Skanderborg Bunkerne

Gå i historiens spor

Skanderborg Bunkerne er lukket for vintersæsonen, men åbner igen i foråret 2022.

Der er andet end bøgetræer i skoven ved Skanderborg. Rundt omkring er der spor efter det tyske Luftwaffes hovedkvarter i Danmark under 2. verdenskrig.

Oplev besættelsen fra to perspektiver

Udstillingerne i Museumsbunkerne er delt i to, en dansk del og en tysk del.

I den danske del fortælles med afsæt i Skanderborg om besættelsestiden lokalt og i Danmark i almindelighed. Emnerne er bl.a. 9. april, samarbejdspolitik, modstand med hjælp udefra, hverdag og befrielsen.
I udstillingen kan man forskellige uniformer, faldskærme og containere med indhold nedkastet til modtandsbevægelsen, en modeltogskinne med påsat sprængstof, nødkomfurer, mørklagte dynamolygter og meget mere, der kan give den besøgende en fornemmelse af hverdagslivet under besættelsen.

Sjælden tysk kodemaskine

I museets anden del, den tyske del, er der fokus på tyskernes aktiviteter på Skanderborg-egnen. Udstillingen beskriver bunkerbyggeriet, den illegale presses oplevelse deraf, Luftwaffegeneralerne og deres stab og de opgaver, der blev varetaget herfra.

I bunkeren udstilles et af de sjældne eksemplarer af de tyske væbnede styrkers tophemmelige ENIGMA-kodemaskine, som var den vigtigste krypterings-maskine til diplomatiske og militære meddelelser under 2. Verdenskrig.

Forsvarsanlæg og flygtningelejr

Fra februar 1944 og frem til maj 1945 havde den tyske besættelsesmagt beslaglagt Skanderborg Dyrehave. Tyskerne brugte området som dansk hovedkvarter for Luftwaffe og lod i løbet af perioden forskellige forsvarsanlæg opføre, ligesom de tilpassede eksisterende bygninger i området til deres formål.

Skanderborg kommune fik hele området tilbageleveret i 1945. Dyrehaven blev brugt som flygtningelejr frem til juli 1946, hvorefter man gik i gang med at sløjfe hele det tyske anlæg, undtagen bunkerne. Med deres metertykke betonvægge var de for svære at fjerne.

Efterladte bunkere

Tyskerne efterlod i alt fem bunkere, hvoraf den ene var anlagt på et privatejet område uden for skoven. En anden af bunkerne beliggende i byen fik ny militær betydning, idet den i perioden 1963-1990 blev indrettet til og fungerede som Kommandocentral for Skanderborg under Civilforsvarsstyrelsen under truslen fra "Den Kolde krig".

Andre spor efter de tyske soldaters tilstedeværelse er blokhuse tæt ved søen, to branddamme og de spor af rydninger i skoven, som stadig kan anes i dag. To af bunkere ved søen har siden 1979 fungeret som museum.

Der kan arrangeres besøg i Skanderborg Bunkerne uden for normal åbningstid. Se mere på www.museumskanderborg.dk

#skanderborgbunkerne #visitskanderborg #visitaarhusregionen

Opdateret af:
VisitAarhus, Skanderborg info@visitaarhus.com
VisitAarhus, Skanderborg