Lyt til naturen

Lyt til naturen

Anton Rosens Plads 3

8305 Samsø

Foto: Alain Sauvan

k.viktor-fotograf_Alain Sauvan-6

Foto: VisitSamsø

Knud Viktor i vaerkstedAVIS-worked

Foto: Alain Sauvan

k.viktor-fotograf_Alain Sauvan-12

Kunstneren Knud Viktor (1924-2013) voksede op på Samsø. Senere blev han pioner inden for field recording og lydkunst baseret på optagelser af naturens mindste lyde, men allerede i barndommen på Samsø var interessen for naturen vakt.

”Lyden af sommer”
I midten af 1920’erne flyttede en lille dreng med sin familie fra København til Samsø. Først til Kolby og senere til landsbyen Pillemark, hvor drengen, Knud Viktor, samt hans lillebror og -søster voksede op i Storegade. Der findes ikke megen vidnesbyrd om den unge Knuds liv, men man ved, at han i 1930 begyndte i skole i Pillemark, og det fortælles, at han ofte dagdrømte og foretrak ”det frie liv” frem for skolebænken. ”For drengene lokkede Tranemosen med det dybe, klare vand, hvor gedder og aborrer boede, og hvor små vige kunne gemme en båd bag høje siv, mens guldsmede svirrede rundt i solhavet ovenover. […] Hele stemningen blev bundet sammen af myriader af insekters summen, selve lyden af sommer,” fortæller Knuds bror, Hans Lauritz Christensen, om de to brødre, i en artikel i Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsøs Årbog 2016.

Fra bygningsmaler til kunstmaler
Knud Viktors far, Victor Christensen, ernærede sig som malermester, og da Knud i 1939 fik sin mellemskoleeksamen fra Samsø Realskole i Tranebjerg, kom han straks i lære hos sin far. I løbet af læretiden begyndte Knud at tage tegneblok og akvarelfarver med, og i middagspauserne øvede han sig, fortæller hans bror, som også var i lære hos faren: ”Var der for megen larm omkring ham, forsvandt han med sit grej ud til mosen eller til en skovkant, hvor han kunne sidde i fred og slås med centralperspektiv og komplementærfarver. Allerede dengang var han ved at blive en enspænder, der helst gik sine egne veje” .

Kort efter at være blevet udlært som bygningsmaler, drog Knud til København for at aftjene sin værnepligt ved Livgarden, hvorefter han uddannede sig til kunstmaler på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1951-58. I akademitiden malede Knud Viktor især impressionistisk inspirerede landskabsmalerier, men hans kunst udviklede sig til også at omfatte grafik, fotografi, film og lyd. Det er hans banebrydende lydværker, han er mest kendt for. 

Lys og lyd
I 1961 flyttede Knud Viktor til et bjergområde i Sydfrankrig for at ”male van Goghs lys”. Her boede han med sin kone og børn i tæt sameksistens med naturen i et ensomt beliggende hyrdehus ved Lubéron-bjerget, og snart blev kunstmaleren opslugt af naturens lyde.

I et interview i Dansk Musik Tidsskrift Årgang 68 (1993-1994) fortæller Knud Viktor om, hvordan lyden af cikader i den sydfranske dal inspirerede ham til et skifte i hans kunstneriske virke: ”Gennem cikaderne blev jeg opmærksom på, at lys og varme havde indflydelse på lyden. Det fik mig til at begynde hele mit lydarbejde, for det var jo fantastisk for en maler, der kom herned på grund af lyset, at opdage, at det var kædet sammen med lyden. Cikadernes rytme forandrede sig med lyset: gik der en lille sky for solen, var der altid en cikade, der begyndte at hakke lidt i det, eller rytmen blev langsommere.”

Autodidakt elektronik-opfinder
Snart udskiftede Knud Viktor lærred og pensel med avanceret lydteknisk udstyr, som han selv byggede af komponenter fra loppemarkeder. Han havde lært om elektronik gennem et kursus på fransk TV, og hans hjemmebyggede udstyr bestod bl.a. af en parabolmikrofon lavet af et stort metalgrydelåg.

Fra hans lydstudie i det lille hus var der ført lange kabler med mikrofoner ud til forskellige lydkilder i det særlige naturmiljø i Lubéron-dalen, bl.a. fuglereder og musehuller. Med sit specialiserede udstyr fik han adgang til en verden, som de færreste mennesker har kendskab til: Lyden af en vild kaninunge, der snorker i sin hule, bankelydene fra orme, der arbejder sig gennem gammelt træ, den dybe rumlen fra bjerget, en snegl, der gnasker i et salatblad, en uglefamilies redebygning.

Lydoptagelserne mixede og manipulerede Knud Viktor med hjemmelavede effektmaskiner og komponerede lydene sammen til såkaldte ”lydbilleder” – værker, som hverken er rene dokumenterende feltoptagelser eller decideret musik, men noget midtimellem, hvor både det naturalistisk genkendelige og det bearbejdede er til stede.

Lyd blev Knud Viktors centrale medie og fra 1970’erne omtalte han konsekvent sig selv som ”lydmaler”. I de følgende årtier blev han et anerkendt navn inden for lydkunst og field recording i Frankrig, hvor han var bosat i næsten 50 år, mens han kun havde sporadiske aktiviteter i Danmark.

En jordborger fra Samsø
Efter Knud Viktors død i 2013 er interessen for ham vokset markant, bl.a. i form af gen- og nyudgivelser af hans værker, radioprogrammer, avisartikler og udstillinger, og unge kunstnere og forskere verden over har opdaget ham som rollemodel. På mange måder repræsenterer både hans levevis og kunst et moderne natursyn med en opmærksomhed på forholdet mellem menneske og natur, som i dag er både aktuel og tankevækkende.

Selv afviste Knud Viktor betegnelsen ”natur”, idet han mente, at der i ordet findes en modsætning mellem den, naturen, og os, menneskene. Han kaldte sig selv for ”jordborger” og plæderede for, at fremfor at være hævet over eller adskilt fra naturen, så er vi mennesker og naturen to alen af ét stykke. Det er netop dette natursyn, som hans kunstneriske praksis formidler, når naturens skjulte lyde åbenbares for os og lærer os at lytte til naturen i både bogstavelig og overført betydning.

Hermed kan Knud Viktors natursyn siges at foregribe den grønne dagsorden, som også Samsø er blevet kendt for. Og måske var det også på Samsø, at hans evne til at lytte til naturen opstod. Hans bror fortæller om sommeraftenerne i haven i Pillemark: ”Så sad hele familien ude med kaffe og saftevand, lyttede til stilheden og kiggede efter flagermus, der flaksede rundt på jagt efter insekter, og efter pindsvin, der snøftede under buskene, mens mørket kom listende ovre fra ”Søren Skomagers” fire bistader bag hegnet.”

Fakta:

 • Knud Viktors fødenavn var Knud Victor Christensen, men han ændrede det til Knud Viktor i 1950’erne.
 • Knud Viktors far købte i 1945 et hus på Ringvejen i Pillemark til sine malersvende, bl.a. Knud Viktor og hans bror. Huset blev kaldt ”Uranienborg”, da svendene malede Tycho Brahe på ét af køkkenskabene.
 • Knud Viktor fik sit kunstneriske gennembrud i Frankrig i 1973 med det kvadrofoniske lydmaleri, Image V, komponeret af lyde fra Lubéron-bjerget. Det blev opført i Radio France Paris – Frankrigs svar på DR.
 • I 1970’erne begyndte Knud Viktor at skabe kvadrofoniske lydværker og opfandt den såkaldte ”tetramix” – en intuitiv lydmixer med fire lydkanaler, hvis lige stadig ikke findes den dag i dag.
 • Knud Viktor flyttede i 2010 tilbage til Danmark og døde i København i 2013.
 • Institut for Dansk Lydarkæologi har i de senere år gen- og nyudgivet flere af Knud Viktors værker.
 • I sommeren 2023 præsenteres Knud Viktors kunst på en udstilling på Samsø, bl.a. i Anton Rosen Huset.

Hoteller i nærheden af Lyt til naturen

 • Munkebo Kro

  41,87 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  42,85 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  42,99 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Hotel Skanderborghus

  46,72 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  46,77 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Kaløvig Badehotel

  48,46 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Frederik VI's Hotel

  50,36 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  51,73 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Vejlefjord

  54,68 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Montra Hotel Sabro Kro

  55,54 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro