Spa ophold giver dig et pusterum i din travle hverdag

Engang var et spa ophold noget, hvor man fandt en ægtemand og fik et tiltrængt bad. I dag handler spaophold og wellness ophold om et tiltrængt afbræk fra hverdagen. Og selv om det er en luksus at gå i spa, prioriterer du det vigtigste, du har – nemlig dig selv.

Hoteller med spa og wellness

Der er desværre ingen ophold ledige

Der findes få ting, som får dig mere ned i gear end at blive puslet om. Men tager du nogensinde en dag ud af kalenderen, hvor du får en ansigtsbehandling eller tager i spa?

Kvinder er notorisk dårlige til at give sig selv mig-tid, siger skønhedsekspert Charlotte Torpegaard. Hun har fulgt og skrevet om skønhedsbranchen i over 25 år og ejer skønhedsuniverset ILOVEBEAUTY samt en lille pavillon i det indre København under samme navn, hvor hun vejleder kvinder i at pleje sig selv – indefra og ud.

- Jeg oplever kvinder, der får tårer i øjnene, når jeg siger til dem, at det er ok, at de tager sig af dem selv. Mange kvinder er gode til at forkæle familie og venner, men har svært ved at bruge penge på sig selv. Men det er sundt for os og kommer også vores omgivelser til gode. På et spaophold kan du finde den pause, de fleste af os har brug for, siger Charlotte Torpegaard:

- Vi har traditionelt haft en tendens til at rynke på næsen af folk, som er forfængelige. Men forfængelighed er sundt. I London inkluderer depressionslæger manicure eller massage i deres behandlinger, fordi det lærer os, at vi er værd at tage os af. Så spa og wellness ophold er alt andet end overfladisk. Det er heller ikke uden grund, at massage er en af de mest efterspurgte behandlinger i spaerne. Vi har så travlt, og studier viser, at vi bliver rørt alt for lidt, og det giver os hudsult. Vi sulter simpelthen efter den ro, vi får af at blive masseret og passe på os selv.

Læs også: Skab romantiske åndehuller for dit parforhold i hverdagen

Spaophold med fokus på velvære

Et spaophold er den perfekte måde at få koblet af fra hverdagens stress og jag. På de fleste spa-steder vil du blive mødt af en afslappet atmosfære, hvor du kan nyde roen og det lækre miljø. Du har mulighed for at slappe af i sauna, bade i jacuzzi, dase i en skøn stol eller tage en tur i swimmingpoolen. Du kan også vælge at forkæle dig selv med en massage eller en skøn ansigtsbehandling. 

Spa ophold er ikke en ny ting

I starten af 1900-tallet, før kvinder havde stemmeret, og vi tog læbestift på for andre end os selv, gik foregangskvinder som Helena Rubinstein og Elizabeth Arden på skønhedsbarrikaderne ved at introducere alt fra spaoplevelser til diætister og rød læbestift.

Men helt tilbage i antikken kan vi finde eksempler på spaer, og da arkæologer i 17-1800-tallet gravede de termiske bade op rundt om i Europa, blev spa og wellness atter en trend, hvor det bedre borgerskab valfartede til byer som Vichy og Bath for at få spaoplevelsen.

- I gamle dage gik folk sjældnere i bad, og det var sjældent at drikke vand under sprut, og derfor blev 1800-tallet starten på det fokus på krop og velvære, vi ser i dag, siger livsstils- og forbrugsekspert Julia Lahme.

- Vores spaer er ikke nye, men forskellen er, at vi i dag tager en halv, måske hel dag ud til det – dengang var folk der i månedsvis. Og hvor vi i dag søger ro i spaen, ville de dengang have underholdning, fordi de kedede sig, så der var både pantomime og koncerter, siger Julia Lahme.

Se også: De bedste spaophold i Jylland | Nyd et spa ophold på Sjælland | Book et spaophold på fyn

Folk mødtes under spa- og wellness ophold

Spabyerne blev så populære, at jernbaneskinner blev lagt, så folk kunne komme nemmere til dem, og byerne fik masser af shoppingmuligheder, ligesom ferien var en oplagt mulighed for at deltage i fine middage og finde sig en ægtemand.

- I dag er det moderne menneskes største udfordring er at være i egen krop, så nu handler spaoplevelsen om at være alene og komme ud af hovedet. Samtidig får det os til at føle, at vi tager ansvar for vores sundhed, siger Julia Lahme:

- Vi kommer ikke til at tage i spa i to måneder, men jeg tror, at vi vil se spaophold og kurophold som destination vokse. Det giver os et afbræk, hvor vi kan trække vejret og få ro, for spaen repræsenterer en kontrast til et hektisk liv.”

Tag spaopholdet med hjem

Men selv om det er skønt at gå i spa, er det lige om lidt hverdag igen, så hvordan får man spaoplevelsen med sig hjem? Ved at prioritere det, mener Charlotte Torpegaard.

- Dufte vækker minder, så køb eventuelt en rens fra spaen med hjem. Luk døren til badeværelset, sæt en blomst på vasken, træk vejret og rens huden. Og sig så til dig selv, at det er ok at bruge tid på dig selv – også selv om du har børn, du skal tage dig af, siger Charlotte Torpegaard.

- Faktisk mener jeg, at det er yderst vigtigt at vise sine børn, at man er værd at tage sig af, for så lærer de det samme. Jeg sætter selv nogle dage i kalenderen i starten af året og indretter andre aftaler efter det. Er et weekendophold uoverskueligt, tag en halv dag eller blot en time. Hellere lidt men godt. Det vigtigste er, at du tager dig den luksus, for det er sundt for dig, siger Charlotte Torpegaard.

Læs også: Et romantisk weekendophold er godt for dit parforhold

Small Danish Hotels har et udvalg af tilbud på spa ophold og wellness ophold over hele Danmark. Vi har spahoteller og wellnesshoteller på Fyn, i Jylland og på Sjælland, der alle tilbyder forskellige spa- og wellnessophold. Besøg f.eks. Hotel Vejlefjord, Fjordgaarden, Hotel Faaborg Fjord eller Marienlyst Strandhotel, hvis du vil forkæle dig selv. Flere andre kroer og hoteller tilbyder også spa- og wellnessophold i samarbejde med lokale kurbade, hvor det er muligt at få spa med massage, hammam og luksus forkælelse. Se alle ophold nedenfor.

 

Faktaboks: Tips til det gode spa ophold

  • Afgør, hvad du har behov for – vil du passe dig selv, eller guides igennem spaen? Skal det være en halv, en hel dag eller en weekend?
  • Sig fra, hvis der er noget, du ikke bryder dig om – såsom at smide trusserne eller blive masseret på maven.
  • Læg telefonen væk og nyd stilheden.
  • Husk, at du betaler godt for at være der, og derfor kan du også stille krav til spaopholdet.
  • Respekter, at folk kommer for at slappe af – så undlad selfies og at opfordre til hyggesnak med fremmede.
  • Hold en høj hygiejne og følg reglerne – du behøver dog ikke at tage trusser af, hvis du ikke har lyst, du kan også bære en badedragt eller bikini.

Kilder: Julia Lahme og Charlotte Torpegaard