Ophold på hotel eller kro i Midtjylland

Med Århus som hjerte og Gudenåen som hovedpulsåre, er Midtjylland meget mere og andet end langstrakt og gold jysk hede. Landsdelen huser mange historiske byer såvel som utallige attraktioner og oplevelser for både store og små.

Hoteller og kroer i Midtjylland

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Fra Vejle i syd til Viborg i nord, udgør Midtjylland den solide rygrad i Vestdanmark. Her findes en stor del af landets største byer, og dermed også markante historiske aftryk og seværdigheder. Som feriegæst byder landsdelen på oplevelser i mange former og størrelser, lige fra storbyens charme og shopping, over naturens skønhed og intensitet, til storslået kunst og arkitektur.

Gudenåens domæne

Danmarks eneste flod udspringer i Tørring nær Vejle 72 meter over havet, og udløber i Randers fjord. Den hedder Gudenåen, og strækker sig hele 149 km. gennem det midtjyske landskab – også gennem Søhøjlandet mellem Silkeborg og Skanderborg. Gennem tiden har Gudenåen været brugt til alt fra vigtig handelsvej, over energikilde til fabrikker og til markant turistmål.

På Gudenåen er der masser af muligheder for sejlads, lige fra kanoudlejning til verdens ældste aktive hjuldamper, den mere end 150 år gamle Hjejlen.

Historiens vingesus

Midtjylland er godt fyldt med bygninger, monumenter og museer, der tilsammen vidner om en begivenhedsrig historie.

Tag på en historisk rejse i Den Gamle By, en tidsrejse for hele familien i en helt unik seværdighed i Aarhus. Museet har de maksimale tre Michelin-stjerner i Travel Guiden, og beskriver livet i 1864, 1927 og 1974.

Historien udforskes endnu dybere på det nye Moesgaard Museum fra 2014. Den ikoniske museumsbygning er skabt af Henning Larsen Architects, og føjer sig smukt ind i det velbevarede guldalderlandskab omkring herregården - bygningen åbner sig som et moderne Elverhøj fra landskabet. 

Videre til Viborg, hvor Domkirken fortæller små 900 års by og konge-historie. Her hviler bl.a. Erik Klipping, der blev myrdet i 1286 i Finderup Lade, og Domkirken er et flot vartegn i en af Danmarks ældste byer.

Bunkermuseet ved Skanderborg ligger nede i en ægte bunker fra anden verdenskrig! I museumsbunkeren, som er delt i en dansk og tysk del finder du information om bunkerbyggeriet, Luftwaffegeneralernes opgaver og den tophemmelige ENIGMA-kodemaskine! Se også fortællingerne om besættelsestiden og hverdagslivet under besættelsen.

Vi ender mod syd nær Vejle, hvor Kong Harald Blåtand I 900-tallet lod Danmarks dåbsattest indmejsle på en runesten i Jelling og opførte to gravhøje og en kirke på stedet. Jelling-monumenterne har siden 1994 været UNESCO verdensarvsliste, og i oplevelsescentret får du spændende historier om vikingerne og monumenterne.

Overvældende natur

Den jyske hede byder på frisk vind i håret, duften af lyng, fuglesang og rå natur så langt øjet rækker. Det enestående istidslandskab beriger dig med betagende naturoplevelser og en tidsrejse mere end 10.000 år tilbage i tiden, hvor enorme gletsjere skubbede sand, klipper, sten, grus og ler ind over området.

Denne imponerende natur betyder oplevelser og aktiviteter for både store og små - til lands, til vands og måske endda i luften. Så tag ud at vandre, løbe eller cykle, find de bedste vandreruter, legepladser, fiskevande eller udnyt åer, søer og havet til at fiske, sejle, surfe eller til at se, hvem der er bedst til at slå smut.

Attraktioner og oplevelser til alle

Langt de fleste danskere kender til mindst éen af Midtjyllands attraktioner og vartegn. Den mest kendte er nok Legoland, da det både er en populær forlystelsespark, men også et vartegn for den nationale stolthed, LEGO-klodsen.

Lige efter kommer sandsynligvis Himmelbjerget ved den smukke Julsø ved Skanderborg. Her er udsigten helt fantastisk, og især Søhøjlandet er umådelig smuk at betragte herfra. Himmelbjergtårnet på toppen, der er 25 meter højt, er rejst som minde over kong Frederik d. 7., der den 5. juni 1849 gav det danske folk dets frie forfatning (Grundloven).

Uanset om du er en pilfinger, nysgerrig, nørdet eller nostalgisk, og uanset om du er lille, stor, forælder eller bedsteforælder, så byder Energimuseet ved Bjerringbro på et væld af oplevelser for hele familien med energi i centrum.

Tør du gå langt ned under jorden, kan du besøge Mønsted Kalkgruber nær Viborg, der er verdens største kalkmine. Nede i dybet venter der jer en helt unik oplevelse, og I må endda også tage jeres hund med.

Lidt nord for Silkeborg i den lille by Gjern, ligger Jysk Automobilmuseum, der er et af Danmarks absolut førende bilmuseer med en enestående nostalgisk kvalitetssamling. De 160 udstillede køretøjer repræsenterer i alt 85 forskellige bilmærker fra perioden 1900 til 1987.

Hvis du søger en af de mere unikke oplevelser, er det tidligere Horsens Statsfængsel et besøg værd. Det blev i 2012 transformeret til oplevelsescentret FÆNGSLET, og huser i dag både et prisbelønnet fængselsmuseum, overnatning, café, iværksætteri, store koncerter, kunst- og kulturfestivaler samt erhvervskonferencer.

Tekstilindustrien har som ingen anden branche formet det midtjyske område - og gør det stadig i dag. På Tekstilmuseet i Herning får både store og små indblik i en industri, som gennem tiden har givet folk over hele verden tøj på kroppen - og identitet og udvikling til Midtjylland.

Kunst og arkitektur

Når du rejser gennem Midtjyllands byer og natur, kan du opleve idérig arkitektur og dragende kunst i mange former og afskygninger.

I den jyske hovedstad Aarhus fremstår AROS som et både kunstnerisk og bygningsmæssigt højdepunkt. Det er et af Nordeuropas største kunstmuseer, og formår altid at overraske med spændende og samfundsrelevante udstillinger.

Vi bliver lidt i kunstens verden, og drager mod Herning. Her ligger HEART, der er dedikeret til at udstille, formidle, bevare og indsamle samtidskunst. Som et pudsigt kuriosum er arkitekturen i museets nye bygning kraftigt inspireret af museets grundlægger Aage Damgaards virke som skjortefabrikant.

Endnu kunstmuseum, der er værd at nævne, er Museum Jorn i Silkeborg. Dets historie er knyttet til historien om opbygningen af den internationalt berømmede billedkunstner Asger Jorns kunstsamling, som blev etableret fra 1953 til 1973 - de sidste 20 år af hans liv.

Lidt længere sydpå kan man opleve en kulturhistorisk perle og et stykke genoplivet Danmarkshistorie. Den Genfundne Bro nær Horsens var dækket af en dæmning i 85 år, men gravet fri og restaureret i 2014, og står i dag som et markant symbol på smuk, industriel ingeniørkunst.

Nu hvor vi er ude i det fri, er det også værd at opleve Danmarks største galleri i det fri: Skulpturbyen Give, der rangerer blandt de 15 bedste oplevelser og seværdigheder i Midtjylland. De skiftende værker giver en særlig dynamik til byen, og som noget helt specielt er alle værker til salg.

Sidste stop på den finkulturelle rute er fjordbyen Vejle, hvor der kan opleves kunst og arkitektur af Olafur Eliasson, Henning Larsen Architects, Bjørn Nørgaard, Kristian von Hornsleth, Robert Jacobsen, Ingvar Cronhammar og mange flere. De tydeligste eksempler på innovativ arkitektur er boligkomplekset Bølgen og byens nyeste ikoniske bygning Fjordenhus, der begge ligger smukt i Vejle havn.

Masser af dyr og natur

På tur i det midtjyske er der rigelige muligheder for at opleve en imponerende mangfoldighed af dyr. Ud over naturens egne dyr, der lever på den jyske hede, er her fire seværdige dyreparker og oplevelsescentre.

I en kategori helt for sig selv er Silkeborg Ørnereservat, Rovfugleshow og Bisonfarm. Det er falkoner og falkemand Flemming Sanggaards livslange drøm, der er blevet til virkelighed, og tilbyder store oplevelser for alle dyrevenner.

Ikke langt derfra er vanddyrene i centrum. AQUA – Akvarium & Dyrepark er et ferskvandsakvarium og zoologisk center, der viser livet i de danske ferskvandsøer og –vandløb, og stedet har også en stor vandlegeplads, med vandsjov til mange timer, forskellige legepladser for alle aldre og en stor hoppepude.

Midtjylland har også sit helt eget tropiske mikro-univers i form af Randers Regnskov. I de frodige, grønne omgivelser kan du opleve alt fra små, flittige bladskærermyrer til store, majestætiske jaguarer og således for en stund få følelsen af at være på et sandt tropeeventyr.

For jer, der ønsker en ZOO-oplevelse ud over det sædvanlige, tilbyder Givskud Zoo mellem Vejle og Brande tre vilde oplevelser: en klassisk zoologisk have, safari i egen bil eller safaribus, og den spændende dinosaurpark.

10 ting du kan opleve i Midtjylland

  1. Hjejlen – Verdens ældste aktive hjuldamper
  2. Gudenåen – Midtjyllands hovedpulsåre
  3. AROS – Et af Nordeuropas største kunstmuseer
  4. Arkitektur i Vejle – Olafur Eliasson og mange andre
  5. FÆNGSLET – En unik oplevelse i Horsens
  6. Energimuseet – Oplysning og oplevelse for alle
  7. Legoland – Den verdenskendte forlystelsespark
  8. Randers Regnskov – Et tropisk mikrounivers
  9. HEART – Imponerende samtidskunst i Herning
  10. Himmelbjerget – Den smukkeste udsigt