Himmelbjergtårnet

Himmelbjergtårnet

Himmelbjergvej 20

8680 Ry

Foto: Per Bille

Himmelbjergtårnet

Foto: Per Bille

Himmelbjergtårnet

Foto: Per Bille

Himmelbjergtårnet

Det mest kendte mindesmærke på Himmelbjerget må uden tvivl være Himmelbjergtårnet, som findes på toppen af Himmelbjerget og er 25 meter højt. Mange tænker Himmelbjergtårnet som et udkigstårn, og selvom det også har dette virke, er det i lige så høj grad et symbol på det politiske drama, der prægede Danmark i 1860’erne. Efter nederlaget ved den 2. Slesvigske Krig i 1864 ændrede man den danske forfatning, så Rigsdagen i 1866 indskrænkede valgretten til Landstinget, hvilket gjorde at der var et konservativt flertal og hermed fik man reelt et godsejerstyre i Danmark. Dette var et stort demokratisk tilbageslag, som fik mange mennesker til at protestere, hvilket også skete til grundlovsmøderne på Himmelbjerget. Ved grundlovsmødet i 1867 foreslog Michael Drewsen, en anerkendt papirfabrikant og politiker bosiddende Silkeborg, at man skulle rejse et mindesmærke til ære for kong Frederik den 7., som havde underskrevet Grundloven i 1849. Dette var en måde at vise sin utilfredshed med grundlovsændringen i 1866.

Dette forslag fra Drewsen førte til dannelsen af en Tårnkomité, som stod for indsamlingen til opførelsen af Himmelbjergtårnet. Efter 7 år var pengene i hus, og opførelsen af tårnet blev påbegyndt i 1874 og stod færdig til indvielsen den 6. juni 1875. Personen bag tegningerne af Himmelbjergtårnet var den senere københavnske stadsarkitekt Ludvig Peter Fenger. At tårnet var en hyldest af kong Frederik den 7. fremgår tydeligt af den frise, som løber rundt på alle tårnets sider, hvor der står ”Til Minde om Kongen – Frederik den Syvende – Det danske Folks Ven – Grundlovens Giver”. Ydermere er tårnet udsmykket med et portræt af Frederik den 7. i form af et relief samt mindekranse. Tårnets udseende har ikke ændret sig siden 1891.

Hoteller i nærheden af Himmelbjergtårnet

 • Bov Kro

  6163,02 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Tønderhus

  6166,91 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Benniksgaard Hotel

  6169,43 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Abild Kro & Hotel

  6171,99 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Hotel 6400

  6175,39 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Rode-Kro

  6187,72 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Agerskov Kro

  6191,6 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Falster

  6192,27 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  6192,35 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  6201,57 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference