Johannes Lauridsen, buste foran Vejen Station

Gå i historiens spor

Foran Vejen Station knejser byens "grundlægger" Johannes Lauridsen (1847-1920). Busten, der er af bronze, blev sat i 1928 og senere flyttet til den nuværende placering. 

Johannes Lauridsen var bonde og fabrikant i en tid, hvor landbrugets udvikling gik hånd i hånd med den trafikale og industrielle. Han voksede op på fødegården Grønvang, der i dag ligger midt i Vejen by, ca. 0,5 km vest for banegården. Grønvang blev dengang  drevet sammen med to andre gårde. Ved siden af landmandsvirket drev han en virksomhed, der lavede dræn og et mejeri. i 1878 startede han fabrikation af chikorie, der i hine tider blev brugt som kaffeerstatning. Senere kom MargarinefarbrikkenAlfa til, en maskinfabrik og en tagpapfarik.  Den centrale placering ved den nye jyske tværbane var et godt sted at drive virksomhed. Iværksætteren Johannes Lauridsen var også med til at etablere Banken for Vejen og omegn. Så med sin driftighed satte han meget stort præg på det bybillede, som vi kan se i dag. Både tagpap og margarine produceres stadig i Vejen. 

Johannes var også politisk aktiv, nationalt sindet og grundvigsk i sit udgangspunkt, og han var både sognerådsformand i Vejen og landstingsmand. 

Du kan læse mere om Johannes Lauridsens erhvervsmæssige virke i denne pdf fil. Det er materiale udarbejdet af Museet Sønderskov. 

Afstande
Hærvejens vandreture 0 km
Hærvejens cykelrute 0,1 km

Opdateret af:
VisitVejen turisme@udviklingvejen.dk
VisitVejen

  • Johannes Lauridsen, buste foran Vejen Station
  • Banegårdspladsen 1
    6600 Vejen
  • Tlf. (+45)