Geopark: Sejlspærringen i Nakkebølle Fjord

Geopark: Sejlspærringen i Nakkebølle Fjord

Sanatorievej

5600 Faaborg

Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

Nakkeboelle-Fjord_Geopark-det-sydfynske-oehav

Den inderste del af Nakkebølle Fjord er en holocæn tidligere åben vig, som blev indvundet i 1866-70. Området nord for dæmningen rummer nu en lavvandet indsø dannet som følge af et naturgenopretningsprojekt i 2003. Området får vand fra en stor del af Sydfyn via Hørup Å og Hundstrup Å vandløbssystem, der engang også fungerede som hovedafvandingsforløb for Stenstrup Issø. En gletsjersø fra den sene del af istiden Weichsel.

Ådalene har gennem årtusinder fungeret som passager fra kysten ind i landet, så det er ikke overraskende, at der her findes betydelige spor efter bebyggelse fra alle de forhistoriske perioder.

I slutningen af ​​den romerske jernalder har der ligget noget af stor værdi og/eller betydning et sted i området nær kysten, som skulle beskyttes mod fjender fra havet. Derfor blev der anlagt en sejlspærring på tværs af den smalle fjord, som bestod af forbundne pælerækker.

Træet i denne sejlspærring er dateret ved hjælp af dendrokronologisk analyse til at være fældet i år 370 e.Kr. Sejlspærringen består af en 20 meters strækning af store træstammer. Den er så stor, at arkæologer har kunne genkende konstruktionen på trods af, at en privatperson tidligere har fjernet over 120 træstammer fra byggeriet.

Sejlspærringer angiver, hvor magten var placeret. Faktisk er sådanne spærringer magt, for de kræver, at du har noget at beskytte og et overskud af mænd og ressourcer (træ). Men den viser også, at tiden har været præget af uroligheder. Rigdom og magt måtte opretholdes ved at have militær magt og konstruktioner til forsvar mod angreb. Sejlspærringen i Nakkebølle tyder på, at Nakkebølle Fjord i jernalderen var et ekstraordinært magtfuldt sted – sandsynligvis det vigtigste på Sydfyn efter Gudme.

Med tiden mistede stedet sin militære betydning. Til gengæld blev der i middelalderen anlagt ikke mindre end tre borge omkring fjorden foruden det nuværende Nakkebølle Gods.

I 1908, på nøjagtig samme sted som sejlspærringen, blev Nakkebølle Sanatorium indviet. Et symbol på et nyt verdensbillede af naturen. Ligesom sine søsterinstitutioner blev sanatoriet bygget her for at gøre brug af den smukke natur og friske luft - især til gavn for tuberkulosepatienter. Sanatoriet blev nedlagt i 1969, men i løbet af dets driftsperiode har 13.905 patienter passeret gennem dørene.

Hoteller i nærheden af Geopark: Sejlspærringen i Nakkebølle Fjord

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  6,71 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  20,11 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  35,7 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel 6400

  39,76 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Frederik VI's Hotel

  40,8 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  41,06 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Munkebo Kro

  45,61 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  46,95 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  49,21 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Benniksgaard Hotel

  56,16 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel