Landsbyhistorie: Humble Station

Landsbyhistorie: Humble Station

Vågebjergvej 5

5932 Humble

Foto: Sylvester Jensen, Det Kgl. Bibliotek

Humble Station

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Humble Station

Humble station var en del af Danmarks veludbyggede jernbane-net

Langelands første - og eneste - jernbane åbnede i 1911. Humble oplevede stor vækst som følge af banen. Efter 2. verdenskrig var
banen i dårlig stand og den voksende privatbilisme gjorde at banen i 1962 måtte lukke. Stationsbygningen fungerede herefter i
mange år som Rådhus for Sydlangeland Kommune.

Fra 1910-11 opførtes Langelandsbanens 13 stationsbygninger. Humble station blev anlagt i byens sydlige del og var, som de øvrige af Langelandsbanens bygninger, tegnet af arkitekten Helge Bojsen-Møller i en enkel, men dekorativ stil, som er karakteristisk for banens stationer. Det var dog lokale, der stod for selve byggearbejdet; i Humble blev stationen bygget af Carl Nielsen fra Kædeby og P. Rask fra Humble.

Banen kunne indvies den 4. oktober 1911. I de følgende 51 år var Langelandsbanen øens vigtigste transportmiddel, og i kombination med de mange færger til og fra øen bragte banen det danske og europæiske fastland tættere på. Humble by oplevede også vækst som følge af banen og den trafik, den medførte. Efter 2. Verdenskrig var banen dog i dårlig stand, og den voksende privatbilisme gjorde efterhånden banen overflødig. I 1962 måtte Langelandsbanen lukke. Efter banens nedlæggelse blev Humble stationsbygning i flere år brugt som rådhus og siden som asylcenter.

Kilde: Humble, Lindelse, Tryggelev-Fodslette Lokalhistoriske Arkiv.

Hoteller i nærheden af Landsbyhistorie: Humble Station

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  39,48 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  50,8 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  52,91 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  57,06 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  58,77 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  64,79 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  69,5 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  70,85 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  71,99 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  73,48 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel