Hoteller og overnatning i Kolding og omegn

For 800 år siden lå Kolding i Danmarks sydligste grænseområde, og byens placering i historien er derfor markant. Nærheden til havet nærede udviklingen til en handels- og håndværks-by, og er i nyere tid blevet suppleret af spændende arkitektur og design.

Find kro eller hotel i nærheden af Kolding

Der er desværre ingen ophold ledige

Så søger du næring til både krop og sjæl, byder Kolding og området omkring sig til med alt fra historisk tyngde, over shopping og kultur, til smuk natur og medrivende oplevelser. Den store mangfoldighed i den smukke, gamle kongeby frister både børn og voksne.

En af Danmarks ældste byer

Kolding er sandsynligvis opstået som by helt tilbage i slutningen af 1100-tallet, og figurer første gang på skrift i Kong Valdemars jordebog i 1231. Kolding Å, der løber gennem bymidten, menes at være den primære inspiration til bynavnet, da Kolding efter sigende betyder ”det kolde vand”.

Byens alder ses tydeligt rundt omkring i gaderne, og Koldings ældste bevarede bygning er Det gamle Borgerhus fra 1589, der ligger i Helligkorsgade.

En anden markant bygning med en del år på bagen er kongeslottet Koldinghus, der blev bygget i år 1268 af Erik Klipping. Efter en voldsom brand i 1808, og en omfattende genopbygning spredt over årene fra 1890 til 1990, fremstår Koldinghus i dag med fordums storhed, fungerer som historisk vartegn for Kolding, og rummer et museum over slottets historie samt skiftende særudstillinger.

Danmarkshistorie og verdensarv

Koldinghus er både en markant bygning såvel som et tydeligt bevis for byen Koldings betydning i Danmarkshistorien. I middelalderen var Kolding Å toldgrænsen mellem Kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig og Holstein, så byen havde i mange år en stor betydning for de gamle kongehuse. Koldinghus var det første slot, der udelukkende blev brugt som bolig for kongefamilien, og er i dag Jyllands sidste kongeborg, så der er meget Danmarkshistorie at opleve bag de tykke vægge.

De historiske vingesus mærkes også på Skamlingsbanken, der siden 1843 været en af landets vigtigste nationale og folkelige samlingssteder, og på Genforenings- og Grænsemuseet, hvor du kan blive klogere på en af de vigtigste begivenheder i Danmarks historien.

Er du fortsat sulten på historie, skal du helt klart tage en smuttur 16 km. stik syd for Kolding, hvor du finder byen Christiansfeld. Denne smukke by med sine ikoniske gulstenshuse, der ligger side om side på brostensbelagte gader, blev opført mellem år 1773 og 1812 af Brødremenigheden. Christiansfeld er i dag en velbevaret kulturperle, der i 2015 opnåede at komme på at komme på UNESCO’s verdensarvsliste som det 7. sted i Denmark. Et besøg her er en ganske særlig oplevelse, og giver dig en lækker cocktail af arkitektur, historie, shopping, caféliv og events.

Læs også: TEMA: Unesco - 7 fantastiske oplevelser i Danmark

Kultur og oplevelser for alle aldre

I de rustikke lokaler på Koldings nedlagte godsbanegård, blev der i 2001 etableret et moderne spillested, som byder på ca. 120 koncerter, teaterforestillinger og foredrag hvert år.

Midt i byen finder kan I tage på grøn opdagelse i Geografisk Have, der viser smuk botanik fra Japan, Kina, Korea, Nordamerika, Canada og Sydamerika. Her er også en lille dyrefold med klappegeder, ponyer, høns og andre dyr, og Kolding Miniby viser hvordan byen så ud i perioden 1860 til 1870.

Kolding rummer utallige museer, og i forlængelse af de tidligere nævnte, er også Landbomuseet, Dansk Sygeplejehistorisk Museum og Kongåmuseet et besøg værd.

For de voksne byder Kolding sig også til med hele 2 teatre; Kolding Teater, der er et moderne kulturhus, og Dronning Dorotheas Teatret, der byens ambitiøse amatørteater.

Trods historisk og kulturel tyngde, har byen stadig en masse at byde på for børn og unge. Står programmet på fuld fart og aktivitet, skal I sætte kurs mod Funky Monkey Park, hvor børn i alle aldre kan udfolde sin indre klatreabe. Skal der være lidt for alle niveauer, har Legeparken alt fra mooncars og sandkasser, over roture og cykelbåde, til minigolf og grill-områder – alt sammen helt gratis og Legeparken har åbent året rundt.

Som en unik blanding af natur, historie og viden, er Harteværket i Kolding Ådal et attraktivt oplevelsescenter. Her kan alle udforske vand, nyde naturen og se hvordan strøm produceres inde i det stadigt aktive kraftværk.

Læs også: Oplevelser på kendte og ukendte slotte i Danmark

Design, kunst og arkitektur

Kolding kan smykke sig med den prestigefyldte titel UNESCO Design City, og er den første by i Danmark, der er blevet optaget i UNESCO-netværket Creative Cities. Der findes kun 31 designbyer på verdensplan, og i Norden er det udover Kolding kun Helsinki, der har den fine titel.

Med sin enestående arkitektur og naturskønne placering ned til Kolding Fjord, viser Trapholt Museum spændende og skiftende udstillinger med danske og internationale kunstnere og designere.

Har du mere trang til at mærke stærk kreativitet og se hvorfor Kolding er en designby, kan du tage med på en af de mange rundvisninger på Designskolen Kolding. En anden mulighed er at tage med på en af de guidede Designwalks, hvor der fortælles om hvordan design har præget mange nye såvel som gamle elementer rundt omkring i byen.

På egen hånd er det oplagt at kigge indenfor hos en eller flere af de mange kunsthåndværkere og gallerier såvel som at betragte det kunst, der står i midtbyen.

Læs også: Kulturoplevelser giver dig en bedre ferie

Til lands, til vands og i luften

Ude i det fri byder Kolding og området omkring Kolding på stor variation og muligheder for udfoldelse. Med sin beliggenhed nær å og fjord, er der mange steder hvor der kan fiskes og bades, og vil du forblive tør, er der rige muligheder for golf, vandring og cykling.

Er du klar til en oplevelse af de helt store, findes den mindre end en halv times kørsel fra Kolding. Det kaldes Bridgewalking, og er en helt unik og mindeværdig gåtur på toppen af den gamle Lillebæltsbro.

Læs også: Hold ferie ved Danmarks bedste strande