Kurvejene ved det gamle sanatorium

Gå i historiens spor

Tag på historisk vandretur

Frisk luft og motion var vigtige elementer i behandlingen af tuberkulosepatienter, og derfor opstod tuberkulose­sanatorium og kurveje i det stærkt kuperede landskab lige ned til Vejle fjord. Patienterne kunne her få den rette kombination af frisk luft og motion gennem systematisk ordinerede spadsereture på områdets kurveje. 

Kurvejene anvendes i dag af alle Hotel Vejlefjords gæster, lokalbefolkningen og turister til gå- og motionsture. Parken og området er offentligt, så alle er velkomne til at nyde den smukke natur.

 

De naturskønne kurveje

Der er i alt fire skiltede kurveje på mellem 1,5 og 2,4 kilometers længde. Ruterne går alle gennem smukt landskab i Grund Skov, den flotte park og langs Vejle Fjord. Langs kurvejene står historiske seværdigheder, store og små, nogle synes måske ubetydelige, men alle har de spillet en rolle i Vejlefjords store historie:

 • Bedstemors bro Den oprindelige bro var en gave fra en patient. Broen gør det muligt at krydse en stor slugt i skoven uden at skulle helt ned til fjorden. Ny flot udgave af broen blev bygget i 2012.
 • Duetræet er et sjældent træ som blomstrer i maj/juni med blade som ligner hvide duer eller lommetørklæder. Kaldes også lommetørklædetræ.
 • Jubilæumsegen er et udgået egetræ, der står som en mindeskulptur. Træet blev plantet i anledningen af skydeselskabets 40 års jubilæum den 20. juni 1942.
 • Kongens Nytorv er kendetegnet ved en hvid træhest. Et fredfyldt modstykke til Kongens Nytorv i København.
 • Kongebøgen er en værdifuld bøg med 18 m stamme inden første gren.
 • Kys-mig-straks-huset er en gammel jagthytte, der ifølge historien blev benyttet til stævnemøder af de unge tuberkulosepatienter. Ny "hytte" er bygget i 2012.
 • Fire mindesten med information og årstal.
 • Masketræet – et træ med keramikmasker, som deltagere fra genoptræning for hjerneskade fremstillede i ergoterapien.
 • Kilden – hvorfra det oprindelige Vejlefjords drikkevandsforsyning udsprang fra.
 • Tulipantræet blomstrer ved midsommer med specielle og smukke gul-grønne tulipanlignende blomster.
 • Skovtårnet blev indviet i november 2001.
 • Gravsted – Chr. Saugman og hustru Augusta Saugman ligger begravet her.
 • Træskohage Fyr er bygget i 1904 og var i drift til 1968. Fri adgang til det 14 m høje udkigstårn hele året.
 • Vinterens Hjerte er et kunstprojekt, som udgør et net af linjer over hele kloden. Det er her hotellets Hjertepause går til.
 • Klokkestabel blev skænket af patienter og medarbejdere i 1964. 
 • Infotavle om Strandhuset og episode fra 2. verdenskrig.
 • Træningsbane – Et område med træningsmoduler til fri afbenyttelse.
 • Terapihaven bruges af Vejlefjord Rehabiliteringscenter i forbindelse med genoptræning. Gælder også træningsbanen.

Derudover er der langs ruterne opsat 20 træbænke med citater på. Disse kaldes tænkebænke.

 

Nyd den flotte park

Parken nedenfor det flotte hotel er et vidunderligt syn. Parken, der bliver passet og plejet af Vejlefjords dygtige gartnere, skråner ned mod fjorden og badebroen, hvilket giver et guddommeligt, farverigt udseende.

Beplantningen i parken tilpasses kontinuerligt, så gæster får en oplevelse af frodighed hele året rundt. Om foråret lyser tusindvis af forårsløgblomster op omkring bygningerne. Og i maj/juli blomstrer de hundredår gamle rododendronbuske i alle nuancer af rosa og lilla, sammen med nyere i pink, gul og hvid.

Spredt rundt i haven finder du træningsbane, siddearealer og små hyggekroge.

Prøv også at gå en tur op ad den spiralformede sneglebakke, der i gamle dage blev brugt til at vurdere om patienterne på sanatoriet var klar til at blive udskrevet.

 

Historien bag kurvejene

Den 1. marts år 1900 åbnede ”Sanatorium for Brystsyge”. Vejlefjord Sanatorium var Danmarks første tuberkulose­sanatorium, og den naturskønne beliggenhed fjernt fra byens larm og støj var nøje udvalgt.

Saugman skabte med forbillede i den såkaldte bjergterapi et net af kurveje i forskellige sværhedsgrader, så patienterne kunne træne systematisk. Parken blev samtidig anlagt i romantisk landskabelig stil med rhododendron, broer, vandløb og søer i det stærkt kuperede terræn lige ned til fjorden.

Frisk luft, motion og hvile var de tre grundsten i den terapi, Chr. Saugman foreskrev sine patienter. De skulle opøve deres kræfter på far-i-mag-vejene (tag-den-med-ro), og senere på stier med større stigninger. Læs hele historien her.

Allerede i åbningsåret målte nettet af kurveje 12 kilometer. Det forlængedes ret hurtigt til 20 kilometer, og disse kurveje eksisterer i dag.

 

Nyd et måltid mad på Brasseriet

Efter en rask vandretur i området fortjener du at forkæle dig selv. På Hotel Vejlefjords restaurant Brasseriet kan du få lækre a la carte retter. Ofte tilbydes der også buffet med lækre kolde og varme retter.

Du har også mulighed for at bestille en picnickurv hos Brasseriet og tage den med ud på kurvejene. Picnickurven skal bestilles dagen før, I tager afsted. 

Har du mod på flere vandreture?

I området omkring Juelsminde finder du flere spændende vandreruter. Bliv inspireret til din næste tur her.

Opdateret af:
Kystlandet: VisitJuelsminde turist@visitjuelsminde.dk
Kystlandet: VisitJuelsminde