Overnatning i Nordsjælland - Kongernes legeplads

Landsdelen nord og vest for København har altid haft en vigtig plads i historien. De mange slotte vidner om, at Nordsjælland i århundreder var de danske kongers legeplads. Men Nordsjælland byder også på kunst, gastronomi, design og arkitektur i topklasse.

Hoteller og kroer i Nordsjælland

Der er desværre ingen ophold ledige

Nogle af landets rigeste kommuner, største løncheck og dyreste huse ligger i Nordsjælland. Men det behøver ikke være dyrt at holde ferie i landsdelen. Der er masser oplevelser og seværdigheder for enhver smag og pengepung. Danmarks næststørste nationalpark – Nationalpark Kongernes Nordsjælland – ligger her, og den omfatter blandt andet Gribskov, som har landets største vildtlevende bestand af dådyr, men også Esrum Sø og Arresø - Danmarks største sø med et areal på 40,72 km2.

Tre unikke kongeslotte, Esrom kloster

Tre af Europas smukkeste og mest velbevarede slotte ligger i Nordsjælland. Kronborg Slot i Helsingør er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og bygget som en fæstning. Det er kendt verden over for at være hjemsted for Hamlets skuespil Shakespeare.

Læs også: Kronborg Slot

Midt i slotssøen i Hillerød ligger Frederiksborg Slot, som er Nordens største renæssanceslot og har en imponerende barokhave. Slottet huser i dag Det Nationalhistoriske Museum, der formidler 500 års danmarkshistorie. Fredensborg Slot er kongefamiliens sommerresidens. Slotshaven er et af landets mest storslåede haveanlæg og anlagt med inspiration fra det franske Versailles. Esrom kloster blev anlagt af cistercienserordenen i 1151. Ved reformationen blev det overtaget af kongen og delvist nedrevet. Klostret var derefter kongeligt stutteri og jagtslot i mange år. I dag er der museum om munkenes liv, butik og klosterhave.

Kunst i verdensklasse, Rusland, BIG, Karen Blixen

Louisiana Museum of Modern Art ved Humlebæk viser kunstudstillinger i verdensklasse, men giver også en oplevelse af, hvordan kunst, arkitektur og natur kan spille sammen. Midt i et fredet område med enebær og lyng, der kaldes for Rusland og ligger lige syd for Dronningmølle, ligger Rudolf Tegners Museum og Statuepark. Statuerne kan ses året rundt, hvorimod den unikke mueseumsbygning, der rummer kunstneren Tegners egne værker, kun er åbent i sommerhalvåret.

Ved Helsingør havn og tæt på Kronborg ligger Museet for Søfart. Den nye bygning, der er tegnet af Bjarke Ingels Group, har siden vundet en række priser for sin arkitektur. I Rungsted kan du besøge den verdenskendte forfatter Karen Blixens kunstnerhjem, Rungstedlund, og opleve Blixens private stuer og bogsamling.

Læs også: Kulturoplevelser gør din ferie bedre

Kongens jagtmarker, Øresundstold og kanonstøberi

Hillerød ligger smukt omkring Slotssøen og lige i hjertet af Nordsjælland. Fra byen er der cykelafstand til Parforcelandskabet, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Parforcelandskabet består af Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn. Skovene blev af Christian den 5. indrettet som en scene for den magtfulde, enevældige konges parforcejagt. Landskabet opleves bedst på to hjul via to afmærkede cykelstier. 

Læs også: Parforcelandskabet i Nordsjælland

Helsingør har dybe rødder i danmarkshistorien og blev bygget på den velstand, der kom ud af de 400 år, hvor byen stod for Øresundstolden. Frederiksværk mellem Arresø og Roskilde Fjord er opkaldt efter Frederik den 5., og byen er vokset op omkring kongens kanonstøberi, Gjethuset, som leverede kanoner både til den danske flåde og eksport. 

Liseleje, Tisvildeleje, Gilleje og Hornbæk

Nord for Frederiksværk ligger Liseleje, som er kendt for sin rolige og afslappede stemning og ”Havtyren”, som er en af Danmarks største naturlegepladser. Lidt længere østpå ligger Tisvildeleje, som er ved at blive de mere velhavende københavneres foretrukne sommerresidens. Tisvildeleje er begunstiget af en kilometerlang sandstrand med godt badevand, klitter og skovbryn.

Gilleleje er Sjællands største fiskerihavn og rummer også mange lystbåde om sommeren. Her kan du købe frisk fisk på havnen. Hornbæk er en eksklusiv badeby med udsigt til Sverige og mange muligheder for at vandre og cykle. Hornbæk Strand er Nordkystens største og mest velbesøgte badestrand.

Københavns spisekammer, økologiske råvarer og Michelin

Nordsjælland kaldes ofte for Københavns spisekammer, fordi man her dyrker og forarbejder økologiske råvarer lokalt, producerer kød fra fritgående dyr, og her ligger Danmarks første kommercielle vingård, Domaine Aalsgaard.

De gode råvarer kan nydes i de mange restauranter, der arbejder med årstidens råvarer og princippet om, at der ikke må være langt fra jord til bord. Restauranterne har generelt et højt niveau, men kun én har den eftertragtede stjerne fra Guide Michelin. I Holte ligger Søllerød Kro som er grundlagt i 1677. Restauranten har siden 2007 haft en Michelin-stjerne. I Fredensborg ligger Atelier 85, som i 2017 blev kåret af den nordiske White Guide som landets sjettebedste restaurant. 

Læs også: Dansk gastronomi er madoplevelse i verdensklasse

10 ting du kan opleve i Nordsjælland

  1. Gribskov med landets største vildtlevende bestand af dådyr
  2. Arresø – Danmarks største sø
  3. Kronborg Slot - hjemsted for Hamlets skuespil Shakespeare
  4. Frederiksborg Slot - nordens største renæssanceslot
  5. Fredensborg Slot – kongefamiliens sommerresidens
  6. Louisiana Museum of Modern Art
  7. Karen Blixens kunstnerhjem Rungstedlund
  8. Parforcelandskabet ved Hillerød
  9. Badebyerne Liseleje, Tisvildeleje og Hornbæk
  10. Domaine Aalsgaard - Danmarks første kommercielle vingård