Besættelsesmuseum Fyn

Foto: Besættelsesmuseum Fyn

Skrivemaskine og pistol på besættelsesmuseet Fyn

Foto: Besættelsesmuseum Fyn

Frikorps Danmark-uniform på besættelsesmuseet

Foto: Besættelsesmuseum Fyn

Modstandsbevægelsens illegale blade på besættelsesmuseet

Historien om Fyn under 2. Verdenskrig

Besættelsesmuseet fortæller om den fynske oplevelse af besættelsen. Stützpunkt Beldringe blev anlagt af den tyske besættelsesmagt i 1943-44. Op mod 200 familier måtte forlade hus og hjem for at give plads til de tyske soldater.

Besættelsesmagten forvandlede landsbyen Allesø. Huse og gårde blev tilpasset tyskernes behov. På én gård blev alle vægge revet ned og der, hvor beboerne før levede et stille liv, opdrættede tyskerne nu svin. Andre gårde og huse blev brugt som garageanlæg, lazaret og spisesale. Der blev også indrettet fængsel, værksteder og sågar en biograf. Den nuværende hal i Allesø er et levn fra besættelsen, hvor den blev bygget som hangar til de tyske fly.

Besættelsesmuseet i Beldringe

I museets bunker får du historien om det største tyske anlæg på Fyn. Få oplevelsen af at være i bunkerens dunkle belysning og små rum. På gården Rosendal bag ved bunkeren får du historien om modstandskampen på Fyn. Fortællinger om sabotager og modstandsfolk, men også om likvideringer og tysk terror.

Landsbyen Beldringe var præget af byggeriet af flyvepladsens startbane, flyverskjul, rullebanen, der omgav området, og adskillige bunkere. De 5000 danske arbejdere var også med til at sætte deres præg på området. 

Efter befrielsen rykkede cirka 2000 flygtninge fra det østlige Preussen ind i Allesø. Flygtningelejren eksisterede frem til oktober 1947, og det var et sørgeligt syn, der mødte Allesøborgerne, da de endelig kunne komme hjem igen. Udover at deres hjem var vandaliserede, havde mangel på brændsel tvunget flygtningene til at bruge alt brandbart i husene: Døre, paneler, låger, sågar spær var blevet revet ud.

I museets køkken og stue kan du se, hvordan besættelsens illegale blade blev trykt i al hemmelighed, og hvordan hverdagen så ud for fynboerne.

Åbningstider:

1. maj - 31. august
hver søndag kl. 11-15.

1. september - 30. april
første søndag i måneden kl. 11-15.

Rundvisning på min. 10 personer modtages hele året efter aftale.

Se Besættelsesmuseets hjemmeside for entrépriser.

 

Hoteller i nærheden af Besættelsesmuseum Fyn

  • Frederik VI's Hotel

    7,34 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    10,98 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Munkebo Kro

    14,4 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Tornøes Hotel

    20,98 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    21,86 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Brobyværk Kro

    27,41 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

    39,78 km

    Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
  • Hotel Vejlefjord

    42,82 km

    Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

    Læs mere : Hotel Vejlefjord
  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    43,3 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Jørgensens Hotel

    52,87 km

    Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

    Læs mere : Jørgensens Hotel