Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er UNESCOs verdensarv. Den 4. juli 2015 fik Nordsjælland endnu en fornem placering på UNESCOs verdensarvsliste med optagelsen af Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Store Dyrehave ved Hillerød, Gribskov og Jægersborg Dyrehave er nu officielt en del af hele verdens kulturarv.

Oplev Parforcejagtlandskaberne

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Det var kong Christian d. 5. som i 1680erne, inspireret af besøg på pragtslottet Versailles, omdannede de kongelige nordsjællandske jagtmarker til parforcejagtsystemet. Parforcejagt går ud på at ryttere og hunde jager en kronhjort til udmattelse, hvorefter kongen eller den fornemme gæst får æren af at dræbe dyret med sværd eller spyd. Landskabet blev udformet med snorlige skovveje i et mønster af stjerner, omgivet af kvadrater, som i en barokhave. Der var således tale om en storslået iscenesættelse af den enevældige konges magt over naturen.

UNESCO-komiteen begrunder bl.a. sin optagelse med at Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er ”et usædvanligt og velbevaret eksempel på hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen. Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er som projekt forankret på Museum Nordsjælland. Projektet drives, udvikles og formidles i samarbejde med Naturstyrelsen Nordsjælland, Naturstyrelsen Hovedstaden, Slots- og Kulturstyrelsen, Det Grønne Museum, samt Allerød, Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommuner.

Læs også: Nordsjælland: Kongernes legeplads
Læs også: UNESCOs verdensarvsliste

 

Foto: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland