Del

Weekendophold og kroophold med musik og dans

Dans og musik gør dig mere lykkelig – også i dit parforhold. Mens musik aktiverer vigtige stoffer i hjernen, aktiverer dans den nonverbale kommunikation. Trænger du og din partner til at komme tættere på hinanden, så se at få danseskoene på. For det er sundt for dit parforhold og for dig selv.​

Mange af os sukkede dybt, da Patrick Swayze kom ind i hotellets banquetsal, tog Jennifer Grey i hånden og sagde de berømte ord: ”Nobody puts baby in the corner,” for derefter at træde ud på dansegulvet og tage en ordentlig svingom. I gamle dage var pardans en chance for at komme tæt på hinanden og stort set en almindelighed ved alle fester, og 90’er-dansefilmen over dem alle, Dirty Dancing, fik igen kvinder verden over til at drømme om, at deres partner vil føre dem ud på dansegulvet.

I årtier har kvinder dog måttet indse, at de ikke fik deres egen Swayze, for pardans var håbløst umoderne. Men i de senere år har kvinder dog igen kunnet lokke deres mænd ud på dansegulvet.

Vild med dans

Vild med Dans har bestemt medvirket til danseglæden, fortæller mangeårig dommer i TV2-programmet, Jens Werner. I 12 år har han kørt en danseskole med sin kone, Annette, og de oplever fortsat en stigning i par i alle aldre, som ønsker undervisning.

- Dans, nærvær og musik bringer glæde og fornyelse, og det er rørende at se, at når først musikken spiller, glemmer parrene hverdagen, de små udfordringer, skænderier og regninger. Det er så helende for parforholdet, at par har fortalt mig, at dansen har reddet deres forhold, siger Jens Werner.

- Dans er en slags parterapi, hvor jeg er terapeuten, for så snart et par begynder at danse, kan jeg se de ting, de roder med. Men ved hjælp af dansen og musikken kan de finde hinanden igen og opnå et intimt rum, siger Jens Werner.

Læs også: Pas på dit parforhold

Væk sanserne med hudtid

Når du sammen med din partner tager danseskoene på, er der en altoverskyggende faktor, som spiller ind, og det er hudtid. For berøring vækker de nonverbale sanser.

- Hvor ofte har du 50 minutter helt tæt med din partner, hvor I ikke behøver at tale, men bare kan være helt tæt på hinanden og komme ud af hovedet? Det er faktisk kun i dansen, vi for alvor kan finde det,” siger Jens Werner.

- Ofte er mænd lidt skeptiske i starten, men når de finder ud af, at det at danse handler om at have det sjovt og være tæt på deres koner, ser jeg dem hurtigt finde nærværet og nyde det. Også selv om de måske ikke er de fødte dansere.

Musik handler om fællesskab

Peter Vuust er professor ved Det Jyske Musikkonservatorium og Aarhus Universitet, hvor han er leder af Center for Music in the Brain. Her forsker han i, hvad musik gør ved menneskers hjerner.

- Vi er det eneste dyr, som har musikken. Darwin mente, at musik kunne være overlevelsesbetinget, og det er der måske noget om, når den bumsede teenagedreng begynder at spille bas i et band for at blive populær hos pigerne. Men grundlæggende handler musik om fællesskab, og mere end noget andet vækker det vores følelser, siger Peter Vuust.

Musik tricker kærlighedshormonet

Når vi synger sammen, stiger niveauet af oxytocin i hjernen. Hormonet findes naturligt i kroppen, men er også det stof, man giver til gravide kvinder, når fødsler skal sættes i gang, og som får mælken til at løbe til. Derfor kaldes det populært kærlighedshormonet.

- Vi kan også se, at når folk synger sammen, stiger niveauet af oxytocin, ligesom forsøg har vist, at giver man oxytocin til en gruppe af mennesker, bevæger de sig bedre i takt. Og når folk synkroniserer, kan de bedre lide hinanden,” siger Peter Vuust.

- Det er det musik gør – det skaber samhørighed. Er 30.000 samlet til fodboldkamp, er sandsynligheden for, at der opstår slåskamp, stor, men samles 30.000 til en koncert, opstår der sammenhold.

Læs også: Intim koncert, standup eller foredrag?

Musik skal være ude af takt

Måske du har oplevet, at der er visse numre, hvor du bare ikke kan lade være med at vrikke, og det er fordi, musik ikke bare er musik. Det afgørende er synkoperne; de rytmiske forskydninger, der får musikken en lille bitte smule ud af takt.

- Musik må hverken være for simpelt eller kompliceret, hvis det skal være godt at danse til. Det bedste eksempel er Pharell Williams ’Happy’ – den er nærmest umuligt at sidde stille, når han synger ”Cause I’m happy…, siger Peter Vuust.

- Dans kan kun ske med musik, for uden musik ville det være mærkværdigt at være så tæt på hinanden. Og dermed skal vi tilbage til Darwin – dans og musik faciliteter tilnærmelsen mellem dreng og pige. Uden musik kan man ikke danse med hinanden, uden dans kommer der ingen kys. Musik i sig selv dæmper konflikter, mens musik sammen med dans skaber spilleregler, så der kan opstå et unikt, intimt rum mellem mænd og kvinder.

Læs også: Et romantisk weekendophold er godt for parforhold

5 gode grunde til at danse med din partner

  1. I får ’hudtid’, altså berøring og kommer ud af hovedet
  2. I lægger hverdagen fra jer
  3. I kommer i bedre humør
  4. I får motion
  5. Hudtid har vist sig at nedsætte behovet for medicin i dagligdagen

Weekendophold med musik og dans

Der er desværre ingen ophold ledige