Medicinhaverne i Tranekær

Gå i historiens spor

I Medicinhaverne er der planter for folk med fodsved, for de tissetrængende og for dem med dårlig hals. Nogle planter vokser vildt i naturen, nogle er almindelige i private haver, og én del er ikke særligt kendte, og alle har været tilskrevet medicinsk betydning. 

En oplevelse for hele familien

I 2021 åbnede Børnenes Medicinhave med spiselige medicinske planter, (jordbær, mynte og meget mere) samt et lille vandløb og en sandkasse til de yngste. Der er også mulighed for at gå på uglejagt i haverne, hvor man skal svare på uglernes spørgsmål.

5 forskellige temahaver med forskellige medicinsk fokus

Medicinhaverne består af foreløbig fem runde temahaver, som hver er på 800m2, og i arboretet rundt om temahaverne vokser der flere end 80 forskellige slags træer, som også har været eller er tilskrevet medicinsk virkning.
Den første have, man kommer til, er "Haven for åndedræt og kredsløb", og derefter "Haven for urin- og kønsveje". Så kommer "Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring" samt "Haven for nervesystem og bevægeapparat". Den nyeste have er "Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have". Hildegard af Bingens Have er anlagt som en lille klosterhave med mange af de planter, som nonnen Hildegard von Bingen beskrev omkring år 1200.

I midten af Hildegard-haven er der anbragt et stort kar med en trækogle, som vandet stille risler ned ad. Koglen er fremstillet hos det fynske firma GURO. Og træet, som den er savet ud af, stammer fra Tranekær Gods skove.

Den sjette og sidste temahave vil blive anlagt i løbet af 2023. Den får temaet "De 5 sanser".

Ved alle planter i de enkelte haver og træerne i arboretet er der skilte, der fortæller om planten/træets navn på dansk og latin og om dens medicinske betydning samt oprindelsesland.

Medbragt mad kan spises i haverne. Der er borde og stole/bænke i alle haverne. Og i tilfælde af vådt eller koldt vejr, kan man søge ind i pavillonen, der ligger i arboretet lige inden for de hvide låger. I laden, til venstre for den grønne port, er der et handicapvenligt toilet.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland