Odder Rådhus

Gå i historiens spor

Parkarealet omkring rådhuset er udsmykket med tre værker af professor Willy Ørskov. De tre skulpturer - to af bronze og én af sten, er ikke specielt tiltænkt rådhusets markante arkitektur, men understreger bygningens karakter med deres egen organiske manifestation. 

Opførelsen af Odder Rådhus i 1972 var resultatet af en brydningstid. I 1970 blev købstæder og sognekommuner lagt sammen, og antallet af kommuner blev reduceret kraftigt fra 1386 til 275. Nye rådhuse dukkede op overalt som følge af det større administrationsbehov.

Odder Rådhus er tegnet af det århusianske arkitektfirma Friis og Moltke, der også stod for den senere udvidelse i 1980. Huset hører under den genre inden for arkitekturen, der kaldes ’brutalisme’, hvor brugen af ubehandlet beton er en overskyggende fællesnævner. Andre kendetegn er en blok-lignende struktur og interesse for geometriske former.
Huset er udformet ud fra dets funktionelle karakter som arbejdsplads og offentlig administrationsbygning. Det tager form som en knækket længe med byrådssal i den ene ende og en første sal formet som en åben balkongang med indgang til kontorer.

Rådhuset har to indgange på hver sin side af bygningen og begge placeret midtfor. Den ene indgang imødekommer bilister, der kan gå ind fra parkeringspladsen. Den anden indgang fører den besøgende gennem et indre gårdanlæg, som en glidende overgangszone mellem borger og rådhus, der giver tid til at omstille sig.

Rådhusets helhed understøttes af farvesammensætningen indenfor, der er udført af kunstneren Emil Gregersen i samråd med arkitekterne. Farvevalget er typisk for 70'ernes brug af jordfarver som mørkebrun, mørkegrøn og oliven og nøje afstemt bygningens sammenhæng. De forbinder rummene lodret som vandret via store firkantede flader af farve og andre bemalede objekter som mørkegrønt gelænder, blå og gule rør.

Der er således masser af leg mellem materialer på Odder Rådhus, mellem lysindfaldet fra de store glaspartier, der løfter bygningen og skaber til bygningens massivitet.

Opdateret af:
Destination Kystlandet info@kystlandet.com
Destination Kystlandet