Geopark: Strynø

Foto: Torben Nielsen

På tur i smakkejolle ved Strynø

Foto: Turist- og Erhvervsforeningen Langeland

Prøv kajak med Øhavets Smakkecenter på Strynø

Foto: Turist- og Erhvervsforeningen Langeland

Ohavets Smakkecenter

Øens særpræg

Strynø er den sidste af de mindre øer i Øhavet, som stadig har daginstitution og skole op til 4. klasse på øen. Derfor bor her mange børnefamilier, og i dag tæller øens børn omtrent 50. Øen kendt for sit aktive ø-samfund med mange foreninger og traditioner. 

Majtræet er Strynøs vartegn, og Majtræsfesten er en tradition, der går langt tilbage. I middelalderen var det en udbredt tradition, men i dag er den kun holdt i live få steder i Danmark. Selvom Majtræet i dag er en Majstang på Strynø, kalder strynboerne den fortsat Majtræet. Det er der en længere forklaring på, som du kan læse på Strynøs egen hjemmeside

Et par uger forinden Majtræet skal pyntes og rejses, tages det ned, og der afholdes en auktion over malerarbejdet. Det vil sige, at den, der byder lavest, får jobbet. Efter maling og smøring af toppen, pyntes træet med nye kranse og ligger klar til selve dagen, hvor det igen rejses. Dagen starter med at Majtræet igen rejses på sin plads. Når sidste bolt er skruet på plads, kommer øens børn med Majtræsflaget, som hejses under fællessang. Hvert år finder Majtræsforeningen en taler, der på en eller anden måde har en særlig tilknytning til øen, som holder årets tale, og om aftenen samles man til Majtræsfest.

Istidslandskabet på Strynø

Karakteristisk ved sine ganske smalle, stenede strande og det næsten totale fravær af holocæne marine forlandsdannelser. Sådanne findes kun i begrænset omfang mod syd og sydvest. Overfladen er en jævn moræneflade uden nævneværdige højdeforskelle
I øens indre findes glacialt opskudte flager af paleogent plastisk ler.

Smakkecenteret på Strynø

Smakkejollen var en af de mest almindelige joller, og tidligere sejlede der mange en-, to- og tremastede smakkejoller rundt i Det Sydfynske Øhav. På Smakkecentret er flere forskellige joller udstillet, og der fortælles i ord og billeder om smakkejollens historie. Her kan også lejes joller, så du selv kan prøve kræfter med smakkejollen til søs.

På Smakkecenterets store udeareal er der desuden teltplads og stor bålhytte med sovepladser. Læs mere om aktiviteter på Smakkecenterets hjemmeside

Hoteller i nærheden af Geopark: Strynø

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  29,46 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  42,6 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  51,07 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  52,73 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  54,84 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  56,53 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Tornøes Hotel

  60,7 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  61,56 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  61,81 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  67,94 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel