Geopark: Anglergården Gravendal

Gå i historiens spor

På dansk fik bygningstypen navnet "anglergård" (efter Angel) bestående af en selvstændig hovedbygning flankeret af landbrugsbygninger. Dette indrammede en gårdhave, en cour d´honneur, med en græsplæne eller have i midten ligesom på en herregård, hvor man kunne modtage sine gæster. Og det var netop herregårdene i Holsten, der var inspiration for bønderne i Angel.

Der er flere eksempler på denne type stuehuse på Ærø, der er opført i anden halvdel af 1800-tallet. Den tidligste og mest imponerende anglergård er uden tvivl Gravendal ved Drejet ud mod Marstal, som blev bygget i 1858. Formentlig var det stænderrepræsentanten for Ærø i Slesvig, Jens Clausen Klestrup (1776–1857), der blev inspireret på sine rejser og har formidlet den nye mode inden for stuehusbyggeri til bygherren, sønnen Eli Sophus Klestrup (1813–1876).

Gravendal passer smukt ind i det bølgende israndmorænelandskab med en lang allé fra motorvejen til gården og dens cour d´honneur, der har indikeret rigdom og social status på Ærø siden opførelsen i 1858.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Anglergården Gravendal

  • 5970 Ærøskøbing
  • Tlf. (+45)