Lemvig Kirkegård - Flyvergrave og tyskergrave

Foto: Destination Nordvestkysten

Lemvig Kirkegård - War Graves Mindesmærke

Foto: Destination Nordvestkysten

Lemvig Kirkegård - War Graves Mindesmærke

Foto: Destination Nordvestkysten

Lemvig Kirkegård - War Graves

I 1809 var Lemvig by vokset så meget, at det ikke var muligt at udvidde kirkegården. Den blev derfor flyttet op for enden af Vesterbjerg, som dengang lå udenfor byen.

Den oprindelige kirkegård blev lavet om til et torv, som i dag omkranser Lemvig Kirke.

Torvald og Ejgil Westergaard

Mange af gravstenene og mindesmærkerne på kirkegården er udført af de to sten- og billedhuggere Torvald Westergaard (1901-1988) og hans søn Ejgil Westergaard (1928-2015), som arbejdede med at forene kunst og håndværk fortrinsvist i granit.

Du kan se flere værker af Torvald Westergaard i Skulpturanlægget ved Lemvig Museum og langs Skulpturstien. Læs mere om Skulpturstien i Lemvig her.

Allierede krigergrave - Commonwealth War Graves

I den lille folder om Lemvig Kirkegård står blandt andet:

"Under 2. verdenskrig og i årene umiddelbart efter blev der begravet omkring 120 allierede og tyske soldater og tyske flygtninge rundt omkring på kirkegården.

Umiddelbart efter krigens afslutning blev disse samlet i de to mindelunde ved siden af hinanden for henholdsvis allierede og tyske soldater." 

De første år af besættelsen blev dræbte britiske flyvere begravet nær tyske militærforlægninger. Dræbte flyvere, som drev i land på kysten blev begravet på nærmeste kirkegård. Fra 1942 steg antallet af nedstyrtninger og tyskerne besluttede at etablere fem begravelsespladser, centralkirkegårde, som modtag dræbte flyvere fra bestemte områder – herunder Lemvig Kirkegård. Fra 17. maj 1941 til december 1943 blev her begravet 42 britiske, 1 polsk og 6 amerikanske flyvere. De amerikanske flyvere blev i maj 1948 hjemført til USA.

Efter krigen tog lokale borgere i Lemvig initiativ til at etablere en mindelund for de begravede allierede flyvere. Flytning og forsøg på identificering af de ukendte fandt sted i juli 1948. Britiske myndigheder afholdt udgifterne ved flytningen af gravene samt gravsted (headstones) og monument kors (Cross of Sacrifice). Udgifterne til mindelunden blev afholdt af lokale kirkelige og kommunale myndigheder. I 1950erne blev alle gravsteder forsynet med nye gravsten af Portland granit (sandsten) og det store kors opsat.

Af de begravede var 9 ukendte (unknown unto God). Fire af de ukendte blev identificeret i 1998. Nye gravsten med navne blev indviet ved en ceremoni den 7. september 1998, hvor yderligere 1 flyver blev fundet i Ringkøbing Fjord og jordfæstet med navn på gravstenen. Familier til de identificerede flyvere deltog i ceremonien med repræsentanter fra R.A.F., Den Engelske Ambassade, Hjemmeværnet, Soldaterforeningen og Forsvarsbrødrene samt kirkelige og kommunale repræsentanter.

I Mindelunden er der hvert år ceremoni med kransenedlægninger den 4. maj og 11. november (Alle Helgenes Dag for den polske flyver), hvor Den Polske Ambassade altid er repræsenteret. Lokale Soldaterforeninger og Forsvarsbrødrene giver møde med faner og fanevagter og der nedlægges kranse ved korset. Lemvig byråd er repræsenteret ved borgmesteren. Kilde: Lemvig Kirkegård 200 års jubilæum 

Tyske krigsgrave
Lemvig Kirkegård er en af de 34 danske kirkegårde, hvor der findes tyske soldatergrave fra anden verdenskrig.

I mindelunden er der begravet 63 tyske soldater og 17 flygtninge. Fra tysk side ønskede man at få samlet gravene færre steder, derfor blev gravene flyttet til centrale steder.

Omkostningerne for vedligeholdelse af gravstederne betales af organisationen Volksbund deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. (Nationalforbundet for Pleje af Tyske Krigsgrave). Læs mere om de tyske krigsgrave på Lemvig Kirkegård her.

 

Hoteller i nærheden af Lemvig Kirkegård - Flyvergrave og tyskergrave

  • Grand Hotel Struer

    19,51 km

    Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav

    Læs mere : Grand Hotel Struer
  • Tambohus Kro & Badehotel

    20,6 km

    Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

    Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
  • Hotel Thinggaard

    23,68 km

    Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

    Læs mere : Hotel Thinggaard
  • Sallingsund Færgekro

    40,04 km

    Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

    Læs mere : Sallingsund Færgekro
  • Hotel Pinenhus

    40,41 km

    Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

    Læs mere : Hotel Pinenhus
  • Fjordgaarden

    50,63 km

    700 meter fra centrum og et blikfang fra Ringkøbing Fjord ligger Fjordgaarden – hvad enten det drejer sig om en wellnessferie, et weekendophold, en golftur, gode madoplevelser eller blot en overnatning, så danner hotellet den perfekte ramme om et afslappende ophold i det vestjyske.

    Læs mere : Fjordgaarden
  • Hotel Thisted

    50,92 km

    Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

    Læs mere : Hotel Thisted
  • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

    57,43 km

    Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
  • Herning City Hotel

    61,99 km

    Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

    Læs mere : Herning City Hotel
  • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

    62,18 km

    Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel