Koldkrigsbunker Kerteminde

Foto: VisitKerteminde

koldkrigsbunker

Foto: Koldkrigsbunker Kerteminde

KBK 2023

Foto: Emil Andresen

Koldkrigsbunker%20(48)_1024x576

KERTEMINDE KOMMMANDOCENTRAL: Koldkrigsbunker Kerteminde.
Mange biler og gående har hver dag siden 1968 passeret direkte forbi uden at vide, at her var der noget hemmeligt under jorden.

Kommandocentralen under Byskolen blev bygget og taget i brug i 1968, hvor Den kolde Krig mellem øst og vest rasede. Bunkeren husede ledelsen af det civile beredskab i Kerteminde kommune. Tilstedeværelsen af dette anlæg var en beredskabshemmelighed - og derfor ikke noget der skulle omtales i offentligheden.

Civilforsvarsberedskabet skulle med kort varsel kunne træde til i tilfælde af f.eks. et WAPA-angreb på Danmark eller NATO. I det sikre anlæg under skolen kunne de udvalgte specialister fra beredskab, politi og kommune koordinere rednings- og hjælpeindsatsen i kommunen, så den nødvendige assistance og hjælp fra politi, CF Korps, brandvæsen, ambulancer og specialister blev sendt ud til de steder i Kerteminde Kommune, hvor der var brug for hjælp. De hemmelige anlæg kunne i løbet af få timer gøres klar og bemandes, hvis Danmark blev angrebet af kampstyrker fra Østblokken.

Kerteminde KC var en del af et stort hemmeligt netværk af kommandocentraler og andre overordnede krisestyringsanlæg og -bunkere over hele Danmark. I alt fandtes der over 100 af dem i landet, og de ni af dem lå på Fyn. 

Kerteminde KC er lidt over 200 m2 stor og er en unik historisk tidslomme, der står helt original og funktionsdygtig. Bunkeren var selvforsynende med egen nødstrømsforsyning og vandforsyning. Man kunne filtrere luften ren, hvis der blev brugt Atomare- Biologiske-Kemiske våben. Bunkeren havde et stabsrum, signalrum, opholdsrum og toiletter. Det var fra denne bunker, at der blev trykket på knapperne til sirenerne, der lød hver onsdag kl. 12 i Kerteminde frem til 1993.

Åbningstider

Forårssæson 2024

 • Lørdag den 6. januar kl. 11-14
 • Lørdag den 3. februar kl. 11-14
 • Lørdag den 2. marts kl. 11-14
 • Lørdag den 6. april kl. 11-14

Sommersæson 2024

 • Fra den 4. maj til den 3. august: Alle lørdage kl. 11-14
 • Fra den 3. juli til den 7. august: Alle onsdage kl. 19-21

Vintersæson 2024

 • Lørdag den 7. september kl. 11-14
 • Lørdag den 5. oktober kl. 11-14
 • Lørdag den 2. november kl. 11-14
 • Lørdag den 7. december kl. 11-14


Der er mulighed for at arrangere rundvisning for grupper og skoler. Kontakt belljps@hotmail.com

Entreen er gratis.

 

Adgangen til den underjordiske bunker kan være en udfordring for folk der er dårligt gående.

Hoteller i nærheden af Koldkrigsbunker Kerteminde

 • Tornøes Hotel

  0,39 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  6,28 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  18,27 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  25,38 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Brobyværk Kro

  35,17 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  42,21 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  47,41 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  60,21 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  61,95 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Jørgensens Hotel

  68,3 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel