Danehofslottet - Nyborg Slot

Foto: Østfyns Museer / Nicolai Godvin

Nyborg Slot voldanlæg Ladegårdssøen

Foto: Østfyns Museer / Nicolai Godvin

Nyborg Slot tårn

Foto: Østfyns Museer / Nicolai Godvin

Nyborg Slot slotssøen aften

Nyborg Slot

Nyborg Slots betydning i Danmarkshistorien er ikke til at komme udenom og i dag kan du bl.a. gå rundt i Danehofsalen, det historiske rum hvor kongen rent faktisk mødtes med sit parlament i middelalderen, og hvor Danmarks første grundlov er underskrevet.

Nyborg Slot blev grundlagt omkring år 1200. Vi ved ikke præcis, hvordan det ældste Nyborg så ud, men kernen i den bevarede paladsbygning er fra midten af 1200-tallet, og før det var der anlagt en stor ringmur omkring Slotsholmen.

Nyborg lå praktisk, midt i landet og ved vandet, så borgen blev valgt som fast mødested for de såkaldte Danehoffer.

Nyborg Slots historie

Mange års arkæologiske udgravninger på slotsholmen har resulteret i en masse ny viden om selve slottet. Det er vanskeligt at sige, om den ældste borg blev erstattet eller udvidet, men senest i 1193 er et kæmpe byggeri sat i værk. Vi ved nu, at borgen blev anlagt i et greb med ti meter høje ringmure og to store stenhuse omkranset af vandfyldte grave.
Vandet blev ledt til Nyborg fra Vindinge Å ca. 5 kilometer fra byen gennem et kæmpe kanal og dige-arbejde, der fortsat sørger for, at der er vand i voldgravene omkring slottet og byen. Borgen indgik i en større sammenhæng, hvor der overalt i riget blev anlagt nye store borge og fæstningsarbejder, som et led i styrkelsen af kongemagten efter årtier med indbyrdes kampe om magten i Danmark, da Valdemar blev enekonge i 1157. Det var både et værn mod indre konkurrenter til kongeværdigheden og mod ydre fjender som de hedenske vendere, en fælles betegnelse for de slaviske folkeslag, der beboede Østersøens sydlige bredder.

Sammen med borgen på Sprogø og Tårnborg ved Korsør kontrollerede Nyborg Slot både overfarten og gennemsejlingen ved Storebælt. Sammen med andre strategisk vigtige borge som Kalundborg og Vordingborg fungerede de store kongeborge ved kysterne samtidig som udgangspunkt for de danske korstog i Østersøen i 1100 og 1200-tallet. Det var en topmoderne borg med en knap ti meter høj ringmur med halvrunde tårne på langsiderne, der stadig kan ses i den bevarede bygning, der vender ud mod volden. De to store palatium bygninger blev bygget op ad ringmuren. Desuden lå der et højt, meget massivt borgtårn i hjørnet mod turneringspladsen.

Når Nyborg Slot blev bygget så stort, så var det med et klart formål. Den bevarede kongefløj – vestfløjen – dannede rammen om det danske parlament i middelalderen og er derfor det tætteste vi kommer på middelalderens Christiansborg.
Den oprindelige bygning var i to stokværk (etager) og ca. 28 m lang. Den indgår i den bevarede Kongefløj, hvor man mod gården kan se en rundbuet dør og et blændet, rundbuet vindue fra denne periode. Omkring år 1300 lod Erik Menved (1287-1319) opføre det meget store og høje vagttårn, hvis underste del stadig kan ses. Formentlig har det været 36 meter højt. Det har muligvis erstattet det tidligere store borgtårn.
Kongefløjen blev udvidet i 1300-tallet – formentlig under Margrete 1. (1376-1412) – hvor fløjen blev forlænget mod syd og fik et ekstra stokværk samtidig med, at hun byggede Nyborg Vor Frue Kirke. I det nye stokværk blev indrettet en ny stor riddersal. Fæstningsværkerne omkring borgen blev forstærket i 1430’erne, og i de sidste par årtier af 1400-tallet blev det en mere permanent residens for den danske kong Hans (1481-1513).

Kongernes mausoleum blev placeret i Odense, og i 1525 blev Nyborg officielt udpeget som landets første egentlige hovedstad af det danske rigsråd. En gennemgribende modernisering transformerede middelalderborgen til et renæssanceslot. Etageadskillelsen mellem de to underste stokværk blev sænket ca. 60 cm, og man indsatte et kraftigt dragerværk i understokværket til at bære bjælkerne. Vinduesåbningerne blev gjort større og fik rundbuede afslutninger, mens flere af rummene blev dekoreret med geometriske mønstre. Lofterne i de øvre stokværk fik nu kraftige bjælker, der mod væggene blev afsluttet med udskårne konsoller. 

Under Christian 3. (1536-1559) gennemgik slottet store forandringer som et led i omdannelsen af Nyborg Slot og by til et fyrstespejl for den nye protestantiske kongemagt. Kongefløjen blev forlænget mod nord, og den nye store riddersal blev anlagt med de private kongelige gemakker ovenover. Et udvendigt trappetårn forbandt etagerne og vinduerne fik lige overliggere af træ. De nye bygninger indgik i iscenesættelsen af kongemagten og den nye tro. Det varede lige til 1560, så flyttede Frederik 2. (1559-1588) til Nordsjælland. Der blev dog fortsat investeret i både slot og by, men Nyborg Slots storhedstid var forbi.

Svenskekrigen

Ved Svenskekrigen i slutningen af 1650’erne blev Nyborg Slot ligesom byen besat af svenskerne. Det var da et stort, firefløjet bygningskompleks. Bygningerne led meget under besættelsen, og efter krigen og enevældens indførelse i 1660 begyndte slottets nedgangsperiode. Med enevælden fulgte en nedlæggelse af lensvæsenet, og der var nu ikke længere brug for en bolig til lensmanden over Nyborg Len på slottet. Fløjene blev revet ned en efter en, indtil der i 1873 kun var vestfløjen tilbage. Denne blev fra 1914 til 1925 grundigt undersøgt og restaureret af arkitekt Mogens Clemmensen, der forsøgte at genskabe dels middelalderslottet, dels renæssanceslottet.

Fæstningen

Nyborgs fæstning har en lang historie, der går helt tilbage til 1200-tallet. Allerede i højmiddelalderen vides bydelen omkring Vor Frue kirke at have været omgivet af en grav og muligvis en vold. Graven kendes fra flere arkæologiske udgravninger, men er faktisk også synlig i gadebilledet i dag, selv om den nu er kastet til (se afsnittet om ”Bymuren”).

I 1550’erne nedlagde Chr. III den forældede middelalderfæstning til fordel for en ny og større. Udstrækningen var omtrent den, man kan se i dag, blot var der ingen vold vest for slottet. Fæstningen havde på hjørnerne rondeller – store trekvartrunde jordværker. Fæstningen blev flere gange moderniseret, bl.a. af svenskerne, mens de opholdt sig i Nyborg under Svenskekrigen 1658-59. Den helt store ombygning skete dog først i 1660’erne ved Henrik Ruse, hvor man byggede de store, kantede bastioner, Kammen og Den hvide Jomfru. På dette tidspunkt anlagde man en vold vest for slottet tværs hen over Ladegårdssøen. For at kunne gøre det måtte man tømme søen for vand. Et enormt arbejde, når man tager i betragtning, at man ikke havde gravemaskiner til sin rådighed.

Det var stadig problematisk at forsvare byen mod en fjende, der kom fra højdedragene mod vest, så også i 1720’erne blev der bygget på fæstningen, men heller ikke da lykkedes det at finde en tilfredsstillende løsning. Fæstningen blev nedlagt i 1869 og fredet allerede i 1918. En del af anlægget var da blevet sløjfet, men størstedelen var heldigvis bevaret. Mange af de sløjfede afsnit er nu genskabt af Fæstningsfonden, der står for vedligeholdelse og restaurering af fæstningen.

Slotsprojektet

Nyborg Slot er i gang med at blive restaureret og genopført. Slotsprojektet er et enestående projekt, der skal gøre historien og de bevarede dele af Nyborg Slot tilgængelige og begribelige ved at genskabe konturerne af det store oprindelige anlæg.

Det omfatter ikke blot en gennemgribende restaurering af den oprindelige Kongefløj, men også tilføjelse af en helt ny udstillingsfløj, en ringmur, en ny broforbindelse til slottet og ikke mindst en forhøjning af det store tårn, Vagttårnet, til 22 meter. Slotsprojektet sikrer adgang for alle til et af de vigtigste kulturarvsmonumenter fra Danmarks middelalder og renæssance. Samtidig skal historien og hele det oprindelige anlæg fremhæves og gøres tilgængeligt visuelt og dermed umiddelbart forståeligt for alle.

Nyborg Slot er i øjeblikket under restaurering. Følg det historiske projekt på www.slotsprojektet.nyborg.dk

Derfor er Nyborg Slot lukket for besøgende.

Hoteller i nærheden af Danehofslottet - Nyborg Slot

 • Tornøes Hotel

  17,14 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  21,62 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  25,96 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Brobyværk Kro

  34,65 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Frederik VI's Hotel

  35,6 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  41,24 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  52,65 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  69,23 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  73,13 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  76,71 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord