Landsbyhistorie: Svenskernes gang over isen

Landsbyhistorie: Svenskernes gang over isen

Spodsbjergvej 234

5900 Rudkøbing

Foto: Erik Dahlberg

Svenskekrigene Spodsbjerg

Foto: Jørgen Eisner

Svenskekrigene Spodsbjerg

Isvinter gjorde indtoget af Danmark nemmere

I 1523 løsrev Sverige sig fra Kalmarunionen; alliancen mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige. Løsrivelsen kastede Danmark-Norge og Sverige ud i en århundredelang kamp om grænser, prestige og magten over Østersøområdet: de såkaldte svenskekrige.

Stridighederne mellem de rivaliserende kongemagter kulminerede under de to Karl Gustav-krige fra 1657 til 1660. Som et resultat af en tidligere krig havde Danmark måttet afstå store landområder i Sverige og Norge til den svenske konge. Det var håbet om at gen-vinde disse, der fik den danske kong Frederik III til endnu en gang at erklære Sverige krig den 1. juni 1657.

Den svenske kong Karl X Gustav var på dette tidspunkt på felttog i Polen, og Frederik III’s håb var, at den svenske konge var for travlt optaget til at kunne yde de danske tropper modstand. Men mod forventning svarede Karl Gustav på krigserklæringen ved straks at sende sine tropper mod Danmark, hvor de først krydsede Jylland og siden Fyn. Midt i den strengeste isvinter i mands minde nåede den svenske konge og hans tropper i begyndelsen af februar 1658 til Langeland.

Den 6. februar samledes den svenske hær ved Spodsbjerg færge-sted. I en dristig manøvre lykkedes det den svenske konge at føre sine flere tusinde mænd over det tilfrosne Langelandsbælt til Lolland, hvorfra marchen gik mod København.

Den 26. februar 1658 underskrev Frederik III Roskildefreden og satte herved et punktum for krigshandlingerne og den første Karl Gustav-krig. Men freden var dyr og skulle vise sig at blive kortvarig. Allerede i august blussede krigen imellem Danmark og Sverige op igen.

Podcast: 

Hør historiker og museumsinspektør Jeppe Jøhn Hørsholm fortælle hvordan Langelands placering på landkortet var afgørende for vores rolle i svenskekrigene og hvor mindesmærkerne over langelændernes indædte forsvar mod de svenske styrker i 1657-1660 i dag er rejst. Lyt til Lyden af Svenskekrigene her.

Hoteller i nærheden af Landsbyhistorie: Svenskernes gang over isen

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    39,5 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    43,33 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Brobyværk Kro

    49,54 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    57,7 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Tornøes Hotel

    59,22 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    61,55 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Hotel 6400

    64,91 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Frederik VI's Hotel

    66,03 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    66,56 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Hotel Falster

    69,52 km

    Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

    Læs mere : Hotel Falster