Isbjerg - Formidlingspunkt i Nationalpark Thy

Foto: Kristian Amby - Thy Billeder

Isbjerg

Foto: Destination Nordvestkysten

Nors Sø

Foto: Destination Nordvestkysten

Hanstholm Vildtreservat - Solnedgang

Her kan du opleve vildmarken i Nationalpark Thy, næsten så langt øjet rækker.

Der er restriktioner for adgang og færdsel, så reservatet er et fristed for dyr og fugle. Traner, tinksmede og regnspover yngler her.

Du kan være heldig at se store flokke af krondyr græsse uforstyrret, mens havørne og fiskeørne flyver højt over landskabet. 

Vandrestien til Isbjerg
Vandrestien til Isbjerg starter ved Nors Sø. Stien går lige på kanten af Hanstholm Vildtreservat. Vær derfor opmærksom på de særlige regler, der gælder her. Se Bekendtgørelsen om Hanstholm Vildreservat. 

Hanstholm Vildtreservat er med sine 3900 hektar et vigtigt kerneområde i nationalparken og er den største sammenhængende nordatlantiske klithede i Europa. 

Den tidligere havbund består af klitter, hede, sumpe, kær og søer. Det er her, sjældne planter vokser og skaber gode levevilkår for utallige insektarter.

Isbjerg har rødder i jernalderen
I jernalderen, hvorfra de fleste af vores nuværende stednavne stammer (og sandsynligvis også tidligere), blev det dengang hellige træ, taks, kaldt noget i retning af I-træet. Træet havde sit eget tegn blandt runerne. Taksen var udbredt i området omkring Isbjerg og har altså lagt navn dertil. Området burde derfor udtales ”I’s bjerg”.

Vore dages globale anvendelse af den kemiske forbindelse taxol i taksens saft som et virksomt middel i kemoterapi har sandsynligvis haft en fortid tilbage i bronzealder eller tidligere, hvor man har tillagt taksen magiske evner og gjort den hellig.

Netop på toppen af Isbjerg står der en monumental gravhøj fra bronzealderen. Med kristendommens indførelse blev gamle, hedenske symboler som fx taks (der kan dræbe heste) og mistelten (der slog Balder ihjel) forfulgt og tillagt negative egenskaber.

Helt tilbage til fra bondestenalderen kan der konstateres pollen fra taks i prøver fra Ove Sø. Selvom taksen har en giftighed overfor heste og andre planteædere, forhindrer det ikke krondyr og især rådyr at æde dens nåle og skud om vinteren. Til gengæld har dådyr ikke samme appetit på taks, skønt dådyr i vores område af Europa har levet sammen med taks i titusinder af år under sidste mellemistid. Både ringduer, drosler og andre fugle bruger taksen som redetræ i skoven.

Taksen, som lægger navn til Isbjerg i Thy har dermed en varieret fortid. Den spillede en stor rolle i den oprindelige skov i Thys vegetation. Tilbage i den sidste halvdel af jægerstenalderen prægedes naturen af en blanding af bl.a. eg, ask, mistelten, hassel, birk og taks.

Naturstyrelsens driftsplan for sine arealer i Nationalpark Thy beskriver, hvordan træer (herunder bl.a. eg, ask og taks) straks bør indplantes i plantagerne i Thy, hvilket vil medvirke til genskabelse af en mere naturligt sammensat biodiversitet i det fremtidige skovbillede (Kilde: Naturstyrelsens driftsplan for Nationalpark Thy, 2018).

Gør dit besøg endnu bedre
Få inspiration og rutevejledning på din smartphone med nationalparkens gratis app: Nationalpark Thy App

Hoteller i nærheden af Isbjerg - Formidlingspunkt i Nationalpark Thy

 • Hotel Thisted

  10,54 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Thinggaard

  34,11 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Sallingsund Færgekro

  34,75 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Pinenhus

  36,14 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Tambohus Kro & Badehotel

  44,89 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  60,94 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • St. Binderup Kro

  65,28 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  75,93 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Kompas Hotel Aalborg

  80,11 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Palads Hotel Viborg

  81,39 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg