Din mand står og vasker op. I småsnakker, og du tjekker overfladisk Facebook på telefonen. Pludselig spørger han: “Hører du efter, skat?“ Gjorde du? Voksne danskere kigger på deres mobiltelefon 2,5 gang i timen. Kort sagt: Du ikke den eneste. Men mobilen kan ødelægge dine relationer.
For et par år siden sad Meredith David, professor i marketing på Baylor University, Texas, på en restaurant. Da hun kiggede sig om, så hun, at alle, selv par på dates, sad med snuden i mobilen. Lige dér opstod ideen til et forskningsprojekt: Ødelægger mobilen vores parforhold?
Svaret er ja. Mobilen ødelægger vores parforhold. Professor Meredith Davids studium viste, at 70 procent mente, at smartphonen gik ud over interaktionen med deres partner. Problemet er nu så udbredt, at det har fået en term: ’Phubbing’.
Mobilen ødelægger nærværet med kæresten
I Danmark, men også USA, ender knap halvdelen af alle ægteskaber i skilsmisse. Og at vi har fået en tredjepart – smartphonen - ind i vores tilværelse og soveværelse hjælper ikke, siger forsker Meredith David.
- Min egen mand ’phubber’ mig hele tiden. Han undskylder sig med, at det er arbejde, som han tjekker på mobilen, og det gør mange. Men arbejde skal ikke bare sådan trumfe dit forhold. Jeg er dog holdt op med at tage det personligt, for han er også til stede, når han skal være det – så jeg betragter ham bare som en god studiecase, griner Meredith David.
Men så bliver forsker Meredith David alligevel mere alvorlig:
- Forleden weekend besøgte jeg mine forældre. Min mor havde konstant næsen i telefonen, og hun lagde slet ikke mærke til min far. Som mennesker har vi brug for at føle, at vi hører til; at vi er vigtige for vores partner. Men kigger din partner på mobilen fremfor dig, føler du det ikke, siger Meredith David. Slap af, nyd hinanden og tag på en fortjent miniferie i Danmark.
Læs også: Skab romantiske åndehuller for dit parforhold i hverdagen
Dårlige mobilvaner er lige så slemme som et dårligt sexliv
Meredith David har lavet studiet sammen med forsker James A. Roberts. De stillede 175 amerikanere i parforhold en række spørgsmål om mobilen i parforholdet og konkluderede, at mobilrelaterede konflikter gør os ligeså utilfredse i vores forhold som et dårligt sexliv eller pengeproblemer.
- Det bekymrer mig, at mobiltelefonen influerer vores forhold i sådan en grad. Hvis vores og den ældre generation er så slemme med mobilen, hvad så med den næste? De lever jo hele deres liv på nettet,” siger Meredith David, der selv er 33 år.
- Vi bliver nødt til at tænke os om og lægge mobilen væk, ellers bliver vi meget ensomme og vil til sidst ikke kunne finde ud af at interagere med andre ansigt til ansigt.
Svært ved at finde tiden? Sluk skærmen
Studier har vist, at blot det, at mobilen ligger fremme, gør, at du åbner mindre op overfor din samtalepartner. Den danske sexolog og forfatter Sara Skaarup går endda så langt som at sige, at ikke kun mobilen, men internettet, ødelægger det moderne parforhold.
- Mobilen i sig selv er ikke problemet, men vi er blevet siamesiske med den. Tjekker du de sociale medier, får du et endorfin-kick, men det er kort, så du må lige kikke igen. Hurtigt bliver mobilen en afledningsmanøvre fra det, der er svært eller nært, siger Sara Skaarup.
Sara Skaarup møder par i sin sexologpraksis, som siger, at de har svært ved at finde tid sammen:
- Men ofte viser det sig, at de sidder med hver deres skærm om aftenen. Undskyldningen er, at den ene arbejder, fordi den anden glor serier og omvendt. De bør lukke skærmen og tale sammen, men i virkeligheden orker de det ikke – det føles som endnu en pligt.
Ind med vækkeur og nærværende dates
Sexolog Sara Skaarup mener, at vi blandt andet bør genintroducere det gamle vækkeur, så smartphonen ikke bipper under ’sexytime’:
- Det allervigtigste er dog, at du lægger mobilen væk, hvis din partner har noget, han vil sige. Smugkigger du Facebook imens, risikerer du, at han lukker i. Det betyder også, at går I på date, skal mobilerne pakkes væk – eller endnu bedre, lad være med at tage dem med.
Læs også: Et romantisk weekendophold er godt for dit parforhold
Se op og vær til stede
Hjemme i Texas lægger professor Meredith David, der står bag undersøgelsen om mobiltelefoner i parforhold, altid mobilen væk – også selv om folk omkring hende ikke gør. Men fascinationen af mobilen er dog stadig tændt, og derfor er hun gået i gang med endnu et studium.
- Jeg undersøger nu, hvordan jalousi og mobiler hænger sammen. Er vi bange for, hvad partneren kigger på, eller er det blot mobilen? Min data tyder på, at det faktisk er selve mobilen, som udløser jalousien,” siger forsker Meredith Davis og fortæller, hvordan hun løser det:
- Min mand og jeg går en tur hver dag efter arbejde. Pudsigt nok ’phubber’ han mig aldrig der, men lægger mobilen væk. Så det hjælper at være aktiv, men der er undtagelser. Som forleden, da jeg tog min tennismakker i at sms’e på sit iWatch midt i en kamp. Jeg sagde ikke noget, men jeg følte helt klart, at sms’en var vigtigere end kampen. Så min opfordring er: Se op og vær til stede.
Læs også: Tema: Prioriter dit parforhold