Djursland: Et helt vildt sted

På Djursland kan du møde isbjørne, hajer og giftige slanger. Det er også her, Nordens største Sommerland ligger. Du kan vandre rundt blandt vilde heste og køer i smukke Nationalpark Mols Bjerge. Opleve købstadsidyl i Ebeltoft med toppede brosten og bonderoser. Og så har landsdelen nogle af de bedste strande på den jyske østkyst.

Hoteller og kroer på Djursland

Der er desværre ingen ophold ledige

Djurslands varierede landskab er formet af istiden. Det ses tydligt i Mols Bjerge mod syd, som er det mest bakkede på Djursland. Midt på Djursland ligger den udtørrede sø Kolinsund, der i dag er frugtbar landbrugsjord. Ved Tirstrup finder du flad hedeslette. Der er stejle, hvide klinter på nordkysten. Og på øen Anholt, tre timers sejlads fra Grenaa, ligger Danmarks eneste ørken. 

Kattegatcentret, Skandinavisk Dyrepark, Ree Park og Randers Regnskov

I Kattegatcentret i Grenaa kan du komme tæt på hajerne. I en tunnel under hajtanken kan du se de majestætiske dyr glide forbi eller opleve dem, når de bliver fodret. Og er du ekstra modig kan du sammen med en instruktør dykke ned blandt hajerne og svømme med dem.

På Djursland finder du også Skandinavisk Dyrepark, hvor du blandt andet kan opleve isbjørne, brunbjørne og ulve, og komme helt tæt på dyrene fra lange gangbroer, der bugter sig gennem naturen. I Ree Park ved Stubbe Sø kan du tage på safari i en Landrover og se giraffer, næsehorn, antiloper og geparder. Og i Randers Regnskov er luften varm og fugtig som i en tropisk jungle. Randers Regnskov består af tre runde kupler, som ud over tropiske planter huser tropiske dyr som aber, dovendyr, komodovaraner, jaguarer og slanger.

Munkholm Zoo, Djurs Sommerland og Fregatten Jylland

Ved Balle syd for Grenaa ligger Munkholm Zoo. Her finder du dyreoplevelser i børnehøjde. Der er mere end 90 dyrearter repræsenteret, og mange af dem kan børnene klappe og kæle med. Midt på Djursland ligger Djurs Sommerland, der er Nordens største og tilbyder et stort vandland og mere end 60 forlystelser for børn i alle aldre. Sommerlandet har rutsjebaner i flere længder og ni forskellige temalande.

I Ebeltoft ligger verdens længste træskib, Fregatten Jylland. På skibet kan du komme tæt på danmarkshistorien, når fregattens deltagelse i krigen i 1864 formidles. Børn kan trække i matrostøj og gå på skattejagt eller piratjagt.

Lübker Square, Auning Kart Park, Karpenhøj Naturcenter, Molslaboratoriet

Ved Nimtofte ligger Lübker Square, der tilbyder spa og wellness samt subtropisk bad for hele familien. Er du til fart og spænding kan du køre gokart i Auning Kart Park. Der er gokarts for voksne og for børn helt ned til otte år.

Karpenhøj naturcenter er et godt udgangspunkt for cykel- og vandreture i Naturpark Mols Bjerge. Centret tilbyder også ture sammen med en naturguide. Midt i Mols Bjerge ligger Molslaboratoriet, hvorfra der er to afmærkede vandrestier, der fører ud i en ureguleret natur, hvor der går vilde heste og køer.

Læs også: Kulturoplevelser gør din ferie bedre

Ebeltoft, Grenaa, Gjerrild, Bønnerup og Fjellerup

Djurslands ældste købstad er Ebeltoft. Store dele af byen er ren idyl med små skæve bindingsværkhuse, stokroser og toppede brosten. Mange vælger at blive gift i Ebeltoft, fordi det gamle rådhus fra 1576 giver en helt særlig romantisk bryllupskulisse.

Djurslands største handelsby er Grenaa. Midt i byen ligger kirken, der er fra 1200-tallet. Klokkespillet med 48 bronzeklokker er helt i særklasse. Både Ebeltoft og Grenaa har nogle af den jyske østkysts bedste sandstrande. På nordkysten ligger Gjerrild, fiskerbyen Bønnerup og Fjellerup. Her er der strande, som er meget børnevenlige. Nogle steder skal en voksen 100 meter ud, før vandet når til hagen.

Gammel Estrup, Rosenholm Slot, Sostrup og Kalø Slotsruin

Landbrugets og herregårdenes historie formidles på museet på Gammel Estrup ved Auning. Det er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde. En anden velbevaret herregård fra samme tid er Rosenholm Slot ved Hornslet. Hovedbygningen er en af landets smukkeste. 

Sostrup slot ved Gjerrild var i 20 år et nonnekloster for cistercienserordenen, men siden 2013 har det været kursus- og konferencested. Ved Rønde kan du opleve Kalø Slotsruin, der blev opført af Erik Menved i 1300-tallet. En 500 meter lang dæmning fører ud til ruinerne. 

Gårdbutikker og vingårde, Moment, Molskroen og LøCroQ

Djursland producerer mad- og drikkevarer af høj kvalitet. Kød fra fritgående kvæg og grise samt får kan købes i gårdbutikker. Og der er flere vingårde og lokale bryghuse i området. For eksempel Ebeltoft Gårdbryggeri, som håndbrygger friskt og lækkert øl. Prøv deres Wildflower IPA med frisk smag og duft af citrus, ananas, og blomster.

Restaurant Moment i Feldballe serverer økologisk vegetarmad baseret på lokale råvarer og af så høj kvalitet, at restauranten er optaget i Michelinguiden. Ved Lyngsbæk Strand ligger Molskroen, som er kendt for sit høje gastronomiske niveau trods manglende Michelin-status. LøCroQ i Ebeltoft er den eneste restaurant på Djursland, der har det økologiske guldmærke. En specialitet på LøCroQ er gedekød, som både er magert, kolestorolfattigt og let fordøjeligt. Og det smager fremragende.

Læs også: Dansk gastronomi er madoplevelse i verdensklasse

10 ting du kan opleve på Djursland

  1. Fantastisk natur i Nationalpark Mols Bjerge
  2. Vandland i Djurs Sommerland
  3. Isbjørne i Skandinavisk Dyrepark
  4. Hajer i Kattegatcentret
  5. Tropisk varme i Randers Regnskov
  6. Bindingsværkhuse, stokroser og toppede brosten i Ebeltoft
  7. Danmarkshistorie på Fregatten Jylland
  8. Lækre badestande ved Ebeltoft og Grenaa
  9. Grenaa Kirkes klokkespil med 48 bronzeklokker
  10. Kalø Slotsruin ved Rønde