Lille Blåkilde

Foto: RebildPorten

Lille Blåkilde III

Foto: RebildPorten

Skilt lille Blåkilde

Foto: RebildPorten

Lille Blåkilde IV

Lille Blåkilde ligger vest-nordvest for Nørreskov. 
Lille Blåkilde er en af de største kilder i Rold Skov-området. Dens vandføring er ca. 90 l pr. sekund, og den afvander et område på 10-12 km2. 

Kilden er en strømkilde. Vandet strømmer ud gennem flere små kratere - ofte med kalkbund, blandt andet lige under de store sten øverst i kilden ved stien. Kildens afløb ender i Lindenborg Å efter ca. 70 m.

Kalken ses tydeligt under træerne på højre side af trappen op fra Lille Blåkilde, og på venstre side af trappen er kalken dækket af et tyndt muldlag, som nu er den sjældne naturtype, vi kalder kalkoverdrev. Der er en del kalkelskende planter på skråningen - bl.a. hulkravet kodriver, sanikel, tyndakset gøgeurt. Derudover findes der enkelte rester, der vidner om, at skråningen for få år siden var skovdækket - bl.a. storkonval og druemunke.

Området er fredet, og opgravning af planter er ikke tilladt.

Kildens mest berømte beboer er vårfluelarven Apatania Muliebris. Arten findes i vandløb ved ishavets kyster, samt i Norges og Alpernes stride bjergbække. Den burde ikke forekomme under vores klimaforhold, da den ikke tåler de høje sommertemperaturer, der normalt er i danske vandløb, for arten går til grunde, hvis vandets temperatur gennem længere tid overstiger 10 grader. Da kildens temperatur holder sig på 7,5 grader året rundt, når vandet derfor ikke den kritiske højde. 

Kilden rummer naturligvis en række af de mere almindelige kildedyr. Ved udløbet i Lindenborg Å kan man i maj måned ofte finde bæklampretter (fisk) fastsuget i jorden. 

I henhold til fredningen er det strengt forbudt at indsamle dyr og vade i kilden.

Det vides ikke, om kilden har haft religiøs betydning i oldtiden. Få hundrede meter syd for kilden findes rester af en oldtidsvej, så det er sikkert, at der har været menneskelig aktivitet i nærheden af kilden. Oldtidsvejen fører gennem skoven og ud til ådalen og har et vadested, der stadig kan spores syd for Lille Blåkildes udløb i Lindenborg Å.

Langs Buderupholmvej kan man parkere på "Frueskoen-parkeringsplads" eller "Havdalspladen" og følge de gule markeret stier der fører ud til Lille Blåkilde

Find Lille blåkilde og parkering på Rold Skov kortet, punkt nr. 30.

GPS-koordinater:
DMS 56°50'59 N 9°50'38 E
DD 56.849722 9.843889

Hoteller i nærheden af Lille Blåkilde

 • St. Binderup Kro

  22,42 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Kompas Hotel Aalborg

  22,6 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Hotel Amerika

  24 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Purhus Kro

  34,17 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Hotel Randers

  44,98 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Palads Hotel Viborg

  51,98 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Pinenhus

  61,38 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  62,29 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Kongensbro Kro

  62,37 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Hotel Phønix Hjørring

  68,36 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring