Herregården Holmegaard

Foto: danskeherregaarde.dk

Herregården Holmegaard på Sydlangeland

Foto: Sylvest Jensen Luftfoto

Luftfoto af Holmegaard på Sydlangeland fotograferet omkring 1937

Hovedbygningen på Holmegaard er opført i 1800 med et stuehus i klassicistisk stil. Bygningen er en beskeden enkeltfløjet bygning i gule mursten opført i én etage over en høj kælder.

En række avlsbygninger af nyere dato lukker sig om gårdspladsen.

Holmegaards ejere

Holmegaard på Sydlangeland omtaltes første gang i kilder omkring 1500, hvor herregården tilhørte medlemmer af adelsslægten Mylting. Holmegaard var på et tidspunkt pantsat til Markus Henriksen Lund, der blev henrettet i Danmark i 1613, fordi han havde slået sin kone ihjel. Inden henrettelsen havde Mylting dog indløst pantet, hvorved Holmegaard kom tilbage på Mylting-slægtens hænder.
I 1645 uddøde slægten, men Holmegaard var muligvis allerede på det tidspunkt overgået til Mogens Kaas - en fjern slægtning af Peder Henriksen Mylting - der også ejede herregården Lykkesholm, hvorved Holmegaard blev knyttet til denne gård. Mogens Kaas to oldebørn Sophie Dorothea Kaas og Hilleborg Sophie Kaas arvede Holmegaard og Lykkesholm i 1748.



I 1755 opkøbte Frederik Ahlefeldt på Tranekær først den ene halvdel af de to gårde. Seks år senere købte han resten, og i 1765 lagde han Holmegaard og de øvrige besiddelser ind under sit nyoprettede stamhus Ahlefeldt, der havde hovedsæde på Broløkke. Frederik Ahlefeldt var også besidder af grevskabet Langeland med hovedsæde på Tranekær.

Holmegaard var en del af Broløkke indtil stamhuset overgik til fri ejendom i 1928. En del af jorden blev udparcelleret og solgt til husmandsbrug, men hovedparcellen forblev i Frederik Ludvig Vilhelm Ahlefeldt-Laurvigs besiddelse indtil 1938.

I 1952 blev Holmegaard opkøbt af Forsvarsministeriet, og fungerede som kaserne tilknyttet Langelands Fortet.
Forsvarsministeriet ejede Holmegaard frem til 2008, hvorefter gården var privatejet og blev anvendt til indkvartering af asylansøgere og senere til ferieudlejning, kursus- og træningscenter.

Staten overtog igen bygningerne i foråret 2021 med henblik på at oprette udrejsecenter på Holmegaard.
Udlændingestyrelsen var derfor allerede inden Rusland indledte krigen i Ukraine i gang med at forberede bygningerne i forhold til brandsikring mv. og få de nødvendige tilladelser på plads for igen at kunne anvende Holmegaard til asylcenter.

Holmegaard blev i marts 2022 udlejet til Røde Kors for at kunne indkvartere omkring 200 ukrainske flygtninge.

Offentligheden har ikke adgang til Holmegaard.

Læs mere om Holmegaards ejerhistorie, tjenestefolk, bygninger og kulturmiljø på danskeherregaarde.dk

Kilde: Dansk Center for Herregårdsforskning

Hoteller i nærheden af Herregården Holmegaard

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    46,49 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    50,87 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Hotel 6400

    59,8 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Brobyværk Kro

    60,6 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    73,05 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Hotel Falster

    75,44 km

    Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

    Læs mere : Hotel Falster
  • Benniksgaard Hotel

    75,57 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Tornøes Hotel

    77,86 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    79,23 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    80,07 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel