Hofmansgave

Foto: Casper Hansen

Hofmansgaves hovedbygning og den brede trappe i midten

Foto: VisitNordfyn

Hofmansgaves hovedbygning og to sidefløje i bindingsværk

Foto: VisitNordfyn

Hofmansgaves have med høje træer

Herregården Hofmansgave er oprindeligt opført i 1588, men første gang der blev omtalt en herregård i området var i 1483, da den hed Knyle. Adelsmanden Frederik Quitzow fra Sandagergård ved Bogense købte Knyle og nedlagde den oprindelige bygning og flyttede 300 meter væk til en ny bygning, han lod bygge og kaldte Quitzowsholm. Han købte også herregården Hasmark, og lige siden har meget af Hasmark-området hørt under herregården. Gården havde en del ejere i 1600- og 1700-tallet, bl.a. Jørgen Rosenkrantz, som etablerede et teglværk og solgte teglsten til københavnerne i begyndelsen af 1700-tallet.

Hofmansgave ligger på en tidligere ø ved Odense Fjord omgivet af enge og lavtliggende marker. Øen blev landfast med Fyn i 1756.

Den nuværende hovedbygning er bygget i 1784-87 i enkel barokstil, mens sidefløjene er bindingsværk. Det blev opført af konferensråd Niels de Hofman, som købte herregården i 1783 og lod en stor del af Quitzowsholm nedrive og byggede nyt og kaldte det Hofmansgave. Han blev den første herremand af slægten Hofman og lod herregården indgå i et stamhus, som blev overdraget til hans søsters barnebarn Niels Bang. Siden tilhørte herregården slægten Hofman-Bang.

Hofman-Bang-slægten boede på herregården i flere generationer, indtil den sidste direkte efterkommer døde i 1972. De var alle videnskabsmænd, botanikere og kunstnere, og derfor var landbruget og parken mere interessant for dem end selve herregården.

Gods og park

Hofmansgave er i dag en stiftelse og kan kun beses udefra. Her er der i dag et moderne landbrug med mælkeproduktion og dyrkning af bl.a. hvede, majs og spinatfrø. 

Året rundt, fra solopgang til solnedgang, er der adgang til herregårdens park med mange sjældne træer og planter. Det blev grundlagt og vedligeholdt af botanikerne i slægten.

⇒ Læs mere om Hofmansgave Park

I parken ligger også Danmarks Kartoffelmuseum, som er åbent fra påske til oktober. Der er gratis adgang.

I en af avlsbygningerne findes det lille skitsemuseum med skitser og skulpturer lavet af søstrene Ellen og Ausa Hofman-Bang. Søstrene Hofman-Bang blev de sidste beboere på godset. Museet er åbent fra påske til oktober. Entré er kr. 10,-, som går til vedligeholdelse.

⇒ VisitNordfyn kan arrangere en guidet tur i Hofmansgaves landbrug og park - klik her og læs mere

Hoteller i nærheden af Hofmansgave

 • Munkebo Kro

  10,34 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  15,09 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  18,38 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  19,22 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  32,83 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Brobyværk Kro

  37,13 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  47,67 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  48,03 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  52,17 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Jørgensens Hotel

  53,6 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel