Giv dit parforhold et serviceeftersyn

Vi sender bilen til service og går regelmæssigt til tandlægen. Men selvom halvdelen af alle par går fra hinanden, opsøger kun fem procent professionel rådgivning. Det er ærgerligt, mener terapeut. Forskning viser nemlig, at et godt forhold betyder mere for vores livskvalitet end sunde tænder.

Find et romantisk hotelophold

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Det fleste af os vil gerne være del af et forhold i harmoni, hvor der er mulighed for gode snakke over morgenkaffen og lyst til at udforske verden eller lokalmiljøet sammen. Men faktum er, at mange oplever problemer i parforholdet. Det sker som resultat af dårlig kommunikation. Det er nemlig svært for mange at være ærlige om udfordringer med deres udkårne, når parforholdet ikke fungerer, mener Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling. Men der er hjælp at hente til parforholdet.

- Jeg er ikke fortaler for, vi alle skal gå i terapi i tide og utide. Men forskning viser, det er vigtigere for os med et sundt forhold end alt andet, så det er tankevækkende, at kun fem procent af alle par opsøger hjælp, når mange har det så svært, siger Mattias Stølen Due. 

Læs også: Tema: prioriter dit parforhold

Et par-tjek tager pulsen på forholdet

Mattias Stølen Due forklarer, at især par med mindre børn sjældent får snakket om, hvad der er vigtigt for dem, og det slider på relationen. Derfor har Center for Familieudvikling udviklet et såkaldt Par-tjek i samarbejde med Aarhus Universitet, hvor par først udfylder et spørgeskema for derefter at tale resultaterne igennem med en terapeut. Han sammenligner par-tjekket med at tage til tandlægen eller give bilen et serviceeftersyn. Det gør man også, selvom det ikke gør hverken ondt i tænderne eller bilens motor er død. 

- Vi tilbyder Par-tjek, fordi det netop er vigtigt at tage pulsen på forholdet, mens man stadig kan lide hinanden,” siger Mattias Stølen Due.

Læs også: Skab romantiske åndehuller for dit parforhold i hverdagen

Der er forskel på mænd og kvinder

Som psykolog har Mattias Stølen Dueguidet mange par til bedre kommunikation gennem årene. Et gennemgående tema er, at kvinder prioriterer samtale og udvikling højt i forholdet, mens manden i højere grad ønsker sex og et minimum af konflikter. Dermed kan manden fokusere på job, fodbold med venner og om at være en god far uden de store frustrationer. 

Med så store forskelle på mænd og kvinder er det ikke overraskende, at man går fejl af hinanden. Men det er faktisk ikke i vores forskelligheder, at problematikken ligger, understreger Mattias Stølen Due.

- Det handler dybest set ikke om forskellene på, hvad vi ønsker. Problemerne opstår, når vi gør hinanden forkerte,” siger han. Mattias Stølen Due forklarer, at netop ubehaget ved at blive gjort forkert ofte fører til, at mange ikke tager snakken på sofaen, og så truer forholdets nedtur. 

- En terapeut hjælper med at dele sol og vind lige, så begge parter føler sig set og hørt.

Sådan bliver I enige om terapi

Da kvinder generelt har mere fokus på samtale og udvikling i forholdet, er det i højere grad også dem, der tager initiativ til at kontakte en terapeut. Men det kan være svært for kvinder at overbevise deres mand om, at terapi er det rette for forholdet, fornemmer Mattias Stølen Due. Han har dog et par forslag, der kan hjælpe parret på vej:

- Lad være med at kritisere og bliv på egen banehalvdel. Gør det klart at det betyder noget for dig som kvinde. Både for din generelle trivsel og din evne til at være en god kæreste eller kone.

Læs også: Book et romantisk ophold for 2

Tag snakken og undgå krisen

Mattias Stølen Due kan nu sagtens forstå, hvis nogle – både kvinder og mænd – stejler ved tanken om at sidde i et sterilt lokale og tale med en fremmed om intimitet og nærvær.  

- Når talen falder på terapi, får det alarmklokkerne til at ringe hos mange. Nu er der virkelig krise,” siger han og forklarer, at det netop er derfor, at Center for Familieudvikling tilbyder parkurser og har udviklet konceptet Par-tjek.

Det er mere lightog skriger ikke krise i samme grad som traditionel terapi,” siger Mattias Stølen Due. Psykologen medgiver, at hverken et Par-tjek, traditionel terapi eller et kursus i kommunikation virker som særligt romantiske aktiviteter. Men han stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om alternativet er meget bedre.  

- Det er vel næppe mere romantisk at fortsætte i hverdagens trummerum med hyppige konflikter og et minimum af nærvær, siger Mattias Stølen Due.

Læs også: Læg mobilen væk og pas på dit parforhold

Derfor skal du give parforholdet et serviceeftersyn

  • Forholdet til vores partner har stor indflydelse på vores livskvalitet
  • Det har større effekt at tale om forholdet, mens man stadig kan lide hinanden
  • Vi er generelt for dårlige til at tale om ting, der betyder noget for os i vores forhold
  • Faren ved at styre samtalen selv er, at parterne gør hinanden forkerte
  • Lige under halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse