Estvad Kirke

Foto: Bill Pharsen

Estvad Kirke

Estvad kirkes skib og kor er opført i romansk stil af rå og kløvede kampesten med hjørner og muråbninger i huggede kvadre. Store dele af sydmuren er ommuret i munkesten. Tårnet er opført ca. 1470 i munkesten. På sydmuren står tallene 1747, der fortæller om en istandsættelse af kirken. Våbenhusets gavl er bygget i 1700-tallet, mens den øvrige del af våbenhuset er opført ved en istandsættelse i 1950-51. Den sengotiske fløjaltertavle er dateret bagpå til 1512. Tavlen er dekoreret med udskårne figurer: På fløjene ses apostlene, i midterpartiet Jesu korsfæstelse og gravlæggelse og på fodstykket 14 "nødhjælpere", helgener, som i slutningen af middelalderen blev udvalgt som dem, man især kunne henvende sig til med dagligdags sorger som f.eks. sygdom.

Prædikestolen og lydhimlen er i renæssancestil med udskårne evangelistfigurer. I skibet hænger en malmlysekrone i barokstil fra 1651, skænket af Anders Brønsdorff og hustru i 1711. Tårnrummet fungerede fra 1741 til 1924 som gravkapel for "bondeplageren" Joh. Sev. Benzon til Estvadgård (død 1741) og hans hustru, Frederikke Louise Glud, grundlægger af stiftelsen "Estvadgård Kloster".

I skibet hænger et stort barokepitafium med portræt i fuld figur af sognepræst Erik Nielsen Brunov (el. Brun) (død 1666) og hans hustru Anna Bartholin. En gravsten, som også omtaler deres datter Susanne Brun og hendes to ægtemænd, er indmuret i korets sydlige væg.

I korets nordvæg er indmuret en gravsten over Morten Nielsen Knabe, ridefoged på Estvadgård, og hustru. I korbuen findes en trapez-formet gravsten uden indskrift, formentlig fra middelalderen. I 1890'erne blev der fremdraget flere romanske kalkmalerier, der er dateret til ca. 1200. På korvæggen ses til venstre en del af den hellige nadver, i midten Jesus siddende på regnbuen med højre hånd oprakt til velsignelse.

På den nordre korbue ses Abel med et offerlam, øverst på korbuen gudslammet og på den sydlige korbue Kain med et neg i hænderne. På skibets nordvæg ses Madonna med barnet i en cirkelformet indramning.

Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Estvad Kirke

 • Grand Hotel Struer

  23,1 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Pinenhus

  24,96 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Tambohus Kro & Badehotel

  25,88 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Sallingsund Færgekro

  26,28 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Palads Hotel Viborg

  28,11 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  28,69 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Thinggaard

  41,84 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  41,93 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • St. Binderup Kro

  42,06 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Herning City Hotel

  43,46 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel