De fire enge

Foto: Destination Kystlandet

Bro over vådområde ved de fire enge ved Horsens

Foto: Destination Kystlandet

Moseområde ved De Fire Enge ved Horsens

Foto: Destination Kystlandet

Bænkesæt ved De Fire Enge ved Horsens

Kom tørskoet gennem vådområdet

Vest for vildtreservatet, Nørrestrand, og ganske tæt på fængselsmuseet i Horsens, ligger dette område præget af mose, eng og vådområder. Langs med Store Hansted Å løber fire engområder Horsens-, Hansted-, Egebjerg- og Bygholm Enge, som tilsammen udgør et spændende naturudflugtsmål med et rigt fugle- og planteliv.

De fire enge er offentligt tilgængelige. Færdsel foregår mange steder på hævede trampestier med græsoverflade, ligesom der mange steder er træbroer over særligt våde områder. Der er opstillet borde/bænkesæt, infotavler og fugletårne i engene, som gør det muligt at få det optimale ud af naturoplevelsen.

 

På udflugt til engene

De fire enge befinder sig i området mellem Horsens’ nordvestlige udkant, Lund og Egebjerg. Da engene dækker et stort område, kan det være nødvendigt for nogle at udvælge, hvilken del af engene man ønsker at se.

Parkering kan ske ved hotellet Scandic Opus Horsens på Egebjergvej eller ved vigeplads langs med Skanderborgvej.

Fra Scandic (lige nord for parkeringspladsen) kan man tage en sti, som går langs med Store Hansted Å. Fortsæt med at følge åen. I kommer nu gennem skoven Løvhøj og rammer efterfølgende Skanderborgvej.

På den anden side af Skanderborgvej ligger Bygholm Enge, som nok er det bedste sted at opleve engenes særlige natur. Fortsæt med at følge åen forbi et fugletårn. I kommer snart forbi en lille bygning ved en sø, hvor det er muligt at holde pause. Fortsæt langs åen og drej til venstre i retning af det andet fugletårn. Herfra er der en rigtig flot udsigt over engene og god mulighed for at beundre det rige fugleliv. Fortsæt i denne retning til du rammer en parkeringsplads.

Fra denne vestlige parkeringsplads er I ganske tæt på Naturstien Horsens-Silkeborg (Bryrupbanestien), og I kan vælge at gå denne vej tilbage til bilen. Engene fungerer som forbindelsesled mellem Nørrestrand og Naturstien, og der kan sagtens planlægges længere vandreture, som går gennem engene.

 

Følg ruter gennem engene på digitalt kort

På dette digitale kort kan du følge ruteforslag gennem engene på din smartphone via GPS-lokation. På kortet kan du også se parkeringspladser, fugletårne m.m.

 

Leder du efter lignende ruter gennem vådområder?

Det er en ganske særlig naturoplevelse at vandre gennem det karakteristiske åbne areal i et vådområde. Du kan finde inspiration til flere lignende ruter i vores guide til vandreture i enge og moser på denne side.

Hoteller i nærheden af De fire enge

 • Jørgensens Hotel

  2,73 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  17,12 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Vejlefjord

  22,54 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Hedegaarden

  23,9 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Nørre Vissing Kro

  26,79 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  26,82 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Låsby Kro

  30,4 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  34,53 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Dania Silkeborg

  37,47 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Oasia Aarhus

  37,75 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus