Hver årstid har sin egen charme. Også ved vesterhavskysten. Nogle elsker at gå langs et buldrende og hvidskummende hav om efteråret eller vinteren. En oplevelse, der siges at rense både sjæl og krop som med en skurebørste. Langt de fleste foretrækker dog at besøge Vesterhavet i sommermånederne, hvor solen først synker i havet langt ud på aftenen, hvor man kan bade, og hvor alting er åbent. Vestkysten er groft sagt den kyststrækning, der bugter sig fra Skagen i nord til Blåvands Huk i syd. Her tager vi dig på en lille tur og viser dig nogle af de steder og seværdigheder, du bare må opleve langs Vesterhavet.
Verdensklasse-badestrand i Tversted
Midt i Tannis bugt syd for Skagen ligger den lille by Tversted. Selv om det er et meget populært ferieområde, har Tversted formået at bevare en uspoleret atmosfære. Her kan man stadig sidde på byens gamle kro og nyde et rustikt og godt måltid mad, før man slentrer ned til aftengåturen ved havet. Og måske købe en gammeldaws isvaffel ved Det Blå Ishus, der er blevet en slags vartegn for Tversted.
Stranden og badevandet i Tversted er intet mindre end fantastisk. Standen er boulevardbred, og du må tage bilen med herned. Vandet bliver så langsomt dybt, at du sagtens kan lade små børn bade her, hvis vind og strøm tillader det.
Skagensmalerier, nystegt rødspætte og ét ben i hvert hav på Grenen
Kun en halv times bilkørsel nordpå – og under to timers cykeltur på flad og hyggelig vej - ligger Skagen, der ikke uden grund er en af landets kendteste feriebyer. Her på toppen af Danmark kan du slentre mellem byens gamle, gule huse og nyde en nystegt rødspætte på havnen. Gå på museum, og opleve den imponerende samling af de ægte skagensmalerier.
Kør også de få kilometer ud til landets nordligste punkt, Grenen, hvor Vesterhavet skvulper sammen med Kattegat, og du kan lade dig fotografere med ét ben i hvert hav. Husk at køre forbi Råbjerg Mile på vej ind eller ud af byen. Det er Danmarks største vandreklit, som giver én en næsten ørkenagtig oplevelse at gå på. Og udsigten fra toppen er fantastisk.
Flot beliggende Lønstrup og vandreklitten Rubjerg Kunde
Du må ikke forsømme at besøge én af vestkystens absolut hyggeligste byer, Lønstrup. Du kan roligt lade badetøjet blive hjemme, for badestranden er den dårligste i miles omkreds. Til gengæld er Lønstrup ualmindeligt charmerende. Byen bugter sig langstrakt i en lille slugt ned mod havet og byder ikke bare på maleriske gamle huse, men også gode cafeer, spisesteder og butikker med kunsthåndværk. Du kan blive i byen og indtage aftensmaden på Villa Vest, der ligger durk ud til Vesterhavet - med en så flot beliggenhed, som det næsten kan lade sig gøre i Danmark. Herudover er køkkenet blandt de bedste i Nordjylland.
Læs også: Nordjylland: Toppen af Danmark
Et par kilometer syd for Lønstrup ligger den enorme vandreklit, Rubjerg Knude, der tårner sig 100 meter over havet og med en stejl klint ned mod Vesterhavet. Midt i klitten finder du det gamle fyrtårn, Rubjerg Knude Fyr, som du gratis kan gå op i døgnet rundt. Da det blev bygget, lå det 200 meter inde i landet. I dag ligger det store fyr kun få meter fra klinten.
Landet kendteste badehotel
Et sted du bare må besøge ved Vesterhavet, er området omkring landets kendteste badehotel, Svinkløv Badehotel, der bogstaveligt talt ligger i strandkanten i et af landets mest unikke landskaber.
Hotellet brændte ned til grunden en septembernat i 2016, men blev genopført og genåbnet i foråret 2019. Mange kører hertil alene for at se det nyopførte badehotel. Men det vælter med oplevelser her, så nøjs ikke med at drikke en kop kakao på badehotellet.
Læs også: Badehoteller er populære som aldrig før
Lige bag badehotellet tårner Svinklovene sig højt op i landskabet. Det er en højderyg, der for tusinder af år siden var kystlinien, men som i dag strækker sig som en lille bjergkam mange kilometer nordpå fra Svinkløv til Fosdalen. Du kan evt gå langs stranden fra badehotellet og et par kilometer sydpå. Her kan du dreje op på højderyggen og gå på kammen tilbage til Svinkløv. Det er en ubeskrivelig flot tur.
På gode ben til Slette Strand
Har du rigtigt gode ben, kan du gå videre, forbi Slettestrand – der er et af de få steder ved Vesterhavet, hvor fiskere trækker deres kuttere op på stranden – og helt til Fosdalen, der er et istidslandskab, der giver mindelser om at vandre op langs en flod i et bjerglandskab. Du kan også snildt tage bilen de cirka fem kilometer hen til Fosdalen.
Butiksliv i Blokhus og Løkkens badehuse
Vil du gerne udforske området nord for Svinkløv og Slettestrand, kan du køre langs den kystnære vej nordpå og besøge to af vestkystens kendteste badebyer, Blokhus og Løkken. Alene på grund af sine mange butikker og cafeer, er Blokhus et besøg værd. Og strandene er, akkurat som i Tversted, virkelig fantastiske. Her ligger der tilmed de hyggeligste små badehuse på stranden.
Op gennem halvfemserne var Løkken kendt som de unges sommerparadis, hvor unge fra hele Nordeuropa samledes for at sole sig på stranden om dagen og feste igennem om natten. Dengang hed det sig, at man skulle holde sig fra Løkken i sommerferien, hvis man var over tredive år. Selv om Løkken stadig er en af vestkystens mere turistede områder, er byen i dag ikke nær så hektisk som førhen. Men dog stadig fuld af liv.
Udsigten fra Bovbjerg Fyr
Syd for Thy ligger Bovbjerg Fyr ‑ lidt uden for Lemvig på sydsiden af Limfjorden ‑ ligger temmelig øde og kræver lidt kørsel på grusvej, men det er umagen værd. Bovbjerg er en høj og lidt rå klint, der tårner sig op i landskabet. På toppen af klinten ligger – ikke bare fyret – men en hel lille fyrmestergård, hvor der i dag er både et lille museum og en hyggelig cafe.
Læs også: Thy og Mors: Unikke naturoplevelser
Fra toppen af klinten går der en lang trappe ned til stenstranden, hvis du skulle få lyst til lidt trappetræning. På vejen syd på fra Bovbjerg kan du køre gennem Fjaltring, der har ry for at være lidt af en kunstnerby. I 2012, da cykelløbet Giro d’Italia afviklede sine første etaper i Danmark, gik rytternes vej gennem Fjaltring. Her var man ikke sene til at male huse lyserøde og hænge en cykelskulptur op over byens hovedgade. Hvis du kigger efter, kan du stadig få øje på et par minder fra dengang, Giroen kom til Fjaltring.
Thorsminde er et yndet sted for lystfiskere
Et par håndfulde kilometers kørsel sydpå ligger Thorsminde. Selv om byen ikke ser specielt charmerende ud, bør du alligevel bruge lidt tid her. For lystfiskere er Thorsminde – med sin sluse ind til Nissum Fjord – et meget yndet sted at fiske. Især i hornfiskesæsonen i maj vrimler det med fiskere fra mange lande. Men her er rigtigt gode fiskeforhold hele vejen over sommeren, så forsøm ikke at rigge stangen til og tage et par kast.
Thorsmindes helt store oplevelse er Strandingsmuseet St. George. Her kan du se masser af vraggods og store dele af de engelske handelsskibe, St. George samt Defence, der gik på grund ud for Thorsminde juleaftensmorgen i 1811. Med mange af druknede sømænd til følge. Her får du også et indblik i, hvor ufatteligt mange skibe, der gennem tiden er slået til pindebrænde ud for den danske vesterhavskyst.
Kunne du tænke dig at opleve en rigtig fiskeriauktion, er Thorsminde Havn et af stederne, hvor det sker. Her på havnen bør du også holde et vågent øje med, om der kommer kuttere ind fra havet. Så kan du slentre hen til kutteren og måske byde på et par friske store rødspætter til aftensmaden. Seks kilometer syd for Thorsminde – ved Fjand Badeby – kan du parkere bilen og gå en virkelig dejlig tur sydpå gennem den fredede Husby Klitplantage, der er fuldstændig fri for bebyggelse.
Hvide Sande er et hyggeligt sted at hænge ud
Nu kom talen ind på lystfiskeri lige før. Er du en af dem, der altid kører rundt med fiskegrejet i bilen, bør du besøge Hvide Sande på vejen sydpå. Hvide Sande er lidt af et lystfisker-knudepunkt ved Vesterhavet. Her er der ikke langt ind at fiske efter laks i Skjern Å. Her kan du fange mængder af sild i slusen ind til Ringkøbing Fjord.
Fra Hvide Sande udgår havfisketure til nogle af de bedste fiskepladser på havet. Og langs kysten finder du – især efter et par rolige dage med østenvind - noget af vestkystens bedste fiskeri efter store fladfisk. Herudover er især det nye havneområde i Hvide Sande et rigtigt hyggeligt sted at hænge ud og nyde en kølig øl på en varm sommerdag.
Blåvands Huk, kreativ tysker og en dag på Fanø
Blandt vestkystens mange lækre badestrande er Vejers Strand lidt nord for Blåvands Huk absolut en af dem. Det var her, at en tysker engang havde en indbringende forretning i nogle timer, da han stod ved nedkørslen til stranden og tog entré til stranden af de tyske badegæster i bil. Tyskerne betalte gladelig for at få adgang til en strand af den kaliber. Danskerne kunne han ikke narre. De vidste udmærket, at der er fri adgang for alle til Vesterhavet!
Blåvands Huk er en pænt travl og turistet by i sommermånederne, men absolut et besøg værd. Det er som om, her hersker en helt særlig stemning hernede i knækket på Danmarkskortet, før de hvide badestrande hører op og vestkysten bliver knap så prangende det sidste stykke ned til den tyske grænse.
Har du tid til rådighed, er det oplagt at køre til Esbjerg og tage færgen ud til Fanø og bruge en dags tid herude. Det koster stort set ingenting at tage færgen, og turen tager kun et kvarters tid. Fanø har nogle af vestkystens ældste og allerhyggeligste byer at slentre rundt i. Og hvis du synes, at Vejers Strand er bred, så vent til du kommer ud på Fanøs vestkyst. Her kan stranden være op til en kilometer bred ved lavvande.
Læs også: Tag på ø-ferie og plej din krop og sjæl
Ældgamle Ribe og et gys ved Henne Strand
Snyd heller ikke dig selv for at køre lidt ind i landet til Danmarks ældste købstad, Ribe, og indsnuse byens historiske atmosfære. Og lurer du over, hvad der sker lidt nordpå ad vestkysten, så kør til Henne Strand. Er sommervejret med jer, kan I roligt tage badetøjet med, da der er fine badeforhold ved Henne Strand.
Men her kan I også genopleve et dystert minde fra fortiden på tætteste hold. Her ved Henne ligger nemlig den berygtede Kærgård Klitplantage, hvor der fra 1956-1973 blev gravet 286.000 liter giftigt spildevand fra Grindstedværket ned i gruber.
Læs også: Sønderjylland: Det historiske grænseland
Forureningen i Kærgård omtales i dag som en af Danmarkshistoriens største forureningskatastrofer. Du kan gå helt op til hegnet og gyse over, at et stort klitområde stadig er totalt afspærret og markeret med dødningehovedskilte og ”Adgang streng forbudt”. Den dag i dag er 1.400 meter kyst ud for plantagen omfattet af totalt badeforbud. Måske er det ikke den muntreste udflugt at tage på. Men omvendt får det én til at tænke på, hvor heldige vi kan føle os over at kunne bade og boltre os frit langs hele resten af den storslåede danske vesterhavskyst.