute er denne cykelrute også den danske del af den internationale cykelrute fra Berlin til København og videre til Helsingør. Cykelruten byder på storslåede naturoplevelse og kulturelle highlights af meget forskellig karakter. Havet spiller hovedrollen det meste af vejen da cykelruten løber enten helt tæt ved vandet eller blot med få kilometers afstand til kysten.

N10 - Bornholm rundt (105 km)
Mindst én gang i sit liv bør man unde sig selv den oplevelse, det er, at tage cykelturen rundt på den maleriske klippeø. De 105 kilometer kan godt nåes på en enkelt dag, men hvorfor ikke fordele turen over mindst to-tre dage? Så kan øen nemlig opleves fuldt ud med dens rundkirker, rokkesten og helt enestående natur. Cykelsadlen er det bedste udgangspunkt for at få alle øens højdepunkter med.

N12 - Limfjordsruten (610 km)
Limfjordsruten er en rundstrækning omkring Danmarks største fjordområde. Her kommer du ad cykelstier, grusveje samt mindre befærdede veje gennem smukke bakke- og fjordlandskaber på strækket fra Hals i øst til Thyborøn i vest.